Annonce

Støt en hviderussisk eksilregering – med sæde i København!

Danmark bør støtte etableringen af en hviderussisk eksilregering. Måske med sæde i København, mener tidligere formand for Europabevægelsen.
For 30 år siden sendte udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V)  ambassadør Otte Borch til de baltiske lande for at støtte deres kamp for frihed og selvstændighed.

Det var Ellemann-Jensens ”finest hour”, som bør inspirere udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i dag.

Udenrigsminister Kofod bør lade Carsten Søndergaard, Danmarks ambassadør i Moskva som er akkrediteret i Minsk, rejse til Hviderusland.

Det vil sende et klart signal til oppositionen om, at vi støtter dens krav om demokrati og frihed.

Tilstedeværelsen vil lægge en dæmper på regimets vold og undertrykkelse af demonstranterne.

EU-ambassadørerne har de seneste uger på skift opholdt sig i nobelpristageren Svetlana Aleksijevitjs lejlighed for at forhindre, at hun blive anholdt.

Med en dansk tilstedeværelse kan også vi tage en vagt. I stedet for endnu engang at overlade scenen til det aktive svenske diplomati; Sverige har selvfølgelig egen ambassade i Minsk.

Glædeligt med løftet pegefinger

Det er glædeligt, at udenrigsministeren allerede før præsidentvalget var ude med en løftet pegefinger om, at der bliver holdt øje med valghandlingen.

Da alle kunne se, at valgresultatet var mere fup end fakta, rejste udenrigsministeren sagen i Europarådet, OSCE og selvfølgelig EU.

Senest har udenrigsministeren nægtet at anerkende Viktor Lukasjenko, der onsdag ved en hemmelig ceremoni blev taget i ed som præsident.

Støt en hviderussisk eksilregering

Regeringen har givet midler, så det danske civilsamfund straks har kunnet støtte op om blandt andet torturofre og forfulgte journalister.

Jeg er én af dem, som i årevis – og absolut uden held – har opfordret skiftende regeringer til at oprette en demokratifond, der kan understøtte demokratiske kræfter i vores nabolande mod øst.

Jeg var derfor også glad for at se, at udenrigsministeren i kølvandet på situationen i Hviderusland lancerede en Ny Demokratifond med 50 millioner kroner.

Det betyder, at Danmark fremover kan støtte grupper, der kæmper for ægte frie valg og demokratiske tilstande.

Her og nu skal Jeppe Kofod fastholde handlekraft og fokus og dertil udvise det vovemod og det engagement, som Uffe Ellemann-Jensen lagde for dagen i sin tid i forhold til Baltikum: Vi bør fra dansk side aktivt støtte etableringen af en bredt sammensat eksilregering.

Hvorfor ikke med sæde i København?

Behov for flertalsafgørelser i EU

På længere sigt bør udenrigsministeren arbejde for indførelse af flertalsafgørelser i udenrigspolitikken i EU – uden hvilke unionen er handlingslammet: I dag blokerer Cypern for sanktioner mod Hviderusland, som bl.a. Polen slår til lyd for.

I morgen er det Polen, der blokerer for sanktioner mod Erdogans Tyrkiet, som Cypern er fortaler for. Det er skruen uden ende.

Se, det bør være en mærke- og hjertesag for en dansk udenrigspolitik, der gerne - siger udenrigsministeren - står vagt om de menneskelige værdier i den internationale politik.

Erik Boel er tidligere landsformand for Europabevægelsen


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er dybt imponerende og fantastisk inspirerende på anden måned at se hundrede tusindvis hviderussere på gaden i konsekvent, frygtløs og fredelig protest.
Jeg har også været glad for at se Jeppe Kofoed og den danske regering handle aktivt i denne sag. Og jeg bakker gerne op om en dansk base for en eksilregering.
Men jeg ville nu hellere se, at vi sammen med resten af EU lægger pres på Lukashenko og hans kumpaner om at komme ud af vagten, så vi kan få en demokratisk valgt regering i Minsk.
De europæiske statsledere, som mødes i denne uge, må skære igennem og gerne med kvalificeret flertal få gennemført de nødvendige sanktioner, så vi kan skabe det demokrati i Hviderusland, som vi har savnet i årtier.