Annonce

Mekaniker: EU-mindsteløn vil smadre den danske model

En lovbestemt mindsteløn som EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen foreslår, kan være dødsstødet til alt det, mange danskere tager for givet.
Vi har i Danmark et arbejdsmarked, der er bygget på aftaler mellem arbejdsgivere og arbejdstagere.

Det er den vej, vi har fået et fleksibelt arbejdsmarked, hvor både arbejdsforhold og lønninger er langt bedre end i resten af EU.

Det er det, den danske model handler om.

Overenskomster sikrer rettigheder

Vidste du, at vi f.eks. kun skal seks år tilbage, før vi fik ligestilling på forældreorloven, så den også var gældende for forældre, hvis de var af samme køn.

Det er også kun 10 år siden, der blev indført fratrædelsesgodtgørelser til normale arbejdere, og ikke kun de store direktører.

I 2007 fik man i overenskomsten sikret at fædre har ret til 3 ugers fædreorlov, og det er faktisk også kun 20 år siden, at man begyndte at få løn på barnets første sygedag.

Derudover fik lønmodtagerne i år 2000 også den sjette ferieuge. Alt sammen som en del af vores overenskomster.

Det er blot et lille udpluk af ting, som fagforeningerne med den danske model har leveret gennem tiden. Der er nogen før os, der har taget kampen for alt det, vi har i dag.

Kan blive et lønloft

Alle de fremskridt vil være i fare, hvis modellen om lovbestemt mindsteløn bliver vedtaget i EU.

Det kan ende med at tage livet af vores gode danske model. En lovbestemt mindsteløn vil nemlig kunne "overrule" mange af de ting, som vi ellers aftaler via overenskomster her i Danmark.

Derudover vil en lovbestemt mindsteløn ende med at gøre det præcis modsatte af, hvad der er intentionen bag den. Den vil kunne ende med at blive en maksimal-løn i stedet for en mindsteløn. Og så frygter jeg, at vi vil kunne ende med flere working poor som i Tyskland og USA.

Derfor er det vigtigere end nogensinde at stå sammen. Og hvis du undrer dig over, at de rigtige fagforeninger koster mere end 50 kroner om måneden for et medlemskab, så er det simpelthen fordi der sidder nogle og kæmper disse kampe for os, så vores elskede danske model ikke bliver smadret.

Nu er det mod EU, vi skal være stærke, så vi ikke ender med en lovbestemt mindsteløn som kan ødelægge alt det, som andre før os har arbejdet så hårdt for at sikre os.

Jeppe Nygaard er mekaniker og tillidsrepræsentant. Medlem af Dansk Metal.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg forstår godt Jeppes indfaldsvinkel, men - i et EU, hvor de fire friheder også omfatter arbejdskraftens frie bevægelighed - så er det nok én tand for navlebeskuende at anlægge den vinkel, at verden drejer sig om Danmark, og så må det store EU - man fristes til at sige fandengaleme - tilpasse sig den danske model.. Og så er det måske også en anelse usolidarisk over for de mange af Jeppes landsmænd på arbejdsmarkedet, som arbejder i mere stærkt konkurrenceudsatte områder så som eksportchauffører, håndværkere og andre.

Hvis jeg nu var blot en anelse perfid, så ville jeg læse Jeppes indlæg som en privatøkonomisk opfordring til mig selv om at huske at checke tilbud på min næste bilreparation lidt bredere end blot at vælge et eller andet måske for dyrt dansk værksted... Men det er måske lidt for groft at skrive her på Pio!