Annonce

Hysteri i manglen på arbejdskraft

Treenigheden af medier, arbejdsgiver og regering pisker en stemning op, som ikke har hold i virkeligheden. Vi skal gå seriøst til manglen på arbejdskraft.
Det store fabeldyr i den ideologiske åbenbaring hos arbejdsgivere og regering hedder udenlandsk arbejdskraft.

Grænsebommene skal åbnes på vid gab, så virksomhederne kan få tilfredsstillet deres behovet for flere medarbejdere og for større pres på lønkonkurrencen.

Topchefernes manglende indsats og mediernes overdrivelser underminerer en seriøse løsning

I går kunne man helt tilfældigt læse, hvordan uafhængige medier som Berlingske og Børsen havde ryddet forsiden med historier om behov for udenlandsk arbejdskraft. Historier der tilfældigt var timet til statsministerens åbningstale til Folketinget, hvor lige så tilfældigt præsenterede sine tanker om rekruttering af udenlandsk arbejdskraft.

At danske virksomheder får behov for øget arbejdskraft på en række områder, er sikkert som ammen i kirken, men topchefernes manglende indsats og mediernes overdrivelser underminerer en seriøse løsning.

Behovet er mindre dramatisk end overskrifterne

En overskrift i Berlingske som at ”Flere topledere søger folk i udlandet” er perfekt castet til at skabe den ønskede drama. Men går man bagom dramatikken og de store armbevægelser, så er både talmaterialet og virksomhedsledere anderledes nuanceret.
 

I Børsen er svaret fra topcheferne faktisk helt blodtrykdæmpende. Her svarede hele 53 procent af topcheferne ”Uændret” på spørgsmålet: ”Er det blevet lettere eller sværere for din virksomhed, at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft under Lars Løkke Rasmussen?”. 16 procent svarer at det blevet ”Sværere” og 29 procent svarer ”Ved ikke” Skriget på arbejdskraften synes dermed at forstumme lidt.

Når man taler med virksomheder bliver udfordringen mere nuanceret og mindre skinger

Og i Berlingske, der ellers kører hårdt på med overskrifterne, så svarer en tredjedel af virksomhedslederne godt nok, at de gerne vil ansætte mere udenlandsk arbejdskraft, men at ansættelserne også skal foregå i udlandet. Det er altså internationale virksomheder, der laver internationale ansættelser.

Fra den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras lyder det i Berlingske: ”Vi har en størrelse i Danmark, hvor man lidt arrogant kan sige, at vi ikke behøver at være større, mens vi i Norge og Sverige stadig skal opbygge nogle styrker”. Når man taler med virksomheder bliver udfordringen mere nuanceret og mindre skinger.

Mediernes cases falder på stribe

Men hverken Berlingske eller Børen er alene om at presse citronen for hårdt, når det kommer til at overbevise danskerne om at landet og væksten kører udover afgrunden uden mere udenlandsk arbejdskraft.

TV2 Nyhederne, Børsen, P4 Fyn og TV-Avisen, der har haft fingre i svage cases

Mange medier har været for hurtige ved havelågen, når det kommer til eksempler og cases om virksomheder, som skulle mangle arbejdskraft.

Der er en hel række af medier som TV2 Nyhederne, Børsen, P4 Fyn og TV-Avisen, der har haft fingre i svage cases, der hverken har været tilstrækkeligt gennemarbejde eller i stand til at holde vand. Som service har Netavisen Pio faktisk lavet en lille oversigt over medie-bøffer.  

Når man går bag facaden, så krakelerer de dramatiske billeder hurtigt, når det viser sig at virksomhederne ikke tager lærlinge, ikke slår deres stillinger op på Jobnet, ikke er i kontakt med det lokale jobcenter eller har glemt at spørge fagbevægelsen.

Ofte er manglen på arbejdskraft mindre bemærkelsesværdig end det ser ud ved første øjekast. Og svigtet er gigantisk, hvis vi ikke satser langt mere offensivt på at bringe de ledige hænder fra Danmark i spil.
 

Danske virksomheder glemmer at slå stillingerne op

Helt øv bliver det for arbejdsgivere og regering, når de gerne vil have kinesiske og mexicanske arbejdere til Danmark, men samtidig at glemte at kaste et blik på det europæiske kontinent.

Dugfriske tal viser, at der kun er slået 1.578 danske stillinger slået op i den europæiske jobportal

Her viser nye tal fra den europæiske statistikbank Eurostat viser, at der i august var lige over 16,6 millioner ledige i EU. Der burde altså være arbejdskraftreserve at trække på, men her viser den europæiske jobportal Eures, at danske virksomheder er blandt dem der søger allermindst. Faktisk viser de dugfriske tal, at der kun er slået 1.578 danske stillinger slået op i den europæiske jobportal, mens vores nordiske naboer i Finland og Sverige har slået henholdsvis 17.291 og 51.066 stillinger op.

Vi skal tage den potentielle mangel på arbejdskraft seriøst og vi har brug for politisk handling, men vi har ikke brug for medier og arbejdsgivere der pisker en stemning op, som ikke har hold i virkeligheden.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Arbejdsgiverne bliver ved med at påstå, at der mangler arbejdskraft, det bliver ikke mere sandt, fordi de siger det mange gange, det er jo ikke rigtigt, men, kan de køre den igennem, så får de jo billig arbejdskraft.!!.,