Fagforbund ønsker bred aftale om grøn skattereform

Det er vigtigt for virksomhederne, at de ved, hvad de har at gøre med, lyder det fra formanden for Dansk Metal om regeringens udspil.
Regeringen har i dag fremlagt sit forslag til en ny grøn skattereform. Og den er der er mange fornuftige tanker i, lyder det fra den danske fagbevægelse, der dog har et stort ønske til reformen: En bred aftale henover midten.

Dansk Metals forbundsformand, Claus Jensen, ser gode takter i udspillet:

”Det er umuligt at gennemføre så stor en grøn omstilling som vi skal, uden at der er nogle store og vigtige hensyn der skal tages. Virksomhederne skal have kærlige skub i den rigtige retning, men de må altså ikke skubbes så hårdt, at de vælter ud over klippen, og arbejdspladserne så ryger til udlandet. Den balance synes jeg regeringen formår at holde i deres udspil," udtaler han i en pressemeddelelse.

Dansk Metals formand mener, at det er vigtigt med en bred aftale, så virksomhederne kan være sikre på deres rammevilkår, og dermed planlægge deres grønne investeringer med ro i maven:

”Det er vigtigt for virksomhederne, at de ved, hvad de har at gøre med. På den måde kan de bedst muligt planlægge den grønne omstilling de skal lave, og de kan investere langsigtet og dermed billigst. Derfor håber jeg på, at det her ender med en bred aftale,” slutter Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal.

Risikerer at øge uligheden og rykker produktion til udlandet

Også fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er der umiddelbart opbakning til udspillet.

”Det er helt rigtigt set af regeringen at bygge bro mellem krisepolitik og klimapolitik. Vi skal investere os ud af krisen for at skabe arbejdspladser og samtidig komme grønnere ud på den anden side,” siger Lizette Risgaard, der dog frygter for at skattereformen kan ende med at blive dyr for almindelige lønmodtagere.

Konkret foreslår hun, at der skal nedsættes en ekspertkommission, der kan finde en vej til CO2-afgifter, hvor der tages hensyn til både den social balance, danske arbejdspladser og velfærd

”I fagbevægelsen mener vi, at der skal nedsættes en ekspertkommissionen, der kan vise vejen til bredere CO2-afgifter. Vi skal være ambitiøse på klimaets vegne og samtidig sikre balance i samfundet. Det kræver gennemtænkte og langsigtede løsninger,” siger Lizette Risgaard.

”Der er tre grundlæggende udfordringer ved at indføre CO2-afgifter. Vi risikerer at øge uligheden og at produktionen rykker til udlandet. Og på længere sigt risikerer vi, at skattegrundlaget udhules. Vi får ikke en bred og ambitiøs aftale, uden at de udfordringer håndteres".

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der er jo ingen andre partier der stoler på Mette Frederiksen, efter hendes brud på grundloven!

Måske Mette Frederiksen skulle gå af, så muligheden for en bred aftale kan føres ud i livet!

Det er umuligt at stole på en statsminister som forsætter en ulovlig ordre!

Desværre modarbejder Dansk Metal en reel grøn omstilling ved at holde fast i fokus og særbehandling af fossile arbejdspladser. Faren er at den grønne industrisektor mister tålmodigheden med Danmark og flytter deres investeringer og arbejdspladser til udlandet. Rigtig mange metalarbejdere arbejder i den grønne sektor og ser med stigende bekymring og frustration på at regeringen ikke tager denne udvikling alvorligt. Den grønne sektor har gentagne gange advaret om hvor skadeligt det er for sektoren med politikernes nøl og uambitiøse tiltag. Vi har ikke brug for at vores egen fagforening er med til at sende grøn vækst og arbejdspladser ud af landet. Det er på tide at indse at vores selvforståelse af at være helt i front på den grønne omstilling ikke holder til et realitetstjek. Der er rigtigt mange lande der virkelig rykker nu og langt hurtigere implementere de nødvendige tiltag. At satse helhjertet på grøn omstilling vil ikke skabe arbejdsløshed men tværtimod skabe rigtig mange faglærte arbejdspladser.

Jens Voldby Crumlin, hvilke lande kan du henvise til som er længere fremme med den grønne omstilling end Danmark?
Skal begrænsning af CO2 udledning virkelig batte noget, kan det ikke ske uden at de helt store "syndere" som USA, Kina og Indien deltager i den grønne omstilling. Danmark udgør kun 0,075% af jordens befolkning.

Annonce