Annonce

Den danske model duer ikke, hvis den bliver gul og gratis

Den danske model er grundstenen i det danske velfærdssamfund. Det kræver en stærk fagbevægelse, ikke gule fagforeninger.
Formanden for fagforbundet 3F, Per Christensen, skrev i Netavisen Pio under overskriften ”Kræmmernes nye klæder” om de gules undergravning af fair danske arbejdsforhold.

Vi er helt enige og kan tilføje, at det vil ramme lønmodtagerne i de mindre fag hårdt, hvis den danske model bliver svækket.

Serviceforbundet har 12 mindre selvstændige fagforeninger under sig, blandt andet Faglig Puls. Og der er meget store fordele for de mindre fag i at være i et stærkt fællesskab som Serviceforbundet og FH.

Vi har en stemme, vi bliver hørt, og vi får indflydelse. De gule hører man aldrig noget til, undtagen i form af billige tilbud på hylderne i deres forretning.

Vi sikrer via overenskomsterne gode løn- og ansættelsesforhold og tryghed i ansættelsen.

Vi løfter arbejdsmiljøopgaver for vores medlemmer på arbejdspladserne.

Vi er med til at udvikle og vedligeholde erhvervsuddannelserne, så de unge mennesker også i fremtiden kan få en relevant og kompetent uddannelse.

Vi hjælper det enkelte medlem fra start til slut i faglige sager og ved sygdom og arbejdsskader.

Har vist sit værd under corona

Fagbevægelsen er en vigtig brik i bevarelsen af arbejdspladser og virksomheder. Coronakrisen har vist, at fagbevægelsen er med i forreste række sammen med regeringen, når vores medlemmer skal sikres deres indtægt.

Vi er en aktiv del af trepartsaftalerne om hjælpepakkerne, der holder hånden under de mange virksomheder og lønmodtagere, som er direkte ramt af coronakrisen.

Bevæger man sig rundt i verden, så har coronakrisen haft en meget voldsom effekt på både samfund og borgerne. Økonomien er i frit fald, og millioner af mennesker har mistet deres arbejde.

I Danmark er det gået værre ud over enkelte grupper end andre. Men ingen falder fuldstændig igennem nettet, fordi trepartsaftalerne holder hånden under alle.

De gule smykker sig med lånte fjer

Hvis man spurgte dem, der lader sig lokke af de gules billige tilbud, så ville alle svare, at de gerne vil have en højere løn, barsel, feriefridage, pension, rettigheder ved fyring og så videre.

De lønmodtagere har desværre ikke forstået, at disse rettigheder ikke varetages hos Krifa og Det Faglige Hus. Sådan er det, og sådan har det altid været.

Men det er beskæmmende, at de gule smykker sig med lånte fjer. De tager ejerskab over noget, som de ikke har bidraget til, og de bilder folk ind, at medlemskabet hos dem ikke er dårligere, kun billigere.

Krifa og Det Faglige Hus beskytter og optimerer deres forretning, hvilket er, hvad det er: En forretning.

Den danske model sikrer velfærd og tryghed

Selvom fagbevægelsen og arbejdsgiverorganisationerne lægger arm i overenskomstforhandlingerne, så er begge parter bevidste om, at den danske model er et solidarisk system, der sikrer ro på arbejdsmarkedet og ordentlige forhold.

Lønmodtagerne må komme før prioriteter som rigdom og udbytte. Vores virksomheder skal kunne tjene penge, bare ikke på medarbejdernes bekostning, og vores unikke arbejdsmarkedssystem sikrer, at det ikke sker.

Det er den danske model, som har skabt den velfærd, vi har i Danmark i dag.

Svækkes den danske model, vil det være til stor ulempe – ikke kun for lønmodtagerne, men i høj grad også for virksomhederne, arbejdsgiverforeningerne og den danske statskasse.

John Nielsen er forbundsformand for Serviceforbundet.

Dennis Mahnkopf er formand for Faglig Puls.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det bør ingen fornuftige mennesker kunne være uenig i.
Så nu venter vi bare på dagens perfide indspark fra Thomas (eller hvad han ellers kalder sig for tiden).

Hvis de unge og lidt ældre ikke tager sig sammen, og kommer væk fra det gule helvede (fagFORRETNINGer), så vil de skyde sig selv i foden...de vil få forringede løn og arbejdsvilkår ad åre...de skal istedet rykke sammen, og finde sammenholdet frem igen...

Jeg giver dig ret i at hvis sammenholdet ikke bliver bedre så går det galt, men vil du ikke give mig ret i at det burde gælde for alle faggrupper.
Sidst jeg kiggede havde tømrere ikke ret til vejrlig med mindre det er langt over 40 grader, det samme gælder murer tilgengæld så fordi det regner så kan murerne ikke arbejde, der er noget som hedder overdækning i form af presenningen, men som tømrere render vi stadig rundt på tage og lægter eller lægger sten, montere vinduer osv.
Men materialer skal vi selv slæbe op og ned der er ikke noget som hedder arbejdsmand der, og alligevel ligger gennemsnittet af tømrere løn 50kr. mindre end murerne, hvad med at der måske blev forhandlet lønstigninger på 7-10 kr. om året i stedet for 7 kr. kroner over 3 å
Jeg kan godt forstå at der er folk som er medlem af de gule. Hvis de ikke føler at der er ligestilling i mellem de forskellige faggrupper.

" Coronakrisen har vist, at fagbevægelsen er med i forreste række sammen med regeringen, når vores medlemmer skal sikres deres indtægt."

Blot af nysgerrighed: Hvor stor er fagbevægelsens procentvise andel af hjælpepakkerne?

Annonce