Annonce

TV2-chef: Ansatte der har underskrevet Sofie Linde-brev er inhabile

Ansatte på TV2, der har underskrevet støttebrev til Sofie Linde, er inhabile og kan ikke dække sagen, mener TV2-chef. Journalist-kolleger undrer sig.
701 kvinder i den danske mediebranche har i løbet af ugen modtaget en opfordring til at skrive under på et støttebrev til tv-værten Sofie Linde.

Men hvis man skriver under, så er man inhabil og kan ikke dække sagen, lyder der fra initiativtagernes chef på TV2. Og den udmelding undrer folk i branchen.

Sagen startede med at Sofie Linde forleden på scenen i Zulu Comedy Galla, fortalte om en af sine egne oplevelser med grænseoverskridende seksuel adfærd.

Det har fået seks kvindelige TV 2-medarbejdere, til at lave en underskriftsindsamling til et støttebrev, der har fået underskrifter fra mere end 700 kvinder i mediebranchen.

I brevet skriver kvinderne under på, at der foregår sexisme mod kvinder i mediebranchen, enten fordi de selv har oplevet det eller har kendskab til det.

“Dem, der mener, at denne sexistiske kultur ikke længere eksisterer, tager fejl. Hverdagssexismen findes stadig blandt nogle mænd i mediebranchen, men også i andre brancher og på andre typer af arbejdspladser. Mange tænker desværre stadig, at “sådan er det bare” - og det er dén kultur, hvor sexistiske bemærkninger ikke for alvor bliver set som et problem, vi vil gøre op med,” skriver de i brevet.

Vil beskytte medarbejderne

På tv-stationen TV2 er meldingen, at man bakker op om initiativet, men det har konsekvenser for den enkelte medarbejder at skrive under.

”Vi bakker virkelig op om det her initiativ, og vi er glade for, at det kommer frem nu,” siger TV 2’s nyhedschef, Jacob Kwon til Dansk Journalistforbunds fagblad Journalisten og fortsætter:

”Men hvis man offentligt tilkendegiver en holdning til en sag ved en underskriftsindsamling, så er man som udgangspunkt inhabil og kan ikke dække sagen”.

Ifølge Jakob Kwon, så sker det for at beskytte medarbejderne mod anklager om manglende habilitet. Konkret betyder det, at medarbejdere på TV2 ikke må lave hele indslag om sagen og værterne på skærmen skal fortælle det, hvis der kommer indslag om det.

Undrer sig over krav

Kravet fra TV2-chefen undrer flere journalister og folk i mediebranchen.

"Man skal huske, at det absolut vigtigste i journalistik er at narre læserne til at tro, at vi journalister er fuldkomment neutrale og objektive maskiner, hvis kvalifikationer og troværdighed består i blindt at følge arbitrære presseetiske retningslinjer fra en skole i Aarhus," lyder det sarkastisk fra Weekendavisen debatredaktør Søren K. Villemoes på Twitter.

placeholder

 

Han nævner flere absurde eksempler på journalister, der vil være inhabile, hvis man brugte Jakob Kwons målestok: "Har du været udsat for røveri? Så kan du ikke være kriminalrapporter." og "journalister, der også selv vil blive berørt af klimaforandringer, må finde et andet stofområde."

TV2-kravet indikerer, at hvis du har oplevet virkeligheden, kan du åbenbart ikke dække den, mener en anden journalist.

"Hvis du nogensinde har oplevet virkeligheden som journalist, så må du ikke dække virkeligheden som journalist. Det er det, Jacob Kwon i praksis siger," mener Nicolas S. Nielsen, der er politisk journalist på DR.

placeholder

 

En BT-journalist, Morten Bruhn, mener kravet om varedeklaration, er svært at forstå:

"Da man ikke kan være FOR sexchikane og IMOD ligestilling, er det fuldstændig ufarligt og ufarvet at underskrive "Sofie Linde-brevet". Jeg har svært ved at forstå, hvorfor det skal varedeklareres, at man er imod sexchikane og ligestilling," skriver han på Twitter.

placeholder

 

Jurist: Har mistforstået habilitetsbegreb

Jacob Kwons udmelding bliver også kritiseret af jurist Leif Donbæk. Han mener at TV2 har misforstået habilitets-begrebet og at tv-stationen reelt indskrænker medarbejdernes ytrimgsfrihed.

"TV2 har misforstået begrebet habilitet, hvis de mener at en journalist er inhabil til at dække andres chikanøse adfærd, blot fordi tidligere selv har været udsat for lignende adfærd, og fortalt om det offentligt," siger Leif Donbæk til Netavisen Pio, og fortsætter:

"Konkret betyder det her, at medarbejderne har fået meddelelse om at de er inhabile. Det er en instruks. Det er et ansættelsesretligt skridt, helt i tråd med ledelsesretten, og det betyder jo, at medarbejderne i sidste ende kan blive opsagt, hvis de ikke efterlever det. Det er en markant begrænsning af medarbejdernes ytringsfrihed."

 

Blandt underskriverne på brevet er en række af landets mest fremtrædende kvindelige journalister og studieværter, blandt andet Go Morgen Danmark-vært, Janni Pedersen, vært på Presselogen Miriam Zesler, TV2-studievært Ditte Haue, DR’s internationale konsulent Stephanie Surrugue, tidligere DR-korrespondent Mette Fugl og tidligere vært på TV/Avisen Tine Götzsche.

Se hele brevet og underskrivere her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg er bekymret over sagens udvikling. Det er flot at 701 kvinder har tilkendegivet, at det er uacceptabelt at udnytte eller chikanere kvindelige medarbejdere seksuelt på alle niveauer.
Min bekymring går i virkelighed langt videre, nemlig at en nyhedschef på et stort TV-medie slet ikke forstår, hvad ordet habilitet indbærer og betyder.
Der bekymrende, især fordi jeg frygter, at han også i andre sammenhænge helt åbenlyst fejlvurderer...

Over 700 kvinder har været udsat for mere eller mindre sexovergreb uden at der er grebet ind. Enten overdriver kvinderne, eller også har vi en skandale der kræver en hel del fyringer. Jeg tror mest på det første.
At mere end 700 skriver under bunder i gruppepres eller solidaritet, og solidaritet er fint nok. Men det er gruppepres og overdrivelse ikke. Så selve ordlyden i brevet burde de nok have gennemtænkt lidt mere.

Jens rolig nu;-)
De har ikke været udsat for noget som helst, de bakker bare trunten op!

Comedy Galla? Hører vist ikke under nyhedschefen, han forsøger vist bare at holde gryden i kog.

Bare fordi Pio Pio er et inhabil medie, skal TV2 da ikke begå sammen fejl!