Annonce

Gule Krifa mod tidlig pension: Forfejlet brug af ressourcer

Kristelig Fagbevægelse mener, at man i stedet bør forbedre seniorpension-ordningen: “Hvorfor ikke forbedre de løsninger, vi allerede har,” siger Krifa-formand
Kristelig Fagbevægelse, Krifa, er stærkt kritisk over for tidlig pension-udspillet, "Ny ret til tidlig pension - værdig tilbagetrækning for alle", som S-regeringen præsenterede tirsdag.

“Hvorfor ikke forbedre de løsninger, vi allerede har,” spørger formand for Krifa, Søren Fibiger Olesen, der dermed lægger sig på samme linje som Venstre, der tirsdag afviste, at der er behov for tidlig pension:

”Men vi skal ikke indføre en ny milliarddyr ydelse til særligt udvalgte grupper, der ikke er nedslidte. Det er økonomisk uansvarligt. Danmark er i en alvorlig krise og titusindvis af danskere har mistet jobbet,” lød det fra Venstres formand, Jakob Ellemann.

Venstre foreslår i stedet at gøre den nuværende seniorpension-ordning tilgængelig for flere. Venstre vil således justere på kravene til, hvor mange års beskæftigelse man skal have haft, og hvor meget arbejdsevne man skal have tilbage, før man kan få tilkendt seniorpension.

Krifa-formanden slår nu samme toner an: 

Værdighed og retfærdighed handler ikke om at kunne forlade arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt

“Værdighed og retfærdighed handler ikke om at kunne forlade arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt. Det handler om at trives på jobbet, mens man er der,” siger Søren Fibiger Olesen.

Krifa-formand: Forkert fokus

Krifa-formanden mener, at fokus ligger det forkerte sted i tidlig pension-udspillet:

“Det er en forfejlet måde at bruge ressourcerne på. Vi skal bruge pengene på dem, der har brug for samfundets hjælp, og vi skal investere i tiltag, der mindsker nedslidning i det hele taget,” mener han.

Det er en forfejlet måde at bruge ressourcerne på

Søren Fibiger Olesen påpeger, at der allerede findes forskellige ordninger, hvis man ikke længere kan holde til at arbejde eller har brug for at gå ned i tid.

Søren Fibiger Olesen mener, at Socialdemokratiet rammer skævt ved at bruge arbejdsår som kriterie i stedet for at se på det enkelte menneskes fysiske og psykiske tilstand:

“Hensigten er vel at hjælpe de nedslidte. Problemet er bare, at vi i denne model ikke kan vide, om folk er nedslidt efter 42 år. Til gengæld kan der være personer, der ikke automatisk opnår retten, som har brug for en løsning. Så hellere bruge pengene på at forbedre eksisterende ordninger og forebyggende trivselstilag.”

'Frie': Positiv over for tidlig pension

En anden af de gule fagforeninger, Frie (Tidligere Frie Funktionærer, red.), er modsat Krifa positiv over for tidlig pension-udspillet:

"Vi meneri udgangspunktet, at det er et godt udspil der imødekommer dem der har været på arbejdsmarkedet i rigtig mange år. Vi har ikke mange medlemmer i denne kategori, da det primært er ufaglærte og faglærte, der får glæde af dette. Men vi glæder os over det også er muligt at opnå visitation til en tidlig tilbagetrækning grundet psykisk eller fysisk nedslidning," skriver administrerende direktør, Jesper Wengel, i en mail til Netavisen Pio.

Frie har dog et markant ankepunkt:

Men vi er ikke begejstret for den begrænsning, der er lagt på de små selvstændige erhvervsdrivende

"Men vi er ikke begejstret for den begrænsning, der er lagt på de små selvstændige erhvervsdrivende, som skal have haft et netto overskud i deres forretning for at det tæller med i deres beskæftigelse. Der kan være flere årsager til at en lille selvstændig erhvervsdrivende ikke kan genere overskud som f.eks. opstart eller tvungen lukning grundet Covid19 osv. Arbejdsløshedsperioden tæller med i opgørelsen af beskæftigelsesperioden – på samme måde er den selvstændige jo også beskæftiget, selvom der i en enkel eller to perioder ikke generes overskud. Dette håber vi er en forglemmelse fra regeringens side og et svigt af de små selvstændige, hvor vi repræsenterer mere end 16000 selvstændige medlemmer," skriver Wengel.

Hos Det Faglige Hus ser man tiden an:

I Det Faglige Hus ser vi tiden an til efter den kommende tids forhandlinger

"I Det Faglige Hus ser vi tiden an til efter den kommende tids forhandlinger og de ændringer, der givetvis kommer her: Hvis regeringen vil lave en reform, der også rækker til efter et regeringsskifte, må den jo først sikre sig et bredt flertal bag reformen," skriver kommunikationskonsulent hos Det Faglige Hus, Teddy Gehrke, i en mail til Netavisen Pio.

Opdateret kl. 13.10 med kommentarer fra 'Frie'. Opdateret kl. 14.40 med kommentarer fra Det Faglige Hus

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Endnu engang tænker de såkaldte gule fagforeninger mere på de danske arbejdere, end de politiske 😂

Hold da op hvor har FH fejlet de sidste tyve år!

Hvad taler du om !!! Det er de danske fagforening. der har skabt den danske model som du nyder godt af i dag med bla. Pension barsel første sygedag 6 uger ferie osv så stop lige dig selv

Hvad taler du om !!! Det er de danske fagforening. der har skabt den danske model som du nyder godt af i dag med bla. Pension barsel første sygedag 6 uger ferie osv så stop lige dig selv

SELVFØLGELIG Mener du at
de rigtige Fagforeninget har fejlet,du ønsker jo ikke en tidlig pension og der lægger du dig jo op af det du repræsentere i de gule foreninger nemlig Venstre, som jo på ingen måde ønsker forbedring for lønmodtagerne.