Lykketoft: S skal ikke svinebinde sig til borgerlig økonomisk politik

Det nye progressive vælgerflertal vil blive en kort parentes, hvis Socialdemokratiet igen presses til løftebrud, advarer socialdemokratisk nestor.
”For mange var det en vandring til fordel for en regering, der gør alvor af en ambitiøs indsats for klima og bæredygtighed, opgør med ulighed og stop for nye symbolstramninger, der ydmyger og marginaliserer medborgere af fremmed herkomst.”

Det skriver tidligere minister, partiformand, formand for folketinget og FN’s generalforsamling, nu pensionist, Mogens Lykketoft i en kommentar i Berlingske, om hvad man kan udlede af valgresultatet.

DF har drevet nidkær strammerpolitik unødigt langt

Udlændingepolitikken må ligge fast, også selvom Dansk Folkeparti gik så meget tilbage som de gjorde.

”Den største del af DFs tab var folk, som traditionelt havde stemt S eller V, men vandrede over til DF forrige gang. De vendte nu tilbage til de to store partier i forvisning om, at uanset hvem af dem, der danner regering, så ligger hovedlinjen for dansk udlændingepolitik fast,” siger han, men det åbner stadig mulighed for at man kan stoppe med de mest symbolpolitiske markeringer i udlændingepolitikken:

”Jeg er sikker på at mange af dem (tidligere DF-vælgere, red.) også mener, at DF har drevet den nidkære stramningspolitik unødigt langt, og at de ikke ville rejse videre med DF i en konkurrence med de endnu mere højreradikale nationalister om nye ondskabsfuldheder.

Nej til regering over midten

Mogens Lykketoft mener heller ikke at de tanker om en SV-regering som bl.a. Lars Løkke Rasmussen foreslog i valgkampen, for alvor er noget som bør diskuteres af Socialdemokratiet:

”Der er muligvis stadig folk hos de Radikale, der er tiltrukket af Lars Løkkes panikforslag fra valgkampen om en SV- eller hellere en SVR-regering. Det er ikke en løsning, Socialdemokratiet skal bruge bare et sekund på at overveje.”

Med rødvinsreformen, dagpengeforringelserne, stranguleringen af efterlønnen og nedskæringerne i den offentlige service er han ansvarlig for de vigtigste skridt væk fra fair fordeling og social tryghed

Det er især Lars Løkke Rasmussens person og historik som bekymrer Lykketoft:

”Vi kender Lars Løkke som hovedmodstanderen, der har brugt al sin politiske fingerfærdighed på - ved store indrømmelser til Dansk Folkeparti - at holde Socialdemokratiet nede og ude af indflydelse i den forløbne del af det 21. århundrede. Med rødvinsreformen, dagpengeforringelserne, stranguleringen af efterlønnen og nedskæringerne i den offentlige service er han ansvarlig for de vigtigste skridt væk fra fair fordeling og social tryghed. Hans ideer om en bred regering hen over midten blev først født, da han indså, at hans borgerlige flertal definitivt ville smelte ned. Det er uden nogen form for troværdighed.”

Nej til borgerlig økonomisk politik

Mogens Lykketoft advarer også Mette Frederiksen om at tage de radikale med i regering – særligt hvis det endnu en gang indebærer at en regering skal svinge taktstokken i den økonomiske politik.

”Socialdemokratiet bør ikke én gang til - som i 2011 - i et regeringssamarbejde lade sig svinebinde til borgerlig økonomisk politik og afskære sig fra brugen af skiftende flertal til social genopretning. Dagpengesagen er det eksempel, vi alle husker bedst og med størst smerte,” skriver han.

Det nye progressive vælgerflertal ville blive en kort parentes, hvis S nu skulle begå løftebrud.

Flertallet af vælgere har stemt for en ny økonomisk politik, og de forventninger som de har, skal indfries, mener han:

”Det er bekymrende, at der er så lidt nytænkning i forhold til den kendte neoliberale kurs i de Radikales forestillinger om den økonomiske politik, en ny regering skal føre. Der er brug for helt ny tilgang og andre regnemetoder, når dagsordenen er massiv investering i bæredygtighed. Det handler ikke kun om miljø og klima, det handler også om social bæredygtighed. Der skal ske et kraftfuldt opgør med uligheden og nedskæringerne på velfærd. De personer og virksomheder, som tjener mest og betaler mindst, skal nødvendigvis bidrage mere, hvis vi skal indfri de forventninger, der var hos vælgerflertallet 5. juni.”

Mogens Lykketoft advarer om, at det store rød-grønne flertal, der fremkom ved valget, hurtigt vil forsvinde, hvis partiet presses til at ændre for meget på kursen.

”Det nye progressive vælgerflertal ville blive en kort parentes, hvis S nu skulle begå løftebrud. Vi kan ikke få alle vores ønsker opfyldt, men vi kan heller ikke gå i en helt anden retning, end vi har sagt,” slutter han.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Lykketoft er en klog mand, lyt til ham Mette Frederiksen

Annonce