Chefen berørte sig selv i skridtet under møder

"Det foregik helt åbenlyst. Jeg husker tydeligt den første gang. Det skete under et møde mellem kun ham og mig," fortæller en rystet 'Anne Hansen'
Fagforbundet HK oplever i øjeblikket en flerdobling af sager om seksuel chikane. HK fører pt. 17 sager for medlemmerne. Ingen af de ramte har lyst til at stå frem med deres sag.

HK Privatbladet har i stedet samlet en række vidnesbyrd fra andre medlemmer, der har oplevet seksuel chikane. HK'erne optræder anonymt.

Chefen berørte sig selv i skridtet med en kuglepen

Det var 'Anne Hansens' allerførste job. Efter en periode i løntilskud var hun nu blevet ordinært ansat. Alt var godt. Så skete skiftet. Meget pludseligt. Under møder mellem Anne Hansen og hendes mandlige chef - nogle gange bare de to, andre gange med flere til stede - begyndte chefen at sidde og berøre sig selv i skridtet med en kuglepen. Fra en kollega fik hun at vide, at han i hvert fald én gang have kigget specifik på Anne Hansen, mens han gjorde det.

"Det skete ikke på alle møder, men der var et eller andet under samtalerne, jeg ved ikke hvad, der triggede ham og ændrede stemningen og hans blik. Det foregik helt åbenlyst. Jeg husker tydeligt den første gang. Det skete under et møde mellem kun ham og mig. Jeg blev rystet og havde bare lyst til at kigge ned i bordet og lukke mig inde i mig selv, men jeg var nødt til at kigge op, da vi jo havde en dialog," fortæller Anne Hansen.

Anne Hansen blev syg - og endte med en sygemelding i seks måneder
Forløbet fik store konsekvenser. Anne Hansen blev syg - og endte med en sygemelding i seks måneder og fik fra sin terapeut konstateret, at hun havde pådraget sig et arbejdsrelateret traume. I sidste ende sagde hun op med udgangen af 2018.

Anne Hansen havde i forløbet fat i HK. Efterfølgende er det blevet vurderet, at der ikke var belæg for at vinde en sag om seksuel chikane. Ligesom Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har afgjort, at der ikke var belæg for, at det var chikane og arbejdsmiljø, der gjorde hende syg.

Ingen kolleger sagde noget til chefens seksuelle kommentarer

Som regel kom det helt ud af det blå. Uden nogen sammenhæng med det, de i øvrigt snakkede om eller arbejdede med, fortæller 'Caroline Nielsen' til HK Privatbladet:

”Hvis ikke jeg var gift, og du ikke havde en kæreste, så havde vi nok hygget os i krogene,” kunne det lyde. Gennem et års tid stod det på med gentagne kommentarer om hendes krop, og hun var vel nok en pæn pige, og de burde være sammen og så videre."

Caroline var elev og turde ikke sige fra

Caroline var elev og turde ikke sige fra. Mange kollegaer overhørte de upassende kommentarer, men ingen greb ind eller foretog sig noget.

Det er to et halvt år siden i dag. I dag er Caroline Nielsen i en anden virksomhed.

Flere kvinder fik sedler med lumre tilbud fra direktøren

Små sedler, der blev listet over til en kvindelig medarbejder: ”Det er godt nok en flot bluse, du har på - den går godt nok langt ned”, stod der. Og sms’er omhandlende sexlegetøj, som chefen selv havde derhjemme. Og et hav af grænseoverskridende kommentarer, hvor det seksuelle lå klart i undertonerne.

'Pia Thomsen' oplevede det selv. Det samme gjorde flere af hendes kvindelige kolleger. Fra den samme chef. Direktøren for det hele.

Der var én, som flere gange brød sammen i gråd

"Men jeg kunne godt mærke på nogle af de andre, at de syntes, det var rigtig svært. Der var én, som flere gange brød sammen i gråd og ikke vidste, hvad hun skulle gøre. Hun kunne bestemt ikke lide at være på kontoret mere og var på grænsen til en sygemelding."

Pia Thomsen forlod virksomheden i 2018.

Opdateret 14.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Jeppe Kofod gjorde mere end at rage!

Annonce