S er klar til at stoppe "Løkke-finte"

"Der hvor man kan sige, at man har haft smuthuller - eller lukrative forhold - der skal man sørge for at få det fjernet," lyder det fra S til krav fra SF og EL
Enhedslisten og SF kræver en lukning af, hvad regeringens støttepartier kalder et smuthul i reglerne om politikernes eftervederlag: Nemlig, at de kan oprette en enkeltmandsvirksomhed, lade indtægter gå ind i denne, og derefter vente til eftervederlaget løber ud og først derefter udbetale pengene til sig selv.

”Problemet er, at det i virkeligheden er så nemt at snyde – og Lars Løkke Rasmussen er jo et godt eksempel,” siger Enhedslistens demokratiordfører, Rosa Lund. ”Det bør selvfølgelig ikke være sådan, at man bare kan flytte pengene over i en virksomhed og så trække dem ud bagefter.”

SF’s gruppeformand, Jacob Mark, kalder det ”fiksfakserier”.

Det andet er usympatisk

 

”Det er okay, at man får et eftervederlag – det synes vi så er for stort – men så skal man selvfølgelig modregnes, hvis man får en anden indtægt,” siger Jacob Mark til Netavisen Pio. ”Det andet er usympatisk.”

Bestseller

Støttepartiernes krav kommer, efter at den tidligere statsminister senest har tilkæmpet sig en plads på bestsellerlisterne med erindringerne ”Om de fleste - og det meste”. Politikens forlag oplyser således til Netavisen Pio, at første oplag på 7000 eksemplarer er solgt, at andet oplag (på samme antal) onsdag landede i butikkerne og et nyt tredje oplag af samme størrelse sat i gang. Dertil kommer salg af e-bog og lydbog.

I alt kan Lars Løkke Rasmussen derfor se frem til en indtægt alene fra bogsalget på op mod trekvart million kroner. Alt afhængig af om bogen bliver udsolgt og hvor favorabel royaltyaftale den tidligere statsminister har kunnet få med forlaget.

placeholder
 

Trekvart million

Men de penge - og hvad den tidligere statsminister ellers tjener og har tjent ved foredrag og andet - behøver ikke nødvendigvis at blive modregnet i hans ministereftervederlag på 1,6 millioner kroner (eftervederlagsperioden udløber i juni 2021). Lars Løkke Rasmussen har også valgt at blive ansat igennem sin enkeltmandsvirksomhed hos advokatfirmaet Gorrissen Federspiel.

Som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet, har Lars Løkke Rasmussen som fem andre tidligere ministre, herunder blandt andre tidligere finansminister Kristian Jensen (V), nemlig valgt at oprette en enkeltmandsvirksomhed, som giver mulighed for at kanalisere indtægter, der ikke er klassisk lønindkomst, ind i disse. Den tidligere statsminister har derudover oprettet to anpartsselskaber.

Understreger bare, at der er et hul i eftervederlagsreglerne

”At der er er flere politikere, som gør det, understreger bare, at der er et hul i eftervederlagsreglerne,” siger Rosa Lund. Hun fortsætter:

”Det er ikke bare en Lars Løkke Rasmussen-finte. I forvejen har vi nogle meget favorable eftervederlagsregler, når man tænker på, hvad dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere bliver trukket igennem, hvis de ikke har et job. Der er jo slet ikke de samme krav om, at man skal søge et nyt job. Og på samme måde er det mærkelig, at man kan få et ministereftervederlag samtidig med, at man sidder i Folketinget.”

Ifølge Jacob Mark kan en løsning være, at politikerne skal underskrive en på-tro-og-love-erklæring.

”Det vil selvfølgelig i princippet så stadig være op til den enkelte politiker at overholde reglerne,” siger gruppeformanden. ”Men det vil trods alt gøre det svære. Jeg er dog villig til at se på, hvordan vi ellers kan lave reglerne, så folketingspolitikere kontrolleres som alle andre mennesker.”

En dans på roser

En anden tidligere minister som har stiftet en sådan enkeltmandsvirksomhed er Søren Pind (V) som fik knap 1,3 millioner kroner i eftervederlag frem til november 2019. Om ham konstaterede Lars Løkke Rasmussen i 2019 i bogen ”Befrielsens øjeblik”, at ”lige nu er hans liv vist en dans på roser med udsolgte foredrag - 500 billetter til 260 kroner stykket. Det er 130.000 kroner per aften, naturligvis minus udgifterne.”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen.

Men den tidligere statsminister har overfor Ekstra Bladet afvist at bekræfte eller afvise, om hans indtægter bliver modregnet i eftervederlaget

Hvis der skal være et lillebitte privilegium ved ikke længere at være Venstres formand

 

”Jeg gider ikke stå og tale om min privatøkonomi,” lød det tidligere på måneden. ”Hvis der skal være et lillebitte privilegium ved ikke længere at være Venstres formand, så må det være at holde privatøkonomien privat.”

S vil lukke smuthuller

Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, henviser til de igangværende forhandlinger i Folketinget om politikernes løn- og pensionsforhold. Senest hævede et flertal i Folketinget i 2017 pensionsalderen for ministre, så den følger folkepensionsalderen.

Der hvor man kan sige, at man har haft smuthuller - eller lukrative forhold - der skal man sørge for at få det fjernet

 

"Vi sidder for øjeblikket og kigger på vederlags- og pensionsvilkår for folketingsmedlemmer og ministre og vi har haft en drøftelse af lige nøjagtig det smuthul, eller finte, som der er er her og det indgår i drøftelserne," siger Flemming Møller Mortensen til Netavisen Pio. "Socialdemokratiets holdning er helt klart, at der hvor man kan sige, at man har haft smuthuller - eller lukrative forhold - der skal man sørge for at få det fjernet."

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Venstre ved man, hvor man har... Pinlig historie at læse - og grundlæggende usympatisk facon at berige sig selv.

Hold da kæft, man behøver kun at nævne Sass Larsen og Lykketoft, så kender man Pamperne i Socialdemokratiet igen igen;-)

Hold da kæft, man behøver kun at nævne Sass Larsen og Lykketoft, så kender man Pamperne i Socialdemokratiet igen igen;-)

Jeg synes, man skal passe på med at bliver for forarget her... Det burde være kendt stof, at Venstre-folk generelt er bjærgsomme, så det giver nok mere mening at kigge på reglerne, end at lade sin forargelse løbe frit, tænker jeg. Jeg ville foreslå en højere grad af transparens, - alle MF´ere skulle, når de skriver under på Grundloven, samtidig skrive under på, at alle deres selvangivelsesoplysninger kunne fremlægges offentligt. Til gengæld kunne man så hæve Folketingsvederlaget, så det modsvarede en normal privat mellemleder-løn, og så fjerne de enormt lukrative eftervederlagsregler, herunder "Løkke-finten".

Annonce