Annonce

EL-kandidat går og smækker med døren

"Fra start af har jeg set en grim side af partiet," lyder det fra kontroversiel folketingskandidat
Han blev først kendt i den brede offentlighed for at ville acceptere en væbnet revolution (hvis der ellers var ”massiv folkelig opbakning”).

Men nu kapitulerer Enhedslistens folketingskandidat og folketingssuppleant, Jonathan Simmel, ikke bare og stopper som folketingskandidat. Kapitulationen kommer med en afskedssalut mod den indre kultur i Enhedslisten.

På Facebook understreger Jonathan Simmel, at den ”direkte årsag” til stoppet skyldes, at han kort før sommer blev ansat i en faglig organisation. Hvorfra Jonathan Simmel – med egne ord – fra en mere tilbagetrukken rolle kan få ”lov til dagligt at skabe politiske forandring for lønmodtagere, ved at køre sager og tage konflikter mod arbejdsgivere”.

placeholder

 

”Grim side af partiet”

Men den ”indirekte årsag” er oplevelserne, siden Jonathan Simmel første gang stillede op som folketingskandidat i 2012. Jonathan Simmel er medlem af den trotskistiske gruppe Socialistisk Arbejderpolitik (SAP). En gruppe, der førhen var et parti i partiet, som traditionelt på flere områder har udgjort en del af venstrefløjen i venstrefløjspartiet. Og hvis medlemmer ofte har været kritisk over for det seneste årtis såkaldte modernisering af Liste Ø.

Det handlede om at være venner med de rigtige

”Fra start af har jeg set en grim side af partiet, uden at blinke kan jeg sige at jeg har oplevet bagvaskelse, kammerateri, karrieremagere, udemokratiske manøvre og et ubehageligt ”samarbejds-”klima, hvor det handlede om at være venner med de rigtige, og hvor det at kunne charmere sig ind vægter tungere end politisk kompetence,” skriver Jonathan Simmel. Den nu tidligere folketingskandidat tilføjer:

”Ærligt – det er sikkert være i andre partier, er jeg ikke i tvivl om – Jeg har bare en højere standart når det gælder Enhedslisten.”

Problemer kendes af alle

Ifølge Jonathan Simmel ved alle i Enhedslisten, at ”vi vi har problemer i partiet”.

”Jeg er dybt skuffet, og som ungt menneske, forstod jeg pludselig hvordan de her magt-tendenser kan gribe om sig, og hvorfor vi historisk har set voldsomme problemer med store apparater, hvor folk bruger alle kneb til at fastholde magten – noget jeg ellers troede venstrefløjen var vokset fra, men jeg kan se hvordan glidebaner kan udvikle sig i en historisk kontekst,” skriver Jonathan Simmel.

Jonathan Simmel har dog ikke overvejet at melde sig ud af Enhedslisten. I stedet har den nu tidligere folketingskandidat besluttet sig for at stille op til hovedbestyrelsen. Han fastholder samtidig sin suppleantplads.

”Det vi f.eks. har set i år i partiets ledelse MÅ ikke gentages hvis det her parti skal bevæge sig fremad og samle venstrefløjen, fremfor at splitte den i atomer og kaste flere væk,” skriver Jonathan Simmel.

Revolutionen retur

Senest skulle Jonathan Simmel i 2017 være indtrådt som suppleant for Eva Flyvholm, der gik på barselsorlov, blot for endnu engang at blive indhentet af sine udtalelser om revolutionen.

Som forventet ringede DR Nyheder nemlig til Jonathan Simmel for at høre, hvordan det nu lige var med ham og den væbnede revolution i Danmark. I det efterfølgende interview gjorde han det ganske vist klart, at der er tale om en både hypotetisk og teoretisk diskussion. Ikke desto mindre mente Jonathan Simmel stadig, at en væbnet revolution kunne være acceptabelt i Danmark: 

I dagens samfund vil det være en helt absurd tankegang

 

»Selvfølgelig findes der situationer, som kan opstå, hvor det vil være acceptabelt. Men i dagens samfund vil det være en helt absurd tankegang at tro, at man skulle til at slås på den måde.« 

Inden DR Nyheder kunne nå at bringe interviewet, blev Jonathan Simmel dog indkaldt til en kammeratlig samtale med forretningsudvalget og folketingsgruppen som ”indstillede”, at han trak sig. Hvilket skete.

»Det er dybest set bare en uheldig sag, og den vil jeg gerne være med til at lukke bedst muligt,” forklarede Jonathan Simmel i en mail. ”Derfor trækker jeg mig”.

Taget til nåde

Den politisk ordfører, Pernille Skipper, lagde heller ikke skjul på, hvad hun mente om Jonathan Simmels udtalelser om den væbnede revolution.

»Jeg kan slet ikke tage skarpt nok afstand fra det,« lød det fra Pernille Skipper, som afviste at have lagt pres på Jonathan Simmel for at få denne til at trække sig.

»Jonathan Simmel har truffet sin egen beslutning, men jeg har selvfølgelig fortalt ham, hvad jeg synes. Enhedslisten er et parti med rigtig højt til loftet og med mange forskellige

holdninger om alt muligt. Vi diskuterer gladeligt, og vi diskuterer længe. Men Enhedslistens grundlæggende demokratiske værdier skal der ikke herske nogen tvivl om.« 

I den efterfølgende urafstemning stemte medlemmerne dog påny Jonathan Simmel inde i top-21 på en plads som nummer 20 og ved folketingsvalget i 2019 blev han 1. suppleant i Københavns Storkreds.

Rydde op i butikken

I dag skriver flere partimedlemmer på Jonathan Simmels Facebookside, at de forstår beslutningen og/eller, at de har sympati for ham.

”Har haft et godt og konstruktivt samarbejde med dig, der hvor vi har mødtes (du ved selv hvor) og hvis alt mager sig, kan det være vi mødes i HB og sammen med andre gode kammerater kan forsøge at få ryddet lidt op i butikken,” skriver det tidligere medlem af hovedbestyrelsen Allan Krautwald.

En ufattelig grim personnedbrydende kultur

 

”Du beskriver så fint og indtrængende en parti- og politikudvikling , en ufattelig grim personnedbrydende kultur i Enhedslisten som fik mig til at stoppe,” skriver det tidligere medlem af hovedbestyrelsen Bjarne Thyregod. ”Du har min dybeste respekt for dit valg selvom jeg ofte har været ærgerlig over at du har været så ufattelig partilloyal trods de mange knive i ryggen.”

”Du har altid været min yndlingskandidat,” skriver det tidligere medlem af hovedbestyrelsen, Jeanne Toxværd. ”Jeg har på sidelinjen oplevet hvad du er blevet budt og det er langt fra så pænt som du skriver det her! Jeg forstår dit valg omend det på sigt er et tab for Enhedslistens repræsentation i en folketingsgruppe.”

"Du er sej!"

Andre udtrykker deres sympati for Jonathan Simmel

”Det er jeg ked af,” skriver medlem af hovedbestyrelsen Anne Hegelund. ”Men jeg er glad for din åbenhed og ærlighed og for at du stiller op til Hovedbestyrelsen.”

”Du er den eneste mandlige kandidat jeg nogensinde har gidet at stemme på til valg,” skriver hovedbestyrelsesmedlem Sinem Demir i en længere hilsen.

”Tak for dig,” skriver den tidligere EU-parlamentariker for Folkebevægelsen Rina Ronja Kari. ”Du er sej! Og held og lykke med dit nye arbejde - jeg er sikker på, at du kommer til at gøre en kæmpe forskel, uanset hvor du lægger kræfterne.” 

Det er vitalt med seje folk

 

”Det er jeg sgu ked af at høre!,” skriver folketingsmedlem Victoria Velasquez. ”Håber du bliver sammen med os i FLU (Enhedslistens Faglige Landsudvalg, red.) også og fortsætter dit vigtige, faglige arbejde! Og så ønsker jeg dig god vind med dit lønnede arbejde! Det er vitalt med seje folk sådanne steder.”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Enhedslistens såkaldte FU-ansvarlige, eller talsperson for Enhedslistens forretningsudvalg, Maja Albrechtsen.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg har stor respekt for at Jonathan Simmel ikke bare lusker ud af bagdøren men tør trykke på Enhedslistens ømmeste tå. Det er nødvendigt med et parti som Enhedslisten, men det har været enormt frustrerende som venstreorienteret arbejder at være vidne til Enhedslistens borgerliggørelse og parlamentsfiksering. Vi har i den grad brug for et parti hvis hovedfokus er at styrke bevægelsesarbejdet og fastholde en revolutionær politikudvikling. Når enhedslisten er angste for at tage en seriøs diskussion om betingelserne for klassekampen er de med til at fastholde illusionen om det borgerlige demokrati som det sande demokrati. Virkeligheden burde vise dem at hvis vi skal undgå vold, ødelæggelse og desperation i en stadig mere ulige verden, så er organiseret udenomsparlamentarisk bevægelsesarbejde den vigtigste vej til en mere retfærdig verden.

Jens Voldby Crumlin: Ganske godt skrevet! Jeg har det også svært med højredrejningen i El og de mange gange, der lægges stemmer til lappeløsninger, hvis ikke forringelser for arbejderklassen. Har endvidere et stigende problem med at identificere mig med Els folketingsmedlemmer, som lever et økonomisk beskyttet liv, der slet ikke harmonerer med livsvilkårene for lavtlønnede, hvorfor de radikale løsninger end ikke indgår eller nævnes i de politiske forhandlinger på Christiansborg.

Og jeg håber at det bliver klimaet der bliver aller øverst på dagsorden
Og det kræver nok også en diskusion om kapitalismens rolle i klimaet
Og stop udvindning af olie og kul nu
Og gå til 100 % sol,vind,brint-energi nu