Oppositionens provinsielle Corona-populisme

Oppositionen og dele af medierne har stadig ikke forstået alvoren af corona-krisen
Når Lars Løkke Rasmussen (V) skal nævne truslerne mod demokratiet, så kommer Mette Frederiksen lige efter navne som Donald Trump og Viktor Orban.

Det lod han DR Deadline-seerne vide sidste uge og i fredags krævede han i BT både demokrati og folkestyre genindført, efter regeringen lancerede en række nye corona-restriktioner fredag aften.

corona-krisen er en slags rigsdagsbrand, som Socialdemokratiet bruger til at gennemføre et machtergreifung.

Den tone er gennemgående for kritikken mod regeringen. Især blandt borgerlige meningsdannere, lederskribenter og partiledere. Det anføres, at der er noget fordækt på spil. At corona-krisen er en slags rigsdagsbrand, som Socialdemokratiet bruger til at gennemføre et machtergreifung.

På den måde trækkes der en linje fra kritikken af Mette Frederiksens udpegelse af Martin Rossen som stabschef hen til Magnus Heunickes beføjelser. Corona-restriktionerne politiseres og skepsis over for myndighedernes påbud, bliver en form for borgerlig modstandskamp.

Akkurat som i USA, hvor det er blevet en republikansk dyd ikke at tage smittefaren alvorligt.

Provinsialisme på højrefløjen

Vi er i den lykkelige situation, at Danmark kom relativt uskadt igennem coronaens første bølge. Vi oplevede ikke det samme rædselsscenarie som italienerne med et overbelagt sundhedsvæsen.

Måske derfor hersker der en underlig form for provinsialisme mange steder på den danske højrefløj. Her et det som om man tror, at den hjemlige corona-virus er af en mildere variant, end den der har ramt resten af Europa.

Som om en fortsat genåbning af samfundet herhjemme ikke ville medføre præcis de samme katastrofale konsekvenser, som man ser i lande som Belgien og Irland. Her er indgrebene i den personlige frihed langt mere voldsomme med udgangsforbud og lukning af pubber og offentlig transport.

Som om vi herhjemme skulle være klogere end alle andre

Som om Danmark i modsætning til alle andre steder i verden skulle være i stand til at lade smitten sprede sig frit blandt de unge og raske, mens vi isolerer ældre og særligt udsatte.

Som om vi herhjemme skulle være klogere end alle andre, herunder de lande i Sydøstasien der med succes bekæmpede første bølge med mundbind som et centralt virkemiddel.

Mundbind beskytter ikke dig, men alle de andre

Herhjemme mener Berlingske at kunne afsløre, at førende medicinske tidsskrifter forsøger at hemmeligholde det faktum, at et dansk studie har vist, at mundbind ikke hæmmer corona-smitte.

Noget der straks fremføres på de sociale medier som bevis for en form for komplot med henblik på at opretholde en unødvendig nedlukning af samfundet.

placeholder

Men det danske maske-studie indeholder en lang række metodiske problemer og forholder sig ikke til, hvorfor masker er vigtige. Det kan godt være de ikke beskytter bæreren mod smitte, men de beskytter andre imod bærerens smitte.

placeholder

Når kirurger bærer masker under operationer, er det jo heller ikke for at undgå at blive smittet af patienten. Hvis de danske forskere lå inde med ny banebrydende viden, kunne de bare offentliggøre deres resultater uden om fagtidsskrifterne. Der skal nok være læsere.

Billige point og populisme

Hvor oppositionen skal anerkendes for at havde taget ansvar i corona-krisens indledende fase, så har fristelsen for at score billige politiske point desværre siden vist sig for stor.

Sophie Løhdes (V) taler om en “nedlukningskrise”. Som om virussen var noget, regeringen havde fundet på. Samtidig har de blå partier konkurreret om at sikre yderligere åbninger for netop deres favorit-branche.

Det er ren populisme.

Prøv et øjeblik at forestil jer hvordan situationen havde været, hvis det var de borgerlige partier, der skulle føre Danmark gennem corona-krisen. Sandsynligvis havde den notorisk vægelsindede og ubeslutsomme Lars Løkke lukket ned for sent og for lidt tilbage i marts.

Når kirurger bærer masker under operationer, er det jo heller ikke for at undgå at blive smittet af patienten.

Efterfølgende havde han bøjet af igen og igen når magtfulde erhvervsinteresser, eller fantasterne i CEPOS havde krævet yderligere åbninger. Det kunne havde kostet menneskeliv i tusindtal.

Ikke nødvendigt at ofre de ældre for økonomien

Betyder det at regeringens håndtering af coronaen har været perfekt? Ingenlunde. Tilbage i marts fik smitten lov at sprede sig fra danske skiturister mens Sundhedsstyrelsen så passivt til. Opbygningen af testkapacitet og værnemidler gik alt for langsomt. Det er fortsat uklart hvad den danske strategi går ud på.

Værst er den uforklarlige inaktivitet i sommerferien. Her skulle man havde udviklet et smittesporingsberedskab, der var smidigt og robust nok til at bryde smittekæderne i deres vorden. I stedet står vi nu over for endnu en dyr og ulykkelig nedlukning.

Men det er vigtigt at holde fast i at Danmark er et af de lande i den udviklede verden, der indtil videre har håndteret smitten mest effektivt. Vi har bevist, at det ikke er nødvendigt, at ofre vores syge og sårbare, for at holde gang i økonomien.

Det er det samfundssind, og det ansvar vi skal holde fast i.
 

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Rødstrømperne sagde engang smid BHen!
Nu siger vi smid mundbindet, afskaf enevælden og genindfør demokratiet og grundloven!

Enig godt du tager fat i det emne. Jeg er helt flov over nogle af de blå politikeres udsagn og mangel af respekt. Berlingske er jo deres sutteklud som bakker alkritik af Mette Frederiksen op, der er ikke det der ikke er forkert i hendes ledelsesstil. Hvem tror for alvor vko med la og NB kan finde fælles fodslag.

Lars Løkke har det virkelig ikke nemt med at være irrelevant, og kæmper desperat for at få mere opmærksomhed. Han kunne jo nærmest lige så godt bare stille sig op, og råbe "tissemand" af sine lungers fulde kraft.

Annonce