Minkfarme må ikke blive coronadepoter

Minkfarme udgør en alvorlig coronasmitterisiko, men det er kun mink og ikke hele erhvervet, der skal aflives, mener S-ordfører,
Vi er midt i en coronakrise. Det er indlysende for de fleste, og desværre ulykkeligt for mange.

Virussen bevæger sig stadig rundt i det danske samfund med hundredvis af nye smittede danskere hver eneste dag.

Alligevel synes nogle at have glemt, hvilken alvor, der er tale om. F.eks. de ti borgmestre der meget hurtigt gjorde modstand mod aflivningen af smittefarlige mink.

Hvilken sundhedsfaglig dokumentation læner borgmestrene sig op ad her, som viser, at institutioner som Statens Serum Institut tager fejl?

Mink smittes meget let af coronavirus, og de smitter meget hurtigt hinanden. De smitter også mennesker.

Det så vi f.eks. med et plejehjem i Hjørring, hvor smitten med stor sandsynlig stammede fra en nærtliggende minkfarm. Og den helt store sundhedsfare er, at coronavirussen kan mutere i minkene, det vil sige at den udvikler sig til nye former i minkene, som kommende vacciner mod corona ikke er designet til at modstå.

Det kan i sidste ende koste menneskeliv.

Derfor er det altafgørende, at vi går resolut til værks på de minkfarme, som udgør en risiko.

Vi må ikke accepterer, at der opstår depoter af coronavirus på minkfarme rundt i landet, og som pludselig spredes til mennesker i nye former, vi ikke kan håndtere.

Resolut til værks

Den socialdemokratiske regering med Mette Frederiksen i spidsen har fra staten af coronakrisen gået resolut til værks og ikke taget nogen chancer for folkesundheden.

Det har betydet, at vi er kommet godt igennem den første bølge sammenlignet med de fleste andre lande.

Derfor bekymrer det mig også, at det nu møder modstand fra flere borgmestre, når regeringen har besluttet – på baggrund af anbefalinger fra sundhedsmyndighederne – at aflive alle de mink, hvor der enten er fundet smitte eller er mistanke om smitte.

Hidtidige tiltag ikke nok

Og ud fra et forsigtighedsprincip afliver man også mink, der ligger tæt på de smittede farme. Med det sikkerhedsprincip om at aflive minkene på nabofarmene kan vi bryde smittekæderne.

Det er trist for de mange berørte minkavlere, at coronaen går så hårdt ud over dem.

Vi har forsøgt os med en række krav og tiltag om sikkerhedsforanstaltninger på minkfarmene, men det har altså ikke vist sig at være nok.

Derfor må vi aflive minkene, hvor de udgør en risiko, selvom det aldrig er sjovt at måtte aflive dyr.

Minkbranchen skal overleve

Det er en rigtig svær situation for minkavlerne, og derfor kompenserer regeringen også avlerne én-til-én for alle de minkskind, som de ikke kan sælge.

Hvorfor så ikke afvikle hele minkproduktionen i Danmark, er der nogen der spørger.

Det korte svar er, at der simpelthen ikke er fagligt belæg for det. De mink, der udgør en sundhedsrisiko skal aflives, men vi skal ikke aflive mink, hvor der ingen risiko er.

Det er uklædeligt, når SF og Enhedslisten bruger en sundhedskrise til at promovere en gammel mærkesag om at lukke minkproduktionen helt ned i Danmark.

Det er nu vi skal holde fast, og stoppe coronasmitten i Danmark. Tiden er ikke til at gamble med folkesundheden.

Derfor appellerer jeg også til, at ingen glemmer, at vi stadig står i en coronakrise, og at vi ikke må tage nogen chancer med danskernes sundhed.

Folketingsmedlem og fødevare- og dyrevelfærdsordfører for Socialdemokratiet.


placeholder

Kommentarer

Helt enig i langt det meste..!!

Men det borgmestrene opponerer imod er aflivningen af de raske dyr indenfor de 7.8 km som er angivet som sikkerhedszone.
Sikkerhedszonen på 7.8 km er der ingen evidens for.

Med 112 minkfarme her i Holstebro Kommune, så taler vi altså om 1000 årsværk, som er på spil..!!

Og jeg forstår til fulde, at vores borgmester H.C. Østerby er ude og kæmpe for, hvad der reddes kan..!!

Nej, minkerhvervet er ikke bæredygtigt, vi sender 100 skattekroner med hvert skind vi sælger til Kina. Vi må overveje om også risikoen for diverse vira udvikling - ikke kun corona - i de megastore besætninger er værd at tage for en branche som er ved at afvikle sig selv.

CORONA SKAL BEKÆMPES. Uanset hvor SMITTEN må forefindes og eskalere ud fra. BEKÆMPES totalt. Det gælder for ALT der er til fare for folkesundheden. Så hvad er der at diskutere ?

STYRKE.STÅ SAMMEN. Hvorfor kan rød blok ikke stå sammen og STØTTE regeringen i stedet for at modarbejde den ? Sundhedsministeren og alle i regeringen GØR noget. Nemlig det rigtige. Men,bliver konstant modarbejdet for alt hvad de gør for at dæmme op for CORONA smittespredningen i landet.
Hvis det blå kompagni kommer til magten igen,er det KATASTROFALT. Simpelthen KATASTROFALT.

Annonce