Annonce

Anmeldelse: Hvem laver Danmarks bedste julemedister?

Vi har fået en ægte slagtersvend til at anmelde årets bedste julemedister. Der er både krydret og godt stoppet i tarmen.
Normalt gider jeg ikke spise medister.

Både fordi jeg som slagter ved, at medisteren kan fungere som slagterens romkugle: det er her man kan komme af med alle resterne. Også fordi det bringer mig mindelser fra min barndom, hvor min far serverede den nærende middagsret medister og hvidløgsflute, som jeg sjovt nok aldrig selv har gentaget i mit voksne liv.

Sidst men ikke mindst, så plejer jeg at afholde mig fra den normale medister, fordi der simpelthen er for lidt smag i dem.

I juletiden er snakken dog en anden. Her kan det lykkedes at få den sagnomspundne julemedister, som typisk er ekstra krydret med blandt andet kanel, kardemomme, allehånde, koriander og andet godt. Jeg har sågar hørt at nogle også nyder dette prægtige stykke mad juleaften. Selv hører jeg til dem, der fanatisk sværger til and og flæskesteg af svinekam.

Julemedisteren er i mine øjne et produkt, som man burde kunne købe hele året, og jeg vil i denne anmeldelse komme med mit bud på det bedste indkøb til julefrokostbordet.

Bag om medisteren:

Medisterpølsen er en rå pølse i modsætning til mange af de andre pølser, som vi danskere spiser. De fleste pølser bliver både røget og kogt, inden de lander i butikskøleren. Medister betyder flæsk og fedt, og medisterpølsen kan spore sine aner tilbage til 1500-tallets Skandinavien.

Medisterpølse er lavet af hakket flæskekød og fedt fra svin, som røres til en fars, der som minimum typisk krydres med løg, hvorefter farsen stoppes i de store svinetarme til en lang pølse, som først deles ved servering. De fleste af de pølser vi danskere spiser er stoppet i de markant tyndere lammetarme, hvor man også drejer pølserne af i en passende størrelse.

Sådan har vi testet: 

Vi har indkøbt fem forskellige varianter af julemedister fra fem forskellige supermarkeder, hvor vi hvert sted ville købe den billigste variant af julemedister. Det viste sig dog i hver af de fem supermarkeder vi var i, at de kun havde en enkelt variant.

Herefter er medisterpølserne blevet tilberedt som det er beskrevet på emballagen, og smagt af undertegnede anmelder samt min kæreste. Vi har vurderet medisterpølserne ud fra smag, struktur og pris.

5. pladsen: Ok smag med anelser af brusk

Den første julemedister som vi har smagt er ”Julemedister – Dansk gris” fra REMA 1000. Pølsen smagte udmærket, men der manglede simpelthen smag af julekrydderier. Derudover så var der anelser af brusk i pølsen, og en ikke alt for sammenhængende struktur. Måske skulle producenten overveje at hakke lidt finere til næste år, og tilsætte noget mere krydderi, så det er muligt at smage pølsen ovenpå en snaps og en stærk juleøl.

Denne julemedister var også den medister i testen, der havde den laveste fedt-til-kød-ratio. Ikke at det nødvendigvis er dårligt, men med 16% fedt i, er denne pølse nok ikke kalorierne værd sammenlignet med alt den anden gode julemad.

Jeg ville i hvert fald nok hellere have en ekstra småkage, hvis jeg nu kunne vælge om. Med mindre at REMA 1000 genopfinder deres julemedister, så kommer jeg nok ikke til at prøve den næste år.

Prisen var 10 kroner for 500 g, hvilket er den laveste kilopris i testen sammen med julemedisteren fra Netto.

4. pladsen: Kødfyldig, men mager pølse uden smag

Det andet testeksemplar vi kastede os over, var ”Julemedister” fra Coop / SuperBrugsen. Det var den pølse i testen med den største andel af kød. Hele 67% kød og kun 7,9% fedt, hvilket får en til at tænke på, hvad resten af pølsen så består af. Coop kunne dog godt have sparet sig den store mængde kød, for når man ikke tør krydre pølsen tilstrækkeligt, så fremstår det som et ærgerligt spild af ellers god fars.

Derudover så han pølsen ikke så godt sammen efter stegning, og var også stoppet dårligt i tarmen, så der i den ene ende af pølsen var tarmen stoppet fuldt ud, mens pølsen i den anden ende var tynd og slap. Det besværliggør også stegningen, hvor man jo helst vil have pølsen til at have lige lang stegetid over hele linjen. Husk i den forbindelse at julemedisteren skal steges til 75 grader i kernetemperatur, så du ikke risikerer et maveonde i de glade juledage.

Prisen for denne ”herlighed” var 29,95 for 500 g, der prismæssigt placerer sig midt i feltet. Bare ærgerligt at prisen ikke sætter sig i god smag i produktet.

3. pladsen: Dyr frilandsmedister med et hint af jul

Den tredje julemedister som vi har smagt, er ”Friland julemedister” købt i Meny. Frilandsmedisteren ville nok gå an til en børnefamilie, for man får lige antydningen af lidt julesmag, men ikke så meget at det for alvor kilder ganen. Pølsen var sammenlignet med flere af de andre i testen finere hakket, og havde en god struktur der holdt godt sammen efter stegning. Derudover så havde denne variant et langt mere gråt og naturligt udseende end mange af de andre pølser i testen, som var meget lyserøde i farven. Det trækker helt klart op i min bog, men er langt fra nok til at lande en førsteplads i denne test.

Frilandsmedisteren kostede 39,95 for 400 g, hvilket er den klart dyreste kilopris i denne test. Jeg vil til næste år håbe at Friland A/S, der producerer dette produkt, vil vise deres frilandsgrise den respekt at give dem tilstrækkeligt krydderi, inden de stoppes i tarme og lander i min lokale Meny.

2. pladsen: Billig og velsmagende 

På andenpladsen kommer ”Julemedister af dansk gris” købt i Netto. På trods af at denne pølse var lidt for usammenhængende i strukturen til min smag, så ryger den højt op på listen, da den i modsætning til andre af testeksemplerne rent faktisk smager klart af julemedister. Pris og kvalitet hænger klart sammen ift. pølsens struktur, men når vi snakker smag, så er der meget de andre kunne lære her.

Det går klart i gennem, at der blandt andet er muskat i denne variant, som jeg synes klæder en julemedister fremragende. Hvis du selv skal forsøge dig med at lave julemedister, eller frikadeller til julefrokostbordet, så gør dig selv og dine gæster den tjeneste at krydre farsen med muskat.

Julemedisteren fra Netto kan anskaffes til den gode pris 10 kroner for 500 g, og jeg var endda så heldig at finde den nedsat til en 5’er på sidste salgsdato, hvilket måske også vidner om at julemedister ikke er det mest populære produkt i Københavns Nordvestkvarter.

Testvinder: Godt stoppet pølse med tydelig julesmag

Herhjemme er vi enige om, at den klare vinder af testen er ”Julemedister – Landlyst” købt i Aldi. Denne variant havde simpelthen den bedst krydrede julesmag, en god struktur og var ens stoppet i tarmen over hele linjen, hvilket bare gør det markant nemmere at fremstege et tilfredsstillende resultat.

Bagsiden af pakken afslører, at der blandt andet er krydret med allehånde, koriander og kanel, og der er heldigvis brug nok krydderier, til at smagen rent faktisk bryder i gennem. Det er klart denne julemedister som jeg helst ville have akkompagneret af en god snaps, så man får den gode blanding af det fede krydrede kød og den stærke spiritus.

Testvinderen kostede 29,95 for 500 g, hvilket placerer den midt i feltet rent prismæssigt. Hvis du har tænkt dig at købe din julemedister i et supermarked, så vil jeg helt sikkert anbefale dig at dreje forbi den nærmeste Aldi.

Når det så er sagt, så vil jeg selvfølgelig lige slutte af med at opfordre til at du tager i din lokale slagterbutik, og køber en hjemmelavet julemedister. Selvom de ovennævnte industriprodukter kan være ganske udmærkede, så er der få ting der kan slå godt gammeldags håndværk. Der bliver færre og færre små lokale slagterforretninger i landet, og hvis vi gerne vil have at fremtidige generationer ikke kun skal leve af gaspakket fabrikskød, så husk din lokale slagter her til jul.

Fakta om pølserne:

Julemedister – Dansk gris – Landlyst
Købt i Aldi, produceret af Normeat (Danish Crown), Randers
Pris: 29,95 kroner for 500 g / 59,90 kroner pr kilo

Julemedister – Coop
Købt i SuperBrugsen, produceret af Hilton Foods A/S
Pris: 29,95 for 500 g / 59,90 kroner pr. kilo

Julemedister – Dansk gris
Købt i Rema 1000, produceret af Danish Crown
Pris: 10 kroner for 500g / 20 kroner pr. kilo

Friland julemedister
Købt i Meny, produceret af Friland A/S
Pris: 39,95 kroner for 400 g / 99,875 kroner pr. kilo

Julemedister af dansk gris – Velsmag
Købt i Netto, produceret af Danish Crown
Pris: 10 kroner for 400 g / 15 kroner pr. kilo (købt nedsat til 5 kroner #StopSpildAfMad)

Morgan Krüger er slagtersvennd og forbundssekretær i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Betyder MEDISTER virkelig noget i en tid hvor CORONAEN RASER ? Eller er kloden blot en "forsukret forloren kugle", hvor menuer og "hygge" giver konkret mening ?

Tak Morgan. Mad skal smage af noget!

Den bedste julemedister, jeg nogensinde har smagt, er hjemmelavet hos slagterne i Jernbanegade i Vanløse. Den er for det meste lavet af kalvekød og med masser af julekrydderier.