Skatteministeriet fastslår: Arne-finansiering kan ikke væltes over på lejere

Ministeriet underkender påstand fra brancheorganisationen EjendomDanmark - S-finansordfører Rabjerg Madsen: "Det er noget, som koster på troværdigheden"
Skatteministeriet underkender nu direkte brancheorganisationen EjendomDanmarks påstand om, at en del af finansieringen af tidlig pension vil havne hos lejere.

Regeringen planlægger at finansiere en del af udgiften til tidlig pension ved at indføre et nyt beskatningsprincip af ejendomme, en såkaldt lagerbeskatning.

Hovedkonklusionen i EjendomDanmarks analyse er, at “øget beskatning af ejendomme rammer lejere såvel som ejere.”

Analysen er omtalt i Berlingske 21. august under rubrikken: ”Ny beregning: Tidlig pension til Arne rammer andelsboliger og huslejer”.

Skatteministeren: Lejerne er særligt beskyttede

Men nu fastslår Skatteministeriet i et dugfriskt svar til Skatteudvalget, at EjendomDanmark er forkert på den:

“Lejemarkedet er et meget reguleret område med stor beskyttelsesgrad for lejerne, særligt boliglejerne.”

“Efter lejelovgivningen er det alene skatter, som direkte påhviler ejendommen såsom egentlige ejendomsskatter, der kan danne grundlag for huslejeforhøjelse. Det gælder for alle typer af boligudlejningsejendomme, også ejendomme med fri huslejefastsættelse.”

Jeg kan således bekræfte, at denne form for skatter ikke kan overvæltes på de nuværende lejere

“Den foreslåede lagerbeskatning af selskaber er ikke en skat, der påhviler selve ejendommen, men en indkomstskat, der påhviler ejeren. Jeg kan således bekræfte, at denne form for skatter ikke kan overvæltes på de nuværende lejere,” skriver skatteminister Morten Bødskov i svaret til Skatteudvalget.

850 millioner kroner ind via lagerbeskatning

Regeringen foreslår, at lagerbeskatningen indgår i finansieringen af tidlig pension med 850 millioner kroner fra 2023 - ud af den samlede foreslåede udgift til tidlig pension på tre milliarder kroner.

Ændringen består i at selskaber, der ejer ejendomme, løbende beskattes af ejendommes værdistigning. Uanset om ejendommen er blevet solgt eller ej. Såkaldt lagerbeskatning. Som det er nu beskattes der alene af en gevinst ved salg af ejendom.

“Reglerne er blandt andet blevet udnyttet af udenlandske kapitalfonde, der investerer i danske udlejningsejendomme,” skriver regeringen i sit udspil om tidlig pension - med klar adresse til den amerikanske kapitalfond Blackstone (Hedder nu i stedet Kereby i Danmark, red.), der på få år har opkøbt hundredvis af især københavnske udlejningsejendomme for et stort milliardbeløb.

Gambler med troværdigheden

22. august reklamerede EjendomDanmarks direktør, Jannick Nytoft, for EjendomDanmarks analyse og Berlingskes artikel om sagen på Twitter.

"Finansieringen af at sende "Arne" på tidlig pension rammer desværre bredt. Det viser en række vurderinger samt en analyse af den foreslåede lagerskat, som EjendomDanmark har udarbejdet for Berlingske," skriver Jannick Nytoft.

placeholder

 

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, undrer sig over EjendomDanmarks optræden:

“Det er klart som politiker så undrer man sig over, at EjendomDanmark skriver noget i en analyse, som indgår i en politisk diskussion, som viser sig at kunne tilbagevises helt grundlæggende af Skatteministeriet,” siger Rabjerg Madsen til Netavisen Pio og føjer til:

Jeg kan undre mig over at så stor en organisation er villige til at gamble med deres troværdighed

“Det er klart, at det er noget som koster på troværdigheden for EjendomDanmark. Jeg kan undre mig over at så stor en organisation er villige til at gamble med deres troværdighed for at skade det projekt, som er regeringens. Nemlig at sikre at man give en værdig tilbagetrækning til dem, der mest nedslidt og som har været længst tid på arbejdsmarkedet.”

Christian Rabjerg Madsen tror i øvrigt ikke på, at faldende priser på udlejningsejendomme får nogen særlig effekt på værdien af andelsboliger.

"Hvis det viser sig at påvirke priserne, vil det være en begrænset påvirkning og ikke en, der på nogen måde kan retfærdiggøre, at man ikke lukker et skattehul," understreger Rabjerg Madsen.

Netavisen Pio afventer reaktion fra direktør hos EjendomDanmark, Jannick Nytoft.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Endnu en minister som ikke kan regne!

Socialdemokraterne er ved at skyde begge ben af!

Og så er der ander der allered har skudt hovedt af sig selv

Og Mette Frederiksen er den bedst statsminister
Danmark har haft siden Harald Blåtand

Og hvad hvis der kommer en ny boligbobel eller ligende krise
der gør at en ejendom bliver meget minder værd
eller hvis en ejendom går konkurs (selskabet)
Skal skat så ikke betale pengene tilbage
da der så ikke var et grundlag for beskatningen

Nej naturligvis får du ikke skat tilbage ved at gå konkurs.

Annonce