3F-formand langer ud efter Michelin-restauranter: “Det er sørgerligt”

Michelin-møg

3F-formand langer ud efter Michelin-restauranter: “Det er sørgerligt”

31 ud af 38 danske Michelin-restauranter står uden overenskomst, og det er for dårligt, mener formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration

Gourmet
Billedtekst
Det handler i høj grad om penge, når Michelin-restauranter ikke har overenskomster, siger John Frederiksen
Foto: Colourbox

Sidste uge var fyldt med gastronomisk stjerneregn over de danske gourmetrestauranter.

Mandag blev der uddelt Michelin-stjerner til i alt 38 danske restauranter, og onsdag blev den københavnske tostjernede Michelin-restaurant Alchemist kåret til den femtebedste restaurant i verden.

Men bag den kulinariske glans gemmer sig en mindre smigrende virkelighed: Alchemist har, ligesom 30 andre af Danmarks i alt 38 Michelin-restauranter, ingen overenskomst med deres ansatte.

Hele samfundet taber

Tendensen vækker bekymring hos fagbevægelsen.

“Det er sørgeligt, at virksomheder af den kaliber inden for hotel- og restaurationsområdet er i front i forhold til at underminere hele den danske model,” siger John Frederiksen, der er formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration, til Netavisen Pio.

Han mener, at prominente arbejdsgivere, der fravælger overenskomst, svigter det fælles ansvar og den solidaritet, der bør kendetegne det danske arbejdsmarked.

Læs også:Danmark vinder gastronomisk stjernekrig igen - noget andet er også stadig helt ved det gamle

Ifølge ham er det ikke kun de ansatte og deres rettigheder, der lider under fraværet af overenskomster – det gør hele samfundet:

“Når der er et ordnet arbejdsmarked, bidrager det med meget - både i form af pension, løn under sygdom og barsel og ikke mindst løn, man kan leve af. Det sparer samfundet for milliarder, når modellen fungerer, siger han.”

Høj klasse – lav medindflydelse

Det er paradoksalt, at det netop ikke er branchens frontløbere, der går forrest i forhold til ordentlige arbejdsforhold, siger John Frederiksen – særligt når man tænker på økonomien omkring restauranterne:

Alchemist

Alchemist er et to-stjernet Michelin-restaurant i København, 
der i 2025 blev kåret som den femtebedste restaurant i ver-
den.

Restauranten ejes af Lars Seier Christensen, tidligere med-
stifter af Saxo Bank og medejer af den tre-stjernede restau-
rant Geranium.

En menu koster 5400 kroner, mens vinmenuen koster mel-
lem 2000 og 9500 ekstra.

“Størstedelen af de restauranter, som indkasserer Michelin-stjerner, bliver der også smidt en hulensmasse penge efter af folkene bagved.”

Som eksempel fremhæver han den nyligt kårede femte bedste restaurant i verden:

“Vi ved godt, hvem der ejer Alchemist, og han ejer ikke kun én, men to restauranter.”

Ifølge John Frederiksen vidner netop det om, at fravalget af overenskomst ikke er af økonomisk nødvendighed, men et bevidst valg, og at det ikke er penge, der er problemet.

“Det kan sagtens lade sig gøre”

At toprestauranter uden overenskomst hædres internationalt og fungerer som forbilleder er ikke noget nyt til stor ærgrelse for John Frederiksen.

På trods af tendensen er han alligevel fortrøstningsfuld og peger på, at enkelte Michelin-restauranter allerede viser vejen:

“Det er ikke så mange, men der er heldigvis syv Michelin-restauranter med overenskomster. Og det viser bare, at det kan altså godt lade sig gøre.”

De burde bare spørge sig selv, hvorfor fanden de ikke vil være en del af den den danske model.

Nå håber han så bare, at flere vil følge trop:

“Jeg har stor respekt for det arbejde, der bliver lagt i at lave det her gourmetmad, som er i  verdensklasse. De burde bare spørge sig selv, hvorfor fanden de ikke vil være en del af den den danske model. Jeg forstår det simpelthen ikke.”

Altid lydhør

Frederiksen anerkender fagbevægelsens eget ansvar for at få flere toprestauranter med ombord og efterlyser bedre incitamenter for virksomheder, der vælger ordnede forhold.

“Bør man give flere fordele til det ordnede arbejdsmarked? Ja, det bør man, og det ved jeg, at der bliver arbejdet på.”

Skulle det i mellemtiden ske, at stjerne-restaurationerne af sig selv kommer på andre tanker, står PSHR klar til at samarbejde, siger han:

Læs også:Price-direktør føler sig snydt for Michelin-fest

“Selvfølgelig, vi er altid lydhøre. Hvis de har særlige forhold eller behov, som adskiller dem fra andre i branchen, så plejer vi at kunne finde løsninger," siger han og fortsætter:

“Jeg så jo helst, at de alle sammen blev en del af arbejdsgiverforeningerne – det ville gøre det meget nemmere for alle parter og give dem reel indflydelse på, hvordan branchen udvikler sig.”

Signe Marie Flindt

Journalist på Netavisen Pio.

Kommentarer

Indsendt af Kurt Jensen (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 24.06.2025 - 17:15

Det helt rigtige sted at spise for Liberal Alliance med VAND-opslag for bordenden

Indsendt af Karsten (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 24.06.2025 - 19:17

Kunne man ikke lave en liste over dem som har overenskomst istedet for at gøre reklame for en der ikke har.

Indsendt af Bjarne (ikke efterprøvet) den Tirsdag den 24.06.2025 - 22:46

Tja, hvis ikke medarbejderne vil gøre noget aktivt, ja så har arbejdsgiveren jo frit spil...

Indsendt af Hugo (ikke efterprøvet) den Torsdag den 26.06.2025 - 22:38

Har 3f undersøgt forholdene for de ansatte, der ikke er på overeskomst og fundet at de har dårligere forhold end dem, der er på overenskomst?

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.