DSU-formand: Frank fældede sig selv

”Når mennesker kan finde på at skrive så grimme ting til mig, så tænker man et eller andet sted, at man har gjort det rigtige,” fortæller DSU-formand
En ven får hendes mobiltelefon, inden Cecilie Sværke Priess sætter sig i sofaen i Netavisen Pios lydstudie i Ny Vestergade et stenkast fra Christiansborg. ”Socialismens endemål betyder intet for mig, bevægelsen er alt”, står der på væggen over hende. Ordene stammer fra den afdøde tyske socialdemokrat Eduard Bernstein.

Siden den 21-årige jurastuderende og formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) i København forrige lørdag krævede Frank Jensens afgang som Københavns overborgmester, har mobiltelefonen ikke været stille. Opringninger, SMS’er og mails er strømmet ind. Nogle positive. Andre negative.

De skriver rigtig grimme ting på Facebook

”Jeg har aldrig tidligere oplevet, at folk ringede og sagde, at jeg var en skændsel,” fortæller Cecilie Sværke Priess. ”Eller at de skriver rigtig grimme ting på Facebook.”

I starten tjekkede Cecilie Sværke Priess stadig kommentarerne på Facebook, men gode venner anbefalede hende til at stoppe med at gøre det. Nu tjekker kæresten mails og sletter de hadefulde beskeder, inden hun ser dem.

”Men når mennesker kan finde på at skrive så grimme ting til mig, så tænker man et eller andet sted, at man har gjort det rigtige,” konstaterer Cecilie Sværke Priess.

Opringningen

Cecilie Sværke Priess havde ikke forudset, hvad der ville ske, da Jyllands-Posten forrige lørdag ringede for at høre, hvad DSU-formanden mente om anklagerne mod Frank Jensen fra blandt andre den socialdemokratisk folketingskandidat og lokalpolitiker Maria Gudme, som var stået frem i avisen og havde beskrevet, hvordan Frank Jensen for otte år siden havde krænket hende.

Tværtimod.

Cecilie Sværke Priess havde den seneste tid været stresset og var bevidst om, at hun skulle huske at slappe af ind imellem. Så to dage forinden havde hun tilbragt formiddagen med at se den amerikanske komedieserie ”Modern Family”

DSU-formanden var ganske vist også blevet krænket af Frank Jensen (hvad hun næste dag skrev til advokatfirmaet Norrbom Vinding, som Socialdemokratiet har hyret til at undersøge henvendelser om krænkelser, som medlemmer af partiet har oplevet). Men Cecilie Sværke Priess var i gang med pakke, fordi hun skal flytte sammen med kæresten, og tanken havde ikke strejfet hende, at journalisterne kunne være interesserede i hendes syn på sagen.

DSU-formanden havde nu to muligheder: Enten sagde hun ”ingen kommentarer”. Eller også fortalte Cecilie Sværke Priess, hvad hun virkelig mente.

Hun valgte det sidste.

Det var mens Cecilie Sværke Priess fortalte journalisten, at hun støttede Maria Gudme ”100 pct.”, at det slog hende, det omvendt måtte medføre, at hun ikke længere kunne støtte Frank Jensen.

Fjern Frank Jensen som næstformand og spidskandidat

”Formand for DSU i København: Fjern Frank Jensen som næstformand og spidskandidat,” hed den artikel, som avisen lagde på nettet klokken 14:29 og resten er historie.

Efter at Frank Jensen havde overlevet et krisemøde søndag aften i Socialdemokratiet i København (SIK), hvor blandt andre Cecilie Sværke Priess deltog, indkaldte overborgmesteren mandag formiddag til et pressemøde på Islands Brygge. Stående foran Københavns Havn fortalte Frank Jensen, at han trak sig både som overborgmester og næstformand for Socialdemokratiet:

"Det kommer til at skygge for det politiske arbejde, jeg gerne vil beskæftige mig med.”

På trods af – efter krisemødet aftenen forinden – at have erkendt at være en ”krænker”, kaldte Frank Jensen det uværdigt for en retsstat ikke at have fået chancen for at forklare og forsvare sig overfor advokatundersøgelsen.

Retssikkerheden

Ifølge Cecilie Sværke Priess er det dog ikke spørgsmål om retssikkerhed, og at tvivlen skal komme den tiltalte til gode. Det er et spørgsmål om politik. Og et spørgsmål om Frank Jensen skulle kunne nøjes med en undskyldning på Facebook.

”Jyllands-Posten bringer i dag en historie om grænseoverskridende adfærd fra min side,” skrev overborgmesteren således forrige fredag. ”Jeg skriver til jer for at sige, at jeg er forfærdelig ked af, at der har været episoder, hvor kvinder har følt sig krænket af min opførsel. Det vil jeg først og fremmest sige undskyld for.”

placeholder

Hvis Frank Jensen slap med en undskyldning, ville hans krænkelser ikke havde fået nogle konsekvenser, mener Cecilie Sværke Priess. Og så kommer Socialdemokratiet – og resten af samfundet - ikke videre med opgøret med en kultur, hvor dem, som har magt, kan misbruge denne. Samtidig med at de slipper godt fra det.

Nu skal vi sige fra og sørge for, at det får konsekvenser som er reelle

”De eneste, som det ville få konsekvenser for, var så de kvinder, der var stået frem,” siger DSU-formanden. ”Derfor har jeg stået så hårdt på, at det er et spørgsmål om, at nu skal vi sige fra og sørge for, at det får konsekvenser som er reelle. Og altså netop ikke bare en undskyldning.”

Cecilie Sværke Priess mener, at spørgsmålet er enkelt: Har man tillid til Frank Jensen som overborgmester og næstformand. Eller har man det ikke?

”Min mistillid til Frank Jensen er ikke anderledes end andre sager, hvor andre har haft mistillid til en politiker, fordi man ikke længere havde tillid dennes politiske overbevisning, evne til at lede et parti - eller vinde et valg,” siger DSU-formanden. ”Der har jo været en række sager i offentligheden, så man har ikke dømt en uskyldig mand. Men selvfølgelig skal det ikke være sådan, at alle nu kan komme med ting og så mister alle deres job. Det er bare ikke der, hvor vi er. Det her er et opgør med en kultur, og hvad man kan forvente af en overborgmester og politisk leder.”

Selv ønsker Cecilie Sværke Priess ikke oplyse, hvordan Frank Jensen skulle have krænket hende (Den nu tidligere overborgmester har afvist, at det skulle være tilfælde med henvisning til, at han måske har givet hende ”et knus” i forbindelse med et møde i Fælledparken i 2019).

Skive skriver historie

Cecilie Sværke Priess beskriver sig selv som født socialdemokrat. Faderen, Ole Priess, var i mange år lokalpolitiker i hjembyen Skive, hvor han var Socialdemokratiets borgmesterkandidat ved kommunalvalget i 2013 og barndommen blev brugt på at hjælpe med at uddele balloner og røde roser på gaderne, når der var valgkampe.

Retfærdighed har altid været vigtig for mig

”Jeg tror, at det har ligget i den måde, vi har snakket i familien om, hvor vigtigt det er at hjælpe dem, som ikke har særlig meget, og at man skal sikre sig, at alle børn har en god gang i folkeskolen,” fortæller DSU-formanden.  ”Alle de der små ting har været en del af det miljø, som jeg voksede op i. Retfærdighed har altid været vigtig for mig, og det har også gjort, at jeg er blevet ved med at være i politik og DSU. Der kommer jo hele tiden nye ting, som man kan gøre bedre.”

Derfor var det også naturligt, at Cecilie Sværke Priess blev medlem af den lokale DSU-afdeling i Skive og efter et år også formand for afdelingen, som i 2015 førte valgkamp for den lokale folketingskandidat i Skivekredsen, Anne Paulin. Det lykkedes dog først Anne Paulin at blive valgt til folketinget fire år senere, i 2019, og uden Cecilie Sværke Priess.

På det tidspunkt var Cecilie Sværke Priess flyttet til København, hvor hun arbejdede som piccoline for den socialdemokratiske folketingsgruppe på Christiansborg fra sommeren 2018 og frem til sommeren 2019, hvor hun startede på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.

Når Cecilie Sværke Priess valgte jurastudiet på Københavns Universitet – og for eksempel ikke statskundskab – skyldes det, at samfundet opbygges med loven. Selv vil hun en dag gerne arbejde i anklagemyndigheden og altså beskæftige sig med strafferet.

”Det er i juraen, at man finder ud af, om tingene fungerer optimalt,” siger Cecilie Sværke Priess. ”Når man ser, hvordan domstolene dømmer, så kan man godt være uenig. Men det er kun gennem politik, at uenighederne skal løses.”

DSU skærper S

Samme år som jura blev Cecilie Sværke Priess formand for DSU København og i den egenskab samtidig medlem hovedbestyrelsen i SIK.

Socialdemokratiet og DSU har gennem årene haft et mere eller mindre stormfuld forhold til hinanden, hvor ungdomsorganisationen i perioder har været kritisk over for den førte politik.

Gennem de senere år har DSU-formænd som Peter Hummelgaard, Camilla Brejner Schwalbe og Alexander Grandt Petersen kritiseret Socialdemokratiets økonomiske politik efter finanskrisen, EU-politikken under Mette Frederiksen og udlændingepolitik i årene efter flygtningekrisen.

I bliver ved med at støbe det fundament, vi andre står på

”I skærper, når I er bedst, hvad det vil sige at være socialdemokrat, og I bliver ved med at støbe det fundament, vi andre står på," lød det fra Mette Frederiksen i februar ved DSU’s 100-års jubilæumsreception på Arbejdermuseet i København.

placeholder

 

I dag ønsker Cecilie Sværke Priess ikke at forholde sig til, om hun tilhører højre- eller venstrefløjen i Socialdemokratiet. Eller for den sags skyld identificerer sig med den ene eller den anden af kaffeklubberne på Christiansborg.

”Jeg vil ikke komme ind på alle mulige specifikke ting om, hvad jeg synes om det ene og det andet,” siger DSU-formanden. ”Men jeg kan sige, at jeg er meget tilhænger af den partiledelse, som vi har nu. Den bakker jeg 100 procent op om.”

Spået en stor fremtid

Anne Paulin har i et interview med TV Midtvest fortalt, at Cecilie Sværke Priess kan ”opnå lige præcis det, hun vil i politik.” Også hvis dette skulle vise sig at være en folketingskarriere.

”Hun er en rigtig dygtig ung kvinde, som jeg tror har en stor fremtid inden for politik, hvis det er noget, hun kunne tænke sig,” har det lydt fra Anne Paulin.

De fleste socialdemokratiske folketingsmedlemmer – begyndende med statsministeren – har da også trådt deres barnesko i DSU. Ud af de 20 ministre, der udgør holdet i Mette Frederiksens regering, har blot afhopperen fra Enhedslisten, Pernille Rosenkrantz-Theil, og de tidligere SF'ere, Astrid Krag og Mattias Tesfaye, aldrig haft medlemskort til ungdomsforeningen.

Selv afviser Cecilie Sværke Priess, at det er noget, hun har gjort sig tanker om. Altså en politisk karriere og måske på Christiansborg.

Hypotetiske fremtidsspørgsmål aner jeg ingenting om

”Lige nu er jeg bare glad for at være formand for DSU København og læse jura og blive en dygtig jurist. Hypotetiske fremtidsspørgsmål aner jeg ingenting om.”

Har tanken slet ikke strejfet dig efter at have arbejdet som piccoline på Christiansborg?

”Igen må jeg sige, at jeg er bare rigtig glad for at læse jura og det er der, hvor jeg har mit fokus lige nu.”

Det er et rigtig politikersvar!

”Man har jo lært lidt.”

Hun smiler.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Ifølge Cecilie Sværke Priess er det dog ikke spørgsmål om retssikkerhed og at tvivlen skal komme den tiltalte til gode. Det er et spørgsmål om politik."
Ja, det er vi mange der hele tiden har haft på fornemmelsen. Og når man lukker af for kritik, og kun vil omgås rygklappere, så er den politiske fremtid ikke særlig stor.
At en jura-studerende ser stort på retssikkerheden, tyder heller ikke på nogen stor erhvervskarriere, især når man ikke vil fortælle hvad man beskylder modparten for.

Vi er ikke uenige Hans Jensen, hun bør fortælle hvad hun har været ude for. Jeg hørte fra starten, at Frank havde kysset hende, som så blev til et kys på kinden, og nu måske et kram. Hvad mon der er op og ned på den historie? Ja - det er også nævnt måske i pressen, at det var tillykke med valget som DSU formand.

Så vidt jeg husker sagde Cecilie Sværke Priess til medierne, tv osv
at hun ville have at Frank Jensen skulle gå af,og det sagde hun
om aften før Frank Jensen udmeldte at han trak sig.
Og der blev hun en del af folkedomstolen pga hendes højtstående stilling
for det må man sige at hun udskammet ham for åben tv-skærm
Så når hun her på siden påstår, at han fælde sig selv (valgte at gå)
så er det ikke den fuld sandhed
hun gjorde sit til at han valgte at gå
og han hade ikke ander mugligheder når formand/forkvinde
for DSU udtaler sig at hun vil have ham til at gå dagen før

Og så forstår jeg ikke at hun kan sige
"at når der er så mange der skriver dårligt om mig
bliver jeg mere sikker på at det er de rigtige beslutninger jeg har taget

det fatter jeg ikke

og undskyld det er ikke samligenligt

Men så var det,det rigtige det Hitler gjorde for der var mange der sagde dumme.modbydelige,ondskabsfulde ting om ham
og det mener jeg ikke man kan sige at jo flere der siger dårlige ting om mig jo mere rigtigt er det jeg gør

Årsagen til de mange der skriver grimt(?)kunne jo lige så vel være, at mange mener hun er trådt laaaangt over stregen med hendes hadske angreb på FJ.

Kære Cecilie
Du skulle nok have holdt dig for pæn til at stå og hovere, da Frank Jensen trak sig på posten, det kan opfattes som skadefro. Udsagn om han har taget din annonymitet fra dig forstår jeg ikke når du kan stå så skråsikker og udlevere en person, bør du med den stilling og viden ikke gemme dig annonymt.

Dette interview er desværre et skoleeksempel på, hvorledes der kan rettes en stærk kritik mod pressens håndtering i den seneste tid af sexisme - sager. Gode journalistiske principper er ikke blevet overholdt i sexismesager:Principper om kildekritik, fairness og proportion samt kritisk tilgang?
KILDEKRITIK indebærer bl.a. , at man ikke bare lægger den "krænkedes" subjektive oplevelse at være blevet krænket til grund, men at pressen også undersøger og oplyser omstændigheder, objektive beviser og den anklagedes version. Dette opfyldes IKKE i dette interview. Især det vigtige spørgsmål om, hvilken krænkelse Cecillie Priess angiveligt har været udsat for, får hun lov til at undvige på og ikke oplyse om. I en retssal havde en sådan anklage været værdiløs. FAIRNESS indebærer, at man ikke dømmer udfra en opregning af uspecificerede "sager", men faktisk ressearcher ned i de enkelte sager. Og at man selvsagt også lader den anklagede komme til orde. I dette tilfælde gør "Piopio" sig ingen anstrengelser for at belyse de øvrige anklager. Cecillie Priess ´s anklager for seriekrænkelse får dermed lov til at stå udokumenteret og udiskuteret hen.
PROPORTION indebærer bl.a., at man forholder sig til graden af evt. krænkelse i forhold til de sanktioner, som kræves/udløses. I dette tilfælde er det et vigtigt spørgsmål, fordi det eneste oplyste om den angivelige krænkelse, som Cecillie Pries skulle have været udsat for, er at det handler om et (kind)kys. I dette tilfælde er graden af krænkelse således ganske vigtig, idet vel meget få danskere vil opfattelse det som en sexkrænkelse, hvis der er tale om et kindkys. Men det gør PioPio sig ikke den umage at få belyst,
KRITISK TILGANG: Indebærer at man ikke bare køber en subjektiv version. Men det savnes desværre i dette interview.

Afrunding: Det er vigtigt og nødvendigt, at pressen er der til at lade sexkrænkede komme til orde og det ER godt, at det i denne omgang af Metoo er sket langt mere end tidligere: MEN: Der er kritisabelt, at pressen er havnet i den anden grøft, hvor heksejagt synes at have fortrængt god journalistik. Dette interview er desværre et eksempel på manglende overholdelse af gode journalistiske principper.

Respekt for de kvinder, som står frem med vidnesbyrd om et belastende og usikkert arbejdsmiljø - som lyn fra en klar himmel - uden varsel tror mænd de har retten til kvinders krop og mentale rum. De ydmygende ritualer, de grove kommentarer, de sexistiske sange og fotos, overgrebene. Det hører ingen steder hjemme i et retssamfund. Indtil det stopper - helt. Indtil mænd og kvinder er ligeværdige parter på arbejdsmarkedet, skoler og læreanstalter i foreningerne - og i det offentlige rum - vil vi bakke op om de der står frem. Og skrive beretningerne ned. Det skal stoppe nu i vores generationer.

Og ALLE midler kan bruges. Skulle man smadre nogle uskyldige mænds tilværelse, så er det et offer der må bringes. For kvinder lyver ALDRIG.

Jeg er overbevist om, at den kugleskøre udgave af feminismne, hvor et måske nok så kikset kindkys udgør en seriøs krænkelse, kan gøre socialdemokratiet langt mere skade, end Frank Jensens klodsede men trods alt velkendte fuldemandsadfærd nogensinde har kunnet.

Man læser her til morgen (søndag), at Frank Jensen går til modangreb. Endelig en der ikke bukker under for Folkedomstolen og offentlig udskamning. Lad os håbe Cecilie Sværke Priess karriere i Socialdemokratiet bliver kort. Nej, hun hører hverken til venstre eller højre i partiet. Hendes juridiske løbebane kunne jo blive i det amerikanske retssystem, der har man omvendt bevisførelse. Og så ville det måske være en god idé, at se noget andet i kukkassen end ”Modern Family”, men man bliver jo inspireret af så meget på sin vej.

Det er forstemmende at læse det store flertal af kommentarerne i denne tråd. De kvinder der i den seneste tid har stået frem har forsøgt at gøre det til en principiel debat om magtmisbrug og sexisme i et forsøg på at bryde den syge kultur af fornægtelse og manglende ledelsesansvar som vi har set i alle dele af samfundet. Det er desværre ikke underligt at vi i Danmark ligger i bunden når det gælder kvinders deltagelse som folkevalgte og på ledelsesposter. Denne gang skal det bare ikke lykkes at intimidere og true kvinderne på tilbagetog. Hvis vi nogensinde skal opnå reelt ligeværd mellem kønnene og et opgør med en afstumpet manderolle så skal der ruskes helt grundlæggende op i vores kulturelle selvforståelse.

Tak for at sætte fokus på det virkelige problem: overklassekvinders underrepræsentation i bestyrelser og direktioner.

Det var dog en klodset måde at gøre opmærksom på, at du ikke har forstået en hujende fis af problematikken om at en person der har fået magt, tillader sig at nedgøre en anden.. Hvad så, skulle tossen der væltede Frank Jensen sidde i bestyrelser, måske sidde som overborgmester, efter at ha' udvist en dømmekraft der viser at der en mange grader af dumhed findes der, hun læser jura, og fører an i folkedomstolen... det er dumt !!!
Hun får svært ved at blive taget alvorlig i fremtiden....

Er det den type du vil ha' på ledelsespost ???

Frank fældede sig selv fordi han hverken havde respekt for anstændighed eller demokratiske spilleregler.
https://piopio.dk/debat-frank-jensens-snublede-i-det-demokratiske-sindelag

Omkring spørgsmålet om magt er det vigtigt at opgøret bredes ud.
Dennis Kristensen udtrykker det klart i Ræson. Citat: I den lange, seje kamp for lige vilkår mellem kønnene er det aktuelle opgør med sexisme og krænkere indlysende rigtigt. Og en forandring af de samfundsstrukturer, der fremmer sexisme, er nødvendig. Men magtelementet i seksuelle krænkelser kalder på et endnu bredere opgør, som føjer moral, anstændighed og ligebehandling til de fundamentale krav, vi skal stille til magthaverne.
https://www.raeson.dk/2020/dennis-kristensen-bred-opgoret-ud-magtmisbrug...

Socialdemokratiet er i opløsning, en magtsyg DSU formanden smadre det hele;-)

Annonce