Annonce

Portræt: Ny fødevareminister vil ikke længere være en hemmelig socialdemokrat

Rasmus Prehn træder et skridt frem i rampelyset, når han overtager et udfordret Fødevareministerium.
Den hidtidige udviklingsminister Rasmus Prehn (S) blev torsdag udnævnt som ny minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Det sker som følge af partifællen Mogens Jensen afgang, der onsdag måtte træde tilbage som følge af mink-sagen.

Det betyder også at Mogens Jensens noget blandede ministerium for Fødevarer, Fiskeri, Nordisk Samarbejde og Ligestilling splittes op. Ligestillingen overtager beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, mens det nordiske samarbejde flytter over til Rasmus Prehns gamle post som udviklingsminister.

En post som i øvrigt overtages af den hidtidige gruppeformand Flemming Møller Mortensen.

Voksede i vikar-rolle

Den nye fødevare, landbrugs- og fiskeriminister har været en af den nuværende regerings mere anonyme ministre, på et område som ikke har den store mediebevågenhed.

Rasmus Prehn var en af overraskelserne på Mette Frederiksens ministerhold, da den nye regering blev præsenteret sidste år, men hans stjerne har været opadgående, særligt siden han vikarierede i Kulturministeriet, mens Joy Mogensen var på orlov sidste år. Her fik han opgaven med at håndtere sagen om udbuddet af den nye DAB-radio, som gik til Radio Loud, men som mange mente skulle være gået til Radio24syv.

Slut med den forholdsvise anonymitet

I en meningsmåling tilbage fra maj om ministrenes popularitet, som YouGov lavede for B.T., svarede 31 procent 'kender ikke personen' til Rasmus Prehn.

Men som ny fødevareminister er det nok slut med den forholdsvise anonymitet.

Brød igennem som bilagsordsfører

47-årige Rasmus Prehn, der startede sin politiske karriere som aktiv i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), har siddet i Folketinget siden 2005, valgt i Nordjylland.

Han blev for alvor kendt i offentligheden, da han som "bilagsordfører" forfulgte daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussens såkaldte "rødvinsbilag" og Venstres brug af statsministerens residens på Marienborg til interne Venstre-arrangementer, hvor regningen blev tørret af på skatteyderne.

I Folketinget har han desuden haft poster som først forskningsordfører og siden som ordfører på transportområdet.

Rasmus Prehn er i øvrigt en af de hovedmistænkte i det stadig uløste spørgsmål om, hvem der egentlig stod bag bogen 'Den Hemmelige Socialdemokrat' fra 2014.

"God til at få lidt ud af meget"

Den nye minister står nu overfor opgaven med at rydde op på et fødevareområde, som har udviklet sig til lidt af en uriaspost for skiftende regeringer - otte ministre har været forbi de seneste 10 år.

Men Rasmus Prehn har gode muligheder for at løfte opgaven, lyder en vurdering fra en af kollegerne.

"Han er enormt god til at få meget ud af lidt, det synes jeg, at man så, da han vikarierede som kulturminister. Han har desuden en god fornemmelse af hvilke sager, der er politik i," lyder det om den nye fødevareminister fra en af Prehns ministerkolleger.

Han er god til at lytte og til at lyde begejstret

"Rasmus er desuden god til at håndtere aktørerne på sit ministerområde, han er god til at lytte og til at lyde begejstret, og det er en stor kvalitet som politiker, når man skal have tingene til at glide. Han kan få alle til at føle, at han tager dem alvorligt og bringer deres ting videre," lyder vurderingen.

Opvokset på Vestegnen

Rasmus Prehn er opvokset i Høje-Taastrup på den københavnske vestegn, med en far der var elektriker og en mor der var pædagogmedhjælper.

Han flyttede som ung mand til Nordjylland og blev uddannet cand.scient.soc. (sociologi) på Aalborg Universitet og har siden blandt andet arbejdet som højskolelærer og som leder af Mindscope, der var LO's ungdomsindsats i midten af 90'erne. Ved siden af folketingsarbejdet har han også undervist i samfundsfag

Rasmus Prehn har også siddet en periode i byrådet i Aalborg kommune, inden han kom i Folketinget.

Han er desuden medforfatter til to bøger: 'Det brune Aalborg –  bogen om Aalborgs brune værtshuse' og debatbogen 'Frihed til fællesskab – vejen til mere demokrati'.

Rasmus Prehn er gift med Heidi og sammen har de tre børn.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De' æ int' so wæ'st mæ' ham!!!!
hilsen fræ' Hirtshals

(- på dansk:
Skide godt manner!!!
Videre for fulde gardiner (sejl))