Statsministeren rækker hånden ud til støttepartierne med klimapulje

”En stjernestund for dansk samarbejde og demokrati,” siger Mette Frederiksen om håndteringen af coronakrisen. Hun lover samtidig flere penge til klimaet
Statsminister Mette Frederiksen (S) rækker nu hånden ud til regeringens støttepartier, som har krævet mere klimahandling fra hende og regeringen.

I sin traditionelle tale ved Folketingets åbning tirsdag lancerede Mette Frederiksen en ny pulje – eller ”grønt råderum” – på to milliarder kroner årlig frem til 2025. Eller i alt 10 milliarder kroner i perioden. Penge som kommer fra den allerede afsatte såkaldte krigskasse på finansloven samt fra EU’s genopretningsfond.

Den økonomiske genopretning skal således bruges til at indfri løftet om en grøn omstilling.

”I de kommende klimaforhandlinger og i finansloven – som finansministeren snart inviterer til – skal vi sammen omsætte utålmodighed til handling,” sagde Mette Frederiksen i åbningstalen, som var præget af coronakrisen.

”Når vi engang ser tilbage, vil det, vi gjorde sammen, stå som en stjernestund for dansk samarbejde og demokrati,” sagde Mette Frederiksen med henvisning til foråret og sommerens håndtering af coronakrisen.

I foråret faldt bruttonationalproduktet (BNP) med næsten syv procent. Et større tilbageslag end under finanskrisen.

Vi kan se, at politik gør en forskel

”Coronaen er et forstørrelsesglas – på vores liv, vores samfund,” lød det fra statsministeren. ”Vi kan se, at politik gør en forskel.”

Tre hensyn

Ifølge statsministeren har regeringen har tre afgørende hensyn med hensyn til klimabeslutningerne: De skal træffes på en måde, som skaber arbejdspladser i stedet for at lukke dem. Uligheden må ikke stige. Og der skal fortsat være råd til velfærd.

”Jeg tror faktisk, vi kan blive enige om den kontrakt,” sagde Mette Frederiksen. ”Grønne ambitioner, social retfærdighed, sund erhvervspolitik og råd til velfærd. Derfor tror jeg også på, at vi i de kommende måneder kan tage de næste store, grønne og progressive beslutninger, så vi viser de unge, at vi fortjener deres tillid.”

Ifølge statsministeren gjorde børn og unge nemlig folketingsvalget i 2019 til et klimavalg. Hvilket forpligter.

Vi skal gøre os værdige til jeres tillid

”Flertallet her på Christiansborg fik et klart grønt mandat,” sagde Mette Frederiksen. ”Det føler vi os dybt forpligtet af. Vi skal gøre os værdige til jeres tillid. Et massivt flertal står bag klimaloven – det er enestående.”

Statsministeren understreger dog, at nok skal Danmark være et udstillingsvindue for verden.

”Men ingen vil følge os, hvis vores vej er dyr, uoverskuelig og socialt uretfærdig.”

Nyt vindmølleeventyr

Derfor er det også nødvendigt at investere i grøn forskning og statsministeren udpeger fire områder, som kan blive Danmarks næste vindmølleeventyr.

For det første skal Danmark være god til at fange CO2 ud af atmosfæren, lagre den på jorden og/eller omdanne den til grøn energi.

For det andet skal Danmark være god til at omdanne grønt brændstof til transport og industri (for eksempel omdanne strøm fra vindmøller til brændstof i fly, skibe og biler)

For det tredje skal Danmark være god til klimavenligt landbrug.

Og endelig skal Danmark, for det fjerde, være god til at genanvende og skære ned på plastikaffaldet, som i dag koster olie at producere og alt for ofte ender i dyrenes maver.

Dér, hvor klimaet og Danmark har mest at vinde

 

”Vi skal investere dér, hvor klimaet og Danmark har mest at vinde,” sagde statsministeren.

Udlændingepolitik var en fejl

Mette Frederiksen brugte samtidig åbningstalen til at advare om, at fortidens udlændingepolitik var en fejl.

"Så enkelt kan det siges," sagde statsministeren som foreslår en række tiltag som skal forbedre integrationen og ikke mindst gøre op med flygtninge og indvandrernes høje kriminalitet. Hver femte unge mand med ikke-vestlig baggrund, som blev født i 1997, havde overtrådt straffeloven, inden han fyldte 21 år.

Det er ikke alle – bestemt ikke alle. Men det er da helt åbenlyst alt for mange

 

"Det er ikke alle – bestemt ikke alle," sagde statsministeren. "Men det er da helt åbenlyst alt for mange."

Opholdsforbud

Som det er i dag, kan politiet forbyde enkeltpersoner i at komme i særlige områder – for eksempel et bandemedlem. Men statsministeren foreslå, at politiet fremover også skal kunne indføre et opholdsforbud for alle personer på bestemte steder i en begrænset periode.

Det kan være på en parkeringsplads i boligområdet eller ved en Stogstation, hvor drenge og unge mænd samles og skaber utryghed.

"Her siger vi: I må ikke stå her," sagde statsministeren. "Ingen skal være bange for at gå på gaden i Danmark – I får ikke lov at tage vores frihed."

På samme måde skal det være muligt fremover at sætte kriminelle beboere ud af deres lejelejlighed i umiddelbar forlængelse af, at de bliver dømt for en lovovertrædelse.

Og endelig skal personer, som begår vold og får en dom, også udelukkes fra at komme i nattelivet i op til to år.

For i Danmark skal du være tryg alle steder

 

"Det er ikke rimeligt, at den unge dreng, der er blevet slået ned foran baren den ene weekend, kan møde sin voldsmand i samme kø tre uger senere," sagde Mette Frederiksen. Med andre ord: Konsekvens – kort proces. For i Danmark skal du være tryg alle steder – om det er et diskotek, et boligområde eller en togstation. Får vi stoppet den kriminalitet og undergravende opførsel, vi ser alt for mange steder, så kan der endelig blive plads til at arbejde forebyggende og bygge på det gode, som der trods alt stadig er mest af."

Statsministeren vil samtidig i den kommende folketingssamling fremlægge et lovforslag, der gør det muligt for Danmark at overføre asylansøgere til lande uden for Europa – og dermed gør landet klar til et nyt asylsystem.

Syv kommuner får frie hænder

Endelig foreslår Mette Frederiksen, at syv kommuner får fuldstændig frihed på et udvalgt velfærdsområde.

For eksempel får Helsingør de næste tre år fuldstændig frihed på daginstitutionsområdet.

Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord

 

"I stedet lader vi mennesker tage ansvaret selv," sagde statsministeren. "Vi lever i år 2020. Vi er en af verdens bedst uddannede befolkninger. Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord."

Udover Helsingør har regeringen indgået lignende aftaler med borgmestrene i Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg.

Hver på ét af følgende tre områder: Folkeskolen, dagtilbud, ældreområdet.

De syv borgmestre skal nu bede deres byråd og kommunalbestyrelser om opbakning til at sætte den enkelte dagpleje, børnehave, skole, hjemmeplejeenhed eller det enkelte plejehjem fri fra kommunale regler og krav om dokumentation.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu er samfundet Danmark jo andet end bare klima. Klima er mega vigtigt og der er nu afsat 10 milliarder yderligere end de, der er afsat, og Dan Jørgensen og statsministeren har lovet at sætte speed på. MEN der er altså også mennesker, der skal leve og bo i landet, børn i skole, syge på vore sygehuse, ældre på plejehjem, alt koster, og pengene kommer ikke fra et pengetræ. Men fra skat og afgifter og forbrug og eksport, vigtige ting som skal fungerer også, alt mens der om stilles i grønt på alle felter. Vi skal også kunne følge med. Gule veste er ikke et syn, vi vil have herhjemme. Talen var fin, og indeholdt gode takster, lidt til de fleste. Og konkrete tiltag også. 10 tal siger retoriker. Hun er det bedste bud på en statsminister for alle p.t.

Annonce