Annonce

Ny rapport: EU-lande topper listen over værste skattely

Ikke ét eneste land i ny top-10 over skattely, er at finde på EU’s sortliste. Lidt af en joke, mener skatteekspert
Det er ikke kun i eksotiske lande som Panama og de Forenede Arabiske Emirater, at store virksomheder kan få banket deres skatte-regningen ned til et stort rundt nul.

EU-lande som Luxembourg, Holland og Irland har den tvivlsomme ære at være i den absolutte superliga, når det kommer at agere skattely for multinationale selskaber. Det viser en ny rapport fra Tax Justice Network, der netop er blevet offentliggjort.

Der er Holland og Irland, og Luxembourg bare i en klasse for sig. De er gigantiske skattely

Samtidig indtager øerne Virgin Islands, Bermuda, Cayman Islands en første-, anden- og tredjepladsen på listen. Alle hører under britisk territorium og jurisdiktioner.

“Det som gør listen interessant er, at man både har set på den faktiske lovgivning i landene, men også på hvor stor en rolle, man spiller i det globale skattely-netværk. Der er Holland og Irland, og Luxembourg bare i en klasse for sig. De er gigantiske skattely,” forklarer skatteekspert Christian Hallum fra Oxfam IBIS til Netavisen Pio.

Rapportens top-10 over skattely:

1. British Virgin Islands (British territory)

2. Bermuda (British territory)

3. Cayman Islands (British territory)

4. Netherlands

5. Switzerland

6. Luxembourg

7. Jersey (British dependency)

8. Singapore

9. Bahamas

10. Hong Kong

Ekspert: EU’s skattely-liste er lidt en joke

Rapporten tyder også på, at EU er blind for egne fejl i forhold til skattely. Ingen af de seks europæiske skattely, der ligger helt i top på Tax Justice Networks nye liste, er at finde på EU’s egen sortliste over skattely-lande.  

EU’s liste er desværre gået hen og blevet lidt af en joke, og den er tæt på at være ubrugelig

EU’s sortliste er løbende blevet barberet ned, så der i dag kun er 12 lande tilbage. Ikke ét eneste af de 12 lande er en del af EU, og derfor er listen tæt på ubrugelig, mener Christian Hallum:

“EU’s liste er desværre gået hen og blevet lidt af en joke, og den er tæt på at være ubrugelig.  Der er reelt ikke nogle af de vigtige skattely tilbage på listen - og EU’s egne skattely har aldrig været i fare for at komme på listen.”

 

S og Enhedslisten: Skævvrider billedet

Listen er ikke retvisende og det er et stort problem, mener Jeppe Kofod, der er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og sidder i Det Særlige Udvalg om Økonomisk Kriminalitet, Skatteunddragelse og Skatteundgåelse:  

“EU’s liste kigger kun på lande uden for Europa, og det giver et skævvredet billede. Det er et stort problem, at man ikke får sat fokus på, hvor stor en del af problemet, som faktisk findes i EU’s skattelylande,” siger han til Netavisen Pio.

Der alt for få lande på listen, og nogle af de mest berygtede skattely går fuldstændig fri

“Det viser, at vi har en kæmpe stort problem med EU’s mangelfulde sortlistning. Der alt for få lande på listen, og nogle af de mest berygtede skattely går fuldstændig fri,” lyder det fra Nikolaj Villumsen, der netop er blevet valgt som Enhedslistens første parlamentariker i EU.  

Vejen frem mener både Jeppe Kofod og Nikolaj Villumsen ligger i at få lavet en fælles bund under selskabsskatten.

Et forslag som en samlet opposition har støtte et stykke tid, og som Venstre nu også har erklæret sig som fortaler for. Af de partier, som fremover vil repræsentere Danmark i parlamentet, er det kun Dansk Folkeparti og de konservative, som fortsat er imod en fælles nedre grænse for selskabernes skat.
 

Danmark ligger i den dårlige halvdel

Heller ikke Danmark kommer så flot ud af den nye opgørelsen, som man måske kunne forvente. Ud af 60 lande ligger Danmark som nummer 36.  

Jeppe Kofod kritiserer regeringen for at have været “enorm passive” i forhold til kampen mod skattely”

“Det viser, at der er nogle svigt i den måde, som Danmark tilgår hele denne her problematik - hvilket vi også er blevet mindet om gennem en række skandaler,” siger Christian Hallum, der ikke er overrasket over Danmarks placering på listen.  

Jeppe Kofod kritiserer regeringen for at have været “enorm passive” i forhold til kampen mod skattely” og han kalder det “lidt af en skandale”, skatteminister Karsten Lauritzen (V) ikke er mødt op til alle møderne i Brussel.  

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Rigtig skrevet Bjarne. men du glemmer lige at den nuværende (forhåbentlig snart forhenværende) regering i høj grad også trænger til at vågne op. hvad angår skatte fusk.

De vågner aldrig - det er jo vennerne - dem rører de ikke...
Jeg glæder mig også til en forhåbentlig kommende ny regering...