Lærlinge-klausul på sygehusbyggeri medfører 46 lærepladser - i Polen

3F-forbundssekretær Søren Heisel: “Det er helt vildt - det er en ommer”
Foto: Nyt OUH
Det er indskrevet i kontrakten med samtlige byggeselskaber, der er med til at opføre det nye supersygehus, Odense Universitetshospital (Nyt OUH), at de skal tage seks procent lærlinge.

Men nu afslører Fagbladet 3F, at det er 46 polske håndværkselever i den polske by, Poznan - mere end 900 kilometer fra det danske sygehusbyggeri - der pt. nyder godt af lærepladserne.

Der er lige nu knap 300 mand ansat på byggepladsen i Odense, men der er ingen eller kun ganske få danske lærlinge.

Polske lærlinge på video

De 46 polske lærlinge arbejder med at lave betonelementer til Nyt OUH på en fabrik i Poznan

De 46 polske lærlinge arbejder med at lave betonelementer til Nyt OUH på en fabrik i Poznan. Herfra fragtes betonelementerne så videre til byggepladsen ved Odense.

Erhvervsskolen i Poznan har tilmed lagt en  video  på deres hjemmeside, hvor skolens rektor og tre elever fortæller om, hvordan de er ved at blive udlært i at lave betondele til det danske supersygehus.

“I Polen har vi ikke så stort et byggeri. Det er spændende og meget interessant. Jeg har hørt, at der kører en letbane gennem sygehuset, som vi er med til at bygge,” siger en af eleverne i videoen ifølge Fagbladet 3F.

placeholder

 

Det er den polske underentreprenør Pekabex, der har hyret de 46 lærlinge i Poznan i Polen.

Pekabex bekræfter over for Fagbladet 3F, at man har ansat polske lærlinge til at lave elementer til det danske supersygehus, men ønsker derudover ikke at udtale sig.

3F Bygningsarbejderne Fyn: Det skriger til himlen

Torben Knudsen, formand for 3F Bygningsarbejderne Fyn, mener, at det er helt hen i vejret, at lærlinge i Polen kan tælle med på et stort dansk statsbyggeri.

Jeg synes, det er usmageligt, at vores skattekroner skal gå til at uddanne folk i andre lande

“Jeg synes, det er usmageligt, at vores skattekroner skal gå til at uddanne folk i andre lande. Det skriger til himlen, når vi selv kæmper en hård kamp for at få folk til at tage en lærlingeuddannelse herhjemme,” siger han til Fagbladet 3F.

Det bekymrer desuden byggearbejdernes formand på Fyn, at det kan være svært at efterkontrollere om de polske lærlinge ikke bare bliver brugt som billig arbejdskraft.

Entreprenør: Ikke noget krav, at praktikanter skal være på byggepladsen

Det er de to italienske selskaber CMB og Itinera, der som totalentreprenører står for at bygge Nyt OUH.

Tilsammen har de oprettet konsortiet OHPT, som i kontrakten med den danske bygherre har forpligtet sig til lærlingekravet på seks procent.

OHPT’s danske pressetalsmand, Christian Lemvigh, bekræfter, at man har givet grønt lys til en ordning, hvor OHPT’s underentreprenører kan oprette lærepladser i udlandet:

Der er ikke noget krav om, at praktikanterne skal være på selve byggepladsen

“Vi har indgået en kontrakt, hvor vi er forpligtet på at have seks procent praktikanter, og den agter vi at overholde. Vi har praktikanter på byggepladsen, men også i de EU-lande, hvor vores underleverandører producerer dele til hospitalet – blandt andet Pekabex. Der er ikke noget krav om, at praktikanterne skal være på selve byggepladsen, siger Christian Lemvigh til Fagbladet 3F.

Dansk bygherre: Vi vil se kritisk på det her

Torben Hedegaard er direktør for projektorganisationen Nyt OUH. Det er ham, der som bygherre har hyret de to italienske selskaber til at bygge Odenses nye supersygehus.

Han er klar over, at der er polske lærlinge på byggeriet, men antallet kommer bag på ham.

Han oplyser, at man er bundet af EU-lovgivningen, der blandt andet siger, at man ikke må skelne mellem danske og polske lærlinge. Alligevel forventer Torben Hedegaard ikke, at OUH vil ende med at anerkende de 46 polske lærlinge:

Jeg tror, at vi vil se på dette ret kritisk

“Jeg tror, at vi vil se på dette ret kritisk. Jeg tror, at vores linje vil være, at det er svært at være lærling på byggeriet, hvis hele ens tid bruges på at lave elementer på en fabrik i et andet land,” siger han til Fagbladet 3F.

“Jeg tager mig til hovedet”

3F’s forbundssekretær, Søren Heisel, er chokeret over lærlinge-sagen fra Odense:

“Jeg tager mig til hovedet. 46 polske lærlinge i Polen, for at overholde danske lærlingeklausuler på dansk sygehus byggeri. I dag er der over 16.000 der mangler en praktikplads iflg. Praktikpladsen.dk.,” skriver Søren Heisel på Facebook og føjer til:

“Nu viser det sig, at for at opfylde lærlingeklausulerne på det regionale danske byggeri til 7,4 mia, (betalt af skatteyderne) går der 46 polske lærlinge i Polen....Det er jo helt vildt.”

Søren Heisel konkluderer:

Dette er klart en ommer, og skal ikke ske igen

“Dette er klart en ommer, og skal ikke ske igen. Der skal helt klar stærkere lærlingeklausuler til, når der bygges for statslige midler, ellers er det da helt til grin.”

placeholder

 

Regionsrådsformand: Lærlinge skal være ansat og arbejde på byggepladsen

Regionsrådsformand i Syddanmark, Stephanie Lose, der er den øveste politiske ansvarlige for sygehusbyggeriet ved Odense, er også bestyrtet:

“De 46 polske lærlinge tæller ikke med. Det er ikke nogle, vi kommer til at godkende som en del af opgaven med at bygge Nyt OUH,” siger hun til Fagbladet 3F.

Hun understreger dog samtidig, at der kan være tilfælde, hvor det er okay at ansætte udenlandske lærlinge til at lave præfabrikerede elementer. Men så skal de arbejde på selve byggepladsen: 

I det her tilfælde tæller de ikke med

“Vores lærlinge skal være ansat og arbejde på byggepladsen i Odense. Ellers er det vores klare vurdering, at de ikke tæller med. I det her tilfælde tæller de ikke med,” siger Stephanie Lose til Fagbladet 3F.

 

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

3F er jo glade for deres polske kolleger;-)
3F i er endnu engang dybt dybt til grin!
I har selv presset på for at få lovgivningen igennem!

Annonce