Annonce

Ligestilling til beskæftigelsesministeren: “Et klart signal om anerkendelse”

Vigtigt at den nye ligestillingsminister ser på de problemer, som kvinder i lønmodtagerjobs oplever i hverdagen, mener Kvinderådet.
I forbindelse med sidste uges regeringsrokade, fik beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) endnu en titel på visitkortet. Han bliver nu også minister for ligestilling.

Øremærket fædrebarsel, ligeløn, negativ social kontrol i indvandrerkredse, og et opgør med hverdagssexisme mod kvinder i lavtlønsfag er ifølge den nye ligestillingsminister nogle af de ting, der står øverst på dagsordenen.

Det siger beskæftigelsesminister og minister for ligestilling, Peter Hummelgaard, til netmediet Altinget.

Fra flere organisationer, der arbejder med ligestilling, er der glæde over, at ligestillingsministeriet flyttes fra Fødevareministeriet til Beskæftigelsesministeriet.

Havde håbet på et selvstændigt ministerium

En af de organisationer er Kvinderådet, der er paraplyorganisation for knap 50 forskellige fagforeninger, politiske partier samt kvinde- og menneskeskerettighedsorganisationer.

"Vi havde selvfølgeligt håbet og heppet på, at ligestilling endelig kunne have fået sin helt egen minister, men når det nu ikke skete, så er vi glade for, at det ender sammen med beskæftigelsesministeriet, fordi mange af de spørgsmål som handler om ligestilling drejer sig om, hvad der sker ude på arbejdspladserne,” siger forkvinde, Nanna Højlund, til Netavisen Pio og fortsætter: 

"Det kan man se i hele diskussionen om sexisme, der startede som et opråb blandt nogle af de mere privilegerede kvinder, journalister og politikere, men problemet er jo langt mere omfattende, og forstærkes jo lavere lønnet og jo mere udsat, du er på arbejdsmarkedet. Det er derfor vigtigt at adressere de problemer, som almindelige kvinder i lønmodtagerjobs oplever i hverdagen. Det har den nye minister allerede sagt, at han vil kigge på. Det er jo positivt."  

Kig på ligeløn og barsel

Kvinderådets forkvinde håber, at den nye minister vil være med til at kigge på nogle af de mere klassiske ligestillingsproblematikker.

“Her tænker jeg f.eks på behovet for at sikre kvinder og mænd ligeløn, både når de udfører præcis det samme arbejde. Men også den uligeløn, der eksisterer mellem fag; Hvor kvindefagene trods stort ansvar, belastning og høje krav er lavere lønnet end de typiske mandefag.” 

“Der er en forskel på mænd og kvinders timeløn på 14,5 procent. Kvinderådet har f.eks. længe sagt, at der er et behov for mere åbenhed omkring lønnen ude på arbejdspladserne, og det håber jeg, at vi kan diskutere med den nye minister,” siger Nanna Højlund.

Endelig er der ifølge Kvinderådet hele udfordringen med barselsorlov.

“Vi synes det er trist, at det i dag mest er fædre med lange uddannelser og god løn, der tager barselsorlov. Det er jo alle fædre forundt,” siger Kvinderådets forkvinde og fortsætter: 

“Derfor ser vi frem til at implementere det nye EU-direktiv, der øremærker to måneders orlov til fædrene og til at drøfte en ny, moderne barselsmodel med ministeren," siger Nanna Højlund og nævner desuden problemer med partnervold og kvinders manglende deltagelse i demokratiet, som emner, der skal forbi den nye ministers bord.

Slut med at være Sorteper

Samme positive toner lyder der fra fagforeningen HK/Privat.

“Ligestillingsministeriet har alt for længe været sendt rundt som en sorteper i usandsynlige ressortkombinationer, og vi har flere gange efterlyst, at ministeriet skulle få en tungere placering. Med flytningen til Beskæftigelsesministeriet sker det endelig. I forvejen ligger flere centrale forhandlinger på netop ligestillingsområdet på Peter Hummelgaards bord, og vi ser frem til det videre samarbejde med ministeren,” siger Anja C. Jensen, der er næstformand for HK/Privat og den ene af to formandskandidater til posten som HK-formand.

Hun mener også, at der er en tydelig symbolsk værdi i at ligestillingen lægges sammen med beskæftigelsespolitikken.

“Flytningen af ligestilling til Beskæftigelsesministeriet sender et klart signal om anerkendelse af områdets betydning. Samtidig er synergien mellem ressortområderne tydelig i forhold til kommende forhandlinger om f.eks. arbejdsgiveransvar og godtgørelser i sager om seksuel chikane og ikke mindst implementeringen af EU's barselsdirektiv,” siger hun.

Er blevet flyttet meget rundt

Ligestillingsministeriet har levet en omtumlet tilværelse som beboer hos både Boligministeriet, Socialministeriet, Kirkeministeriet, Socialministeriet og seneste hos Miljø- og Fødevareministeriet.

Men nu kommer det altså tilbage til Beskæftigelsesministeriet, hvor det også begyndte, da daværende arbejdsminister Jytte Andersen i 1999 fik føjet titlen som ligestillingsminister til sin titel.

Peter Hummelgaard bliver den 13. ligestillingsminister og den tredje mand på posten.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja, lige til højrebenet er det jo at kigge på repræsentationen af kvinder blandt parterne på arbejdsmarkedet - i ledelser, styrelser, råd og nævn, herunder fagbevægelse og øvrige interesseorganisationer samt konsulenthuse. Og på gulvet i teams. Samt i ministerier, myndigheder og regeringer.

Annonce