Ellemann vender på en tallerken i mink-krisen

Mink-krise i Venstre: Fredag var der ingen vej uden om nedslagtning af mink - nu er Ellemann på hastig retræte efter kritik fra folketingsgruppen og baglandet
Foto: Venstre
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen
Venstre og Venstres formand Jacob Ellemann-Jensen vender nu fuldstændig på en tallerken i spørgsmålet om nedslagtning af samtlige mink i Danmark.

Fredag skrev Jacob Ellemann i et nyhedsbrev til samtlige medlemmer af Venstre, at der ikke er nogen “vej uden om aflivningen af de danske mink i den nuværende situation”. Ellemann føjede til, at minkavlerne bør have “fuld erstatning, når de udsættes for en de facto ekspropriation”.

I et nyt nyhedsbrev sendt ud til Venstres medlemmer mandag kl. 10.17 er tonen pludselig en helt anden.

Meldingen “ingen vej uden om” er forduftet

Meldingen “ingen vej uden om” er forduftet. Nu hedder det i stedet, at række forskere hen over weekenden har sat spørgsmål ved nødvendigheden af beslutningen om at aflive samtlige mink.

V-formandens hastige retræte skyldes ifølge flere medier udbredt utilfredshed i både folketingsgruppen og Venstres bagland med Ellemanns "eftergivende" linje.

Her til formiddag hedder det således i et nyt brev til samtlige medlemmer af Venstre fra Venstres formand Jacob Ellemann-Jensen:

Dertil kommer de mange spørgsmål, som over weekenden er rejst af en række forskere om nødvendigheden af regeringens beslutning

“Dertil kommer de mange spørgsmål, som over weekenden er rejst af en række forskere om nødvendigheden af regeringens beslutning. Her og nu bør der ikke være forskere eller sagkyndige, som står uden svar på deres spørgsmål til regeringens fremgangsmåde. Især ikke i en sag, hvor det er familiers livsværk og et velfungerende erhverv, som regeringen vil rive væk.”

I mandagens brev understreger Jacob Ellemann fortsat, at minkavlerne må have fuld erstatning:

“Først og fremmest vil Venstre stå fast på, at de familier som i generationer har ernæret sig ved minkavl, skal have erstatning for, at staten nu kræver deres livsværk lukket. Der er tale om ekspropriation, og derfor skal der ikke på nogen måde rystes på hånden eller tales om ”kompensation”, sådan som regeringen har gjort. Der skal tales fuld erstatning.”

Nej til hastebehandling

Samlet set lyder meldingen nu fra Venstre, at man ikke kan gå med til at hastebehandle den lov, der skal til for at kunne gennemføre nedslagtningen af de op mod 17 millioner mink:

Samlet set kan Venstre ikke bakke op om hastelovgivning

“Samlet set kan Venstre ikke bakke op om hastelovgivning. Hverken erstatning til minkavlerne eller den tvivl, som er opstået om nødvendigheden af den her vidtrækkende beslutning, er håndteret. Det er regeringens opgave, og den opgave skal løses som en del af lovbehandlingen i Folketinget,” hedder det i brevet til Venstres medlemmer, der fortsætter:

“Venstre sætter folkesundheden først, og vi er klar til at gøre det nødvendige for, at Danmark ikke skal blive centrum for en ny smitte. Men regeringen skylder danskerne – og i særdeleshed de mange danskere i minkerhvervet – svar på den kritik, som er rejst af denne vidtrækkende beslutning om at lukke et erhverv i Danmark. Og de svar vil Venstre forfølge via en ordentlig behandling i Folketinget af den lovgivning, som regeringen foreslår – ganske som det hører sig til i et demokrati.”

Ellemann i store vanskeligheder

Søndag aften udsendte Ellemann - ifølge Ekstra Bladet - en mail til folketingsgruppen og Venstres bagland.

Her gentog Ellemann melodien fra fredag: At der i situationen ikke er andet at gøre end at aflive samtlige mink:

Begynder det største oppositionsparti at så tvivl om vores sundhedsmyndigheder midt i en krise, risikerer vi at ende et helt forkert sted

“Jeg er med på, at beslutningen udfordres i aviserne af forskellige eksperter, men jeg ser ikke, at vi har andre muligheder end at stole på sundhedsmyndighedernes vurdering i en situation som denne. Begynder det største oppositionsparti at så tvivl om vores sundhedsmyndigheder midt i en krise, risikerer vi at ende et helt forkert sted,' lyder bl.a. fra Ellemann i mailen.

Ellemann-melodien har i følge flere medier skabt stor ballade internt i Venstre - både i folketingsgruppen og i Venstres bagland. Af samme grund er Ellemann nu på hastig retræte.

Peter Gæmelke, medlem af Venstres forretningsudvalg og tidligere formand for Landbrug og Fødevarer bekræfter - højst usædvanligt - over for TV2, at V-formandens ageren i mink-sagen førte til et regulært oprør:

"Jeg kan bekræfte, at der har været oprør i partiet, og derfor har jeg også med glæde noteret mig, at man til formiddag har slået fast, at man ikke vil være med til at haste det her indgreb igennem," siger han til TV 2.

Her deltager bestyrelsesformanden hos pelsgiganten Kopenhagen Fur, Tage Pedersen, højst usædvanligt i det ellers interne gruppemøde

Venstre havde kl. 11 ekstraordinært gruppemøde. Her deltog bestyrelsesformanden hos pelsgiganten Kopenhagen Fur, Tage Pedersen, højst usædvanligt i det ellers interne gruppemøde.

Det skriver Ekstra Bladet. Netavisen Pio har bedt Kopenhagen Fur af- eller bekræfte oplysningen, men Kopenhagen Fur er ikke vendt tilbage.

Mandag eftermiddag har Venstre indkaldt til ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde.

Regeringens satser på, at forhandle med Folketingets partier om kompensationen til minkfarmerne og den nødvendige hastelovgivning om aflivningen kl. 15.30 mandag.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, ønsker pt. ikke at kommentere sagen.

S-regeringen meddeler mandag ved 15-tiden, at den - henset til at der ikke er det nødvendige flertal for en hastebehandling af lovforslaget om aflivning af samtlige mink - alligevel ikke fremsætter lovforslaget som en hastelov.

Det kræver 3/4-flertal at få love vedtaget som hastelove i Folketinget. Da en samlet blå blok har afvist at stemme for en hastebehandling af loven, så er der ikke det nødvendige 3/4-flertal for haste-proceduren.

SF og EL: Venstre tager folkesundheden som gidsel

Både SF og Enhedslisten er rystede over, at Venstre nu blokerer for hastelovgivning:

Jeg er ærlig talt rystet over Venstres ageren under hele der her forløb

”Jeg er ærlig talt rystet over Venstres ageren under hele der her forløb, og at de nu blokerer for hastlovgivning er under al kritik. Også selvom regeringens håndtering ikke har været perfekt," siger SF's fødevareordfører Carl Valentin til Netavisen Pio og fortsætter:

"Myndighedsanbefalingerne er fuldstændig klare, og hver dag, man trækker minkaflivningerne ud, er endnu en dag hvor vi gambler med verdensbefolkningens sundhed og virkningen af fremtidige vacciner. Der er ingen tid at spilde,” understreger Carl Valentin.

Enhedslisten kritiserer også i skarpe vendinger Venstres ageren:

Det er direkte uansvarligt, at Venstre vælger at spænde ben for sygdomsbekæmpelsen i stedet for at sikre folkesundheden

"Venstre tager simpelthen folkesundheden som gidsel i deres politiske spil med regeringen. Jeg bor selv i Nordjylland, hvor vi står med en akut og alvorlig trussel lige nu. Der skal handles resolut, så vi får smitten fra en potentielt vaccineresistent coronavirus under kontrol. Det er direkte uansvarligt, at Venstre vælger at spænde ben for sygdomsbekæmpelsen i stedet for at sikre folkesundheden," siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

Han mener, at Venstre ikke har forstået situationens alvor:

"Vi står med et potentielt nyt Wuhan. Det er meldingen fra Statens Serum Institut. I værste fald kan Nordjylland blive arnestedet for en ny vaccineresistent virus, som kan sprede sig globalt. Derfor skal vi handle så hurtigt og sikkert som muligt. Det er som om Venstre slet ikke har forstået alvoren af situationen. Vi ved at virussen spredes meget hurtigt, og den venter ikke på politiske processer og magtkampe. Det er tid til handling," understreger Hvelplund.

Han kalder det "utjekket", at regeringen kommer halsende med en hastelovgivning. Men er samtidig vred på Venstre over, at partiet spænder benfor indsatsen mod corona:

det kan have helt uoverskuelige konsekvenser, hvis Venstre forhaler processen endnu mere

"Jeg bliver ærligt talt vred, når jeg ser, at Venstre vil spænde ben for indsatsen mod corona i Nordjylland. Indsatsen kommer i forvejen for sent, og det kan have helt uoverskuelige konsekvenser, hvis Venstre forhaler processen endnu mere. Lige nu lever nordjyder under en række restriktioner for at opdæmme smitten, og så skal virussen ikke samtidigt kunne sprede sig hos mink," mener Hvelplund.

Opdateret med udtalelser fra SF's Carl Valentin - opdateret med udtalelser af medlem af Venstres Forretningsudvalg, Peter Gæmelke

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Ja så kom meldingen fra Bonnesen formand først at han støtter hastelov ang. slagtning af mink,dagen efter vender han på en tallerken,mon han har fået melding fra avlerne at det villle gå ud over partistøtten til venstre.Så gør det ikke så meget at Danmark bliver lukket ude fra resten af verden

Det viser jo bare kloge de er i blå blok ikk 🤔 De vil gøre alt for at få magten tilbage i stedet for at stå sammen om at få det forbandede coronashit ud af verden 🤮 Hvordan ville det se ud hvis du som statsminister eller minister i øvrigt ignorerede de såkaldte u/vidende specialisters råd/anbefalinger🤔 Man er vel nødt til at forholde sig til hvad de "kloge" hoveder mener er det eneste rigtige at gøre (det er bare trist når de kloge hoveder tager fejl) Men hvordan havde det set ud hvis man ignorerede de kloge hoveder og det så viste sig at være en katastrofe for hele verden 🤔 Var det iøvrigt ikke blå blok der råbte og skreg som små børn for at få åbnet op for alt og det kunne ikke gå hurtigt nok 🤔 Måske gik det "lidr" for hurtigt eller hvad 🤔 Bagklog er det altid let at være 🤮 Det ville være dejligt hvis alle medlemmer af folketinget arbejdede sammen om at bekæmpe covid 19 💪 Så kan de kaste med mudder om magten når de har fået styr på covid 19 men nej sgu Blå blok ter sig som den orange teletuppi Johnny Tramp eller hvad det nu er han hedder ham i USA der har mistet sin narresut 😭😭😭😭

Annonce