Annonce

Helle Degn: Krag inviterede på orgie på Marienborg

"Man kan bare forestille sig det, tror jeg, hvordan de har gået til makronerne,” forklarer Helle Degn om tilbud fra Jens Otto Krag
Historierne om afdøde statsminister Jens Otto Krags (S) forbrug af kvinder er mange. Statsministeren kunne forsvinde med kvinder midt under officielle middage. Eller Jens Otto Krag kunne finde på at tage elskerinder med hjem på Egernvej, selv om hustruen Helle Virkner og børnene var hjemme.

Men nu afslører tidligere udviklingsminiser Helle Degn (S), at Jens Otto Krag endda afholdt ”orgier” på Marienborg, statsministerens officielle residens nord for København.

I Netavisen Pios podcast ”En mand ser rødt” fortæller Helle Degn, hvilken kultur hun mødte efter at være blevet valgt til Folketinget i 1971. Den 74-årige Helle Degn var kun 24, da hun første gang blev valgt og var dermed tingets yngste medlem.

”Jeg kan fortælle, at noget af det første, som jeg blev mødt med, da jeg blev valgt ind i Folketinget, var, at Ritt Bjerregaard, Svend Auken og jeg af Jens Otte Krog blev inviteret til orgie på Marienborg,” siger Helle Degn.

Vi skal ikke skydes ned bagfra

”Ritt Bjerregaard og jeg kiggede på hinanden og tænkte: Det er vist ikke der, hvor vi skal være. Vi skal ikke skydes ned bagfra. Vi skal nå frem til fodboldbanen og vi skal ind på banen. Vi skal vide, hvor bolden er - hvor målet er. Så derfor holdt vi os væk.”

Nu spørger jeg dumt: Det er et orgie i romersk forstand, hvor folk er nøgne?

”Ikke nøgne, men det kan de jo blive i løbet af aftenen – har man hørt.”

Men det var gruppesex?

”Det ved jeg ikke, for jeg var der jo ikke. Men det var bare det, som jeg fik fortalt. At spidserne i partiet – mændene i både partiet og fagbevægelsen – hyggede sig enormt. Det behøver man vist... Man kan bare forestille sig det, tror jeg, hvordan de har gået til makronerne.”

Kaffeklubber

Ifølge Helle Degn kom det næste tilbud fra økonomi- og budgetminister, Per Hækkerup (S). Per Hækkerup, som var kendt for sine stokkemetoder, mente, at de nyvalgte folketingspolitikere vist burde ”vejledes” lidt om, hvordan de forholdt sig i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

”Han (Per Hækkerup, red.) ville gerne fordele os i de forskellige kaffeklubber,” siger Helle Degn.

Det var sådan en rigtig grim, loge-agtig kultur

 

”Vi sagde nej tak. Vi laver vores egen. Og det betød, at vi kunne begynde at skubbe til den kultur. Vi ville ikke ind og drikke bajere med alle de mænd hele tiden. Vi ville det på en anden måde med saglige argumenter og så kunne vi bruge mændenes måde at lave netværk på. Ikke det der med at sidde på Christiansborg og drikke sig fuld og ikke skulle hjem, fordi der var langt til provinsen dengang, og der ikke var flyvere. De spillede kort og drak sig fulde – i øvrigt sammen med journalisterne – og så havde de sådan en mandekultur, hvor de sagde: Nej, jeg har slet ikke set dig sammen med hende damen der! Og sådan sagde journalisterne også. Det var sådan en rigtig grim, loge-agtig kultur. Det var det, som jeg blev mødt med, da jeg var ung.”

Kæmpe kampene

Ved folketingsvalget i 1971 kom en håndfuld yngre socialdemokrater ind i Folketinget, der var modstandere af EF og Vietnamkrigen og kritiske over for partiets stivhed. Helle Degn blev sammen med Svend Auken, Inge Fischer Møller og Karl Hjortnæs fremtrædende medlemmer af Ritt Bjerregaards kaffeklub.

Helle Degn har tidligere forklaret, at når hun – og andre kvindelige socialdemokratiske topfigurer som Ritt Bjerregaard – dengang ikke råbte op og krævede et opgør med den daværende kultur, så skyldtes det, at de netop ønskede at blive på ”banen”. De ønskede med andre ord at fokusere på sagen og magten og kæmpe kampene, ligesom de så mændene kæmpe disse.

Helle Degn blev efterfølgende udviklingsminister i den første Nyrup-regering og blev den første kvinde, som opnåede at have 25-årsjubilæum i Folketinget. Hun stoppede i Folketinget i 2000.

Tog Heltberg på benene

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ritt Bjerregaard.

Afdøde Svend Aukens daværende hustru Bettina Heltberg har i erindringerne, ”Hvor der handles”, beskrevet sit eneste møde med Jens Otto Krag, inden han dramatisk gik af som statsminister og partiformand efter folkeafstemningen om EF i 1972:

Det var fuldstændig ejendommeligt

 

”Han (Jens Otto Krag, red.) talte adspredt med Svend – og forsøgte diskret at tage mig på benene imens. Det var fuldstændig ejendommeligt, men da jeg fortalte det til Svend, lo han overgivent, uden mindste fordømmelse.”

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er ikke de store hemmeligheder der bliver afsløret. Jeg har hørt og læst om det hele før. I stedet for at rode rundt i fortiden skulle vi hellere få styr på, at der i fremtiden ikke er den samme kultur. Jeg tror og håber også dette sker.

Det er skuffende, at Pio gengiver sådan noget sladder

Hvad er det for noget sludder at gengive fra Helle Degn? Det er simpelthen gemen sladder, noget Helle har hørt. Der skulle være sket for 50 år siden.
Det er ikke noget der gavner, endsige beriger den vigtige debat om sexisme på arbejdspladserne.