Nye Borgerlige: Charlie Hebdo må have misforstået os

”Vi kan jo selvfølgelig kun gisne om, hvorfor vi ikke må bringe tegningerne,” lyder det fra Nye Borgerlige, som må opgive planlagt Muhammed-annoncekampagne
Pengene var ellers samlet ind til annoncen og aviserne fundet (Weekendavisen, B.T og Berlingske havde foreløbig takket ja til at bringe den).

Men Nye Borgerlige må nu opgive at bringe den bebudede annonce med tegninger af profeten Muhammed fra satiremagasinet Charlie Hebdo og i stedet returnere de indsamlede 300.000 kroner.

”Efter fem dages korrespondance er det desværre ikke lykkedes os at få lov til at bruge de to Muhammedtegninger fra Charlie Hebdo,” skriver Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, på Facebook.

Fransk Muhammed-krise

Beslutningen om at bringe - eller altså ikke bringe – tegninger af profeten skyldes, at Frankrig befinder sig i det, der er blevet kaldt ”den franske Muhammedkrise”.

I september optrykte Charlie Hebdo således flere tegninger som modsvar på, at to gerningsmand i 2015 dræbte 12 personer på redaktionen, og fordi retssagen mod 14 personer, der menes at være involveret i angrebet dengang, begyndte.

Efterfølgende blev to journalister angrebet og såret foran bygningen, hvor Charlie Hebdo tidligere havde til huse. En lærer, Samuel Paty, fik siden halsen skåret over for at have vist tegningerne i sin undervisning, og senest blev tre personer dræbt i en kirke i Nice.

Planen var, at annoncen skulle indeholde de to Muhammedtegninger, som Samuel Paty viste i undervisningen. Den skulle have været indrykket fredag og lørdag. Fredag i Weekendavisen og lørdag i andre aviser (ud over de nævnte tre landsdækkende aviser håbede Nye Borgerlige at få annoncen bragt i de regionale dagblade).

Halshugget efter at have vist tegningerne

”Vi ville have bragt tegningerne i annoncen til støtte for den franske skolelærer Samuel Paty, som blev halshugget efter at have vist tegningerne i sin undervisning om ytringsfrihed,” skriver Pernille Vermund.

placeholder

 

Høflig fransk mail

Nye Borgerliges pressechef Lars Kaaber, som har ført dialogen med Charlie Hebdos advokat om at få lov at købe rettighederne til tegningerne, mener, at satiremagasinet har misforstået partiets ønske om at bringe tegningerne.

”Vi har fået en høflig mail fra advokaten som fortæller, at den ene af tegnerne ikke ønsker, at hendes tegning skal blive brugt i denne forbindelse, og den anden har vi slet ikke hørt noget fra,” siger Lars Kaaber til Netavisen Pio. ”Og så kan vi jo ikke bringe dem”.

Ifølge Ekstra Bladet skyldes Charlie Hebdos beslutning dog partipolitik.

”Efter konsultation med tegnerne har Charlie Hebdo ikke lavet en sådan aftale (om altså at bringe tegningerne, red.) med dette politiske parti, som de ikke deler nogen som helst synspunkter med,” har Charlie Hebdos pr-bureau oplyst til avisen.

En forklaring, som Nye Borgerlige tager til efterretning.

de har misforstået vores hensigt og betragtet det som noget partipolitisk

”Vi kan jo selvfølgelig kun gisne om, hvorfor vi ikke må bringe tegningerne,” siger Lars Kaaber. ”Men det er sådan, vi tror, at det er.  At de har misforstået vores hensigt og betragtet det som noget partipolitisk, hvilket de ikke har ønsket at deltage i eller blive forbundet med - også selv om vi har forsøgt at forklare, at det netop ikke handler om partipolitik men ytringsfrihed.”

Lykketofts advarsel

Både Socialdemokratiet og Venstre havde udtrykt forståelse for Pernille Vermunds beslutning om indrykke annoncen i aviserne.

”Vi skal ikke bøje os mod hinanden, give lidt ind på og finde et kompromis af hensyn til muslimer, der ikke vil indordne sig vort frie samfund,” skrev Venstres næstformand, Inger Støjberg, på Facebook og delte Kurt Westergaards berømte/berygtede tegning fra Jyllands-Posten af Muhammed med en bombe i turbanen.

placeholder

 

Til gengæld advarede tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) mod at bringe tegningerne med henvisning til, at de blot risikerede at føre til en ny - og unødvendig - krise.

Det er helt unødvendigt

 

”Det der med at ville bringe annoncer for at provokere en ny debat om krænkelser er ikke noget, som jeg vil gå ind for,” har Mogens Lykketoft sagt til Netavisen Pio. ”Det er helt unødvendigt.”

Ekstra Bladets politiske kommentator, det tidligere folketingsmedlem Joachim B. Olsen, kalder forløbet "amatøragtigt"

"Det var godt tænkt af Pernille Vermund og co, men de ser lidt amatøragtige ud nu," skriver Joachim B. Olsen på Facebook. "Hvis man vil trykke andres tegninger, så tjekker man lige, om man må, inden man melder det ud."

placeholder

 

Uvurderlig omtale

Ifølge fagbladet Journalisten har alene forhåndsomtalen af annoncerne dog givet Nye Borgerlige en uvurderlig omtale.

Siden Nye Borgerlige i sidste uge gik igang med at samle penge ind til Muhammed-annoncer, har medierne – trykte, elektroniske og digitale – tilsammen omtalt sagen 528 gange. Det viser en optælling, Infomedia har lavet for Journalisten.

”Jeg vil vurdere værdien af medieomtalen til at være mellem fire og fem millioner," siger Steffen Hjaltelin, stifter af Hjaltelin Stahl og kampagnemager for Venstre i 15 år frem til 2019. "Det er, hvad en landsdækkende kampagne ville koste, hvor de kunne være sikre på, at lige så mange har set det."

På den måde er det lige meget for Nye Borgerlige, at de ikke kom igennem med deres annonceplan, for de kom igennem med budskabet, vurderer Hjaltelin Stahl.

Opdateret klokken 15:35 med kommentar fra Steffen Hjaltetin

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja og det er egentlige essensen af alt det halløj. De Nye Borgerlige bekymrer sig ikke om, hvilken affødt effekt opslaget kunne have. Hvor mange synes de, det er rimeligt der igen skal dræbes eller såres, for at de kan få deres 5 minutters opmærksomhed. Det kunne jo risikere at ske i Danmark også!

Hvis man giver efter for religiøse dogmer, kunne vi jo ligesaa godt lave fritidsklubben folkekirken om til statsmagten istedetfor at parkere den i privaten som vel alle religioner hører til. I privaten. Hvad den laver i det offentlige rum religionen. Staar vi saaledes uforstaaende overfor. Vi skal have retten til at lave satire. Selv på dogme figurer i det religiøse ragelsesland.
Aldrig skal vi trælles af illusioner

Hvis man giver efter for religiøse dogmer, kunne vi jo ligesaa godt lave fritidsklubben folkekirken om til statsmagten istedetfor at parkere den i privaten som vel alle religioner hører til. I privaten. Hvad den laver i det offentlige rum religionen. Staar vi saaledes uforstaaende overfor. Vi skal have retten til at lave satire. Selv på dogme figurer i det religiøse ragelsesland.
Aldrig skal vi trælles af illusioner

Hvis NB virkelig så gerne vil have de tegninger offentlig gjort så kan de jo bare få lavet nogle tegninger selv som de må bruge som de vil og så evt. offentliggøre dem først på deres egen FB side.

Annonce