”Det er ikke, fordi jeg er republikaner,” fortæller Benny Engelbrecht i den endnu ikke udkomne biografi ”Selvlært”, der er skrevet af journalisten - og broderen - Flemming Sørensen.
På statsrådet underskriver dronningen sammen med en minister de love, som Folketinget har vedtaget. Regeringen orienterer også dronningen om nye lovforslag, den vil fremsætte i Folketinget. Men statsrådet er ikke et møde, hvor der bliver truffet beslutninger.
Og det er den tradition, som Benny Engelbrecht vil gøre op med:
Det er noget mærkelig noget
”Selve Statsrådet er en anakronisme. Det er noget mærkelig noget. Jeg har stor respekt for, at dronningen fastholder traditionen – men måske var det noget for kronprinsen at gentænke, når han – forhåbentlig om mange år – skal overtage som konge.”
Ifølge Benny Engelbrecht er det ikke bare for at lave tingene om. Det er for, at ”de kan finde deres naturlige form”, forklarer transportministeren i bogen.
Det sker samtidig med, at 2020 markerer 100-året for det, der er gået over i historiebøgerne som Påskekrisen – som efter meget dramatik førte til drastiske indskrænkninger i kongehusets politiske indflydelse.
”Selvfølgelig er der noget højtideligt i, at en majestæt underskriver landets love,” siger transportministeren.
Det er det eneste tidspunkt, hvor man ser, at præsidenten laver noget
”Men det foregår jo for lukkede døre. Når man ser en amerikansk præsident i praksis at gøre det samme, så er der en helt anden åbenhed omkring det. Man fristes næsten til at sige, at det er det eneste tidspunkt, hvor man ser, at præsidenten laver noget.”
Den tidligere radikale udenrigsminister Niels Helveg Petersen foreslog i 2004 af afskaffe statsrådet og fik dengang opbakning af Socialdemokratiets daværende kulturordfører Mette Frederiksen.
“Det er i dag et fuldstændig unødvendigt organ,” forklarede Niels Helveg Petersen ved den lejlighed til B.T..
”Det er spild af både dronningens og ministrenes tid”.
Niels Helveg Petersen havde ikke noget imod, at dronningen fortsatte med at underskrive lovene, sådan som grundloven foreskriver. Men det kunne hun sagtens gøre uden at indkalde til et statsråd med samtlige 18 ministre, lød det.
Hvilket fik opbakning fra Mette Frederiksen.
Strider mod et demokratisk princip
“Denne sammenblanding af kongehus og politik strider mod et demokratisk princip, og man kan godt ændre dette her uden at nedlægge monarkiet,” sagde kulturordføreren til avisen.
Forslaget strandede dog på, at hverken VK-regeringen eller Dansk Folkeparti støttede det.
Benny Engelbrecht er ikke den eneste med erfaring fra statsråd, som har stillet spørgsmålstegn ved værdien af de ugentlige møder med regenten.
Den tidligere konservative transportminister Flemming Hansen har i erindringerne - ”Politik til tiden” – beskrevet, hvordan kollegaen i den daværende VK-regering, Claus Hjort Frederiksen (V), ligefrem faldt hen:
”For enkelte var det endda så afslappende, at de blundede hen. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen blev "berømt" for sin evne til at få et blund, mens kollegerne fremførte deres sager. Han var ifølge rangfølgen blandt de første til at aflevere sine anmodninger."
Selv indrømmede Flemming Hansen, at han "dagdrømte", når han var til statsråd.
Dronningen har derimod selv advaret mod at afskaffe statsrådet. Det er Kongehusets forbindelse til det politiske liv, har regenten forklaret i Annelise Bistrups portrætbog ”Margrethe”.
Det ene giver farve til det andet
”Meget af det, der er ren ceremoni, har rod i den konstitutionelle position, som monarken har. Det ene giver farve til det andet. Den ceremoni, der omgiver statsoverhovedet, får noget af sin berettigelse på grund af statsoverhovedets faktiske rolle. Der er en dybereliggende alvor i det rent konstitutionelle arbejde, som også påhviler kongen. Det er noget, jeg tager meget alvorligt, og som jeg føler er væsentligt og vigtigt. Vi er her ikke bare til benefice for turisterne og pressen,” lød det fra Dronningen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mette Frederiksen eller Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, til Benny Engelbrechts forslag.
Selvlært udkommer den 18. september på Forlaget Momenta.
Kommentarer
Den seneste tid har vist, at det der med demokrati, det tager S ikke så alvorligt endda (jeg tænker på omskærelsesproblemet, hvor mere end 80% af befolkningen er uenig med S), så i min verden ser jeg hellere S afskaffet end Statsrådet. Men lad nu hellere vælgerne bestemme, tak.
Dronningen har nok rigeligt med tid til den slags, men det har ministrene næppe.
Ideelt set burde det jo være en nem beslutning i et oplyst og demokratisk samfund som det danske, tænker jeg. Statsrådet er en anakronisme, og Dronningen kunne spare denne tid og så bruge den; - med sine indflydelsesrige venner i erhvervsliv, kunst og politik... For det demokratiske samfund Danmark ville det efter min mening - som Bent Menck også skriver det - give så meget mere mening med en folkevalgt præsident. Så kunne vi måske også få en nok meget brugbar diskussion af Grundloven i forhold til udfordringerne i 2020´erne, når vi så hvert 4 - 5 år skulle vælge præsident.
Vi burde skele mere til den tyske forfatning på dette punkt; - men det er der nok mange, som ville kløjs i...
Så er igen frit slaw i kommentarerne om, hvor meget kongehuset bidrager til Danmarks økonomi ved deres blotte tilstedeværelse ved eksportfremstød og hvor mange turister, de tiltrækker fra udlandet. Så mangler vi kun beviserne for disse udsagn, siden kommentarerne virker så skråsikre. Og nej, jeg har ikke beviser for det modsatte, men stiller blot spørgsmål.
Tag det lige roligt og, tøv en kende
Snart, men forhåbenligt længe,men alligevel snart
er det en Konge, Kong frederik den 10ende
Og dronning mary
Og det vil med garanti give et kæmp stort erhvervesfremstød og masser af turister til Danmark
Og jeg er royalist og glæder mig meget til at frederik og mary skal krones til konge og dronning
Og det glæder jeg mig til sammen med 75-80 % af den Danske befolkning
Jens Kamp, det glæder mig at selv kontanthjælpsmodtagere, via deres skat, er med til at finansiere kongehuset så de har råd til at at feste sammen med adlen og de rigeste erhvervspersoner vi har i Danmark. Jeg tror næppe at der "sniger" sig en kontanthjælpsmodtager ind i det selskab.
Når Dronnigen eller Kronprinsen/kronprinssesen tager på officelt besøg i ander lande er der meget stor interesse både fra ervervslivet og befolkningen/kommende turister i Danmark.
Og det giver mange flere penge til Danmark (milliarder) end hvad det koster at have et Kongehus,
og det er et stort flertal i Danmark der støtter Kongehuset så det bliver hvor det er og det kaldes Demokrati.
Og lad så være med at se ned på folk der er på kontanthjælp for de fleste vil gerne i arbejde
og jeg har så sent som i dag været i kontakt med et vikarbureau der kunne skaffe et job med minigraver til mig og min makker der har bil.
Men min erfaring med minigraver ( i folks haver )var ikke nok sagde arbejdsgiveren da han skulle
bruge en der hade erfaring med at grave i byerne i mellem mange forskellige kabler
så det job blev ikke til noget
Så venligst lad vær med at tale ned på kontanthjælpsmodtager når du ikke kender dem og deres historik
Og, god dag
Og Folketinget kan ikke nedlægge kongehuset,
som Bent Menck Andersen mener/tror, lige som man vedtog opførsel af storebæltsbroen imod et flertal.
Der skal en ændring af gundloven til at gøre dette og en folkeafstemning, eller skal vi også nedlægge grundloven ???