Forhandlingerne om erstatning til minkavlerne genoptaget

Minkavlernes formand stærkt utilfreds med at minkavlerne endnu ikke har set en krone i erstatning
Forhandlingerne om erstatning til minkavlerne er genoptaget torsdag.

Det erfarer Netavisen Pio.

Det er fungerende finansminister, skatteminister Morten Bødskov, der forhandler sagen på regeringens vegne i fravær af Nicolai Wammen, der pt. er på barselsorlov.

Forhandlingerne er genoptaget i kølvandet på at formanden for brancheorganisationen Danske Minkavlere, Tage Pedersen, onsdag luftede stor frustration over, at minkerhvervet endnu ikke har set en krone i erstatning - selv om alle omkring 17 millioner mink for længst er blevet aflivet:

Det giver søvnløse nætter for de 1.000 avlere, som skal have forlænget deres kredit

“Det giver søvnløse nætter for de 1.000 avlere, som skal have forlænget deres kredit. Det koster penge. Bankerne siger jo ikke, at det er synd for dig, at du ikke har fået pengene fra staten, så du får dem her gratis fra mig. Man betaler fuld rente,” siger Tage Pedersen til Politiken.

Han forstår ikke, at der ikke i det mindste kan komme penge til udbetaling for de millioner af mink, der blev aflivet og lovet tempobonus for at aflive:

“Det er der lavet en fast procedure for. Det drejer sig f.eks. om de kasserede dyr og tempobonussen. De ting skulle de få på plads og få udbetalt.”

Onsdag forventede Bødskov, at forhandlingerne om erstatning til minkerhvervet kunne fortsætte næste uge. Men nu er forhandlingerne altså rykket frem og genoptaget torsdag.

Afdæmpet reaktion fra Venstre

Over for TV2 Nyhederne kl. 19 forklarer Morten Bødskov det langvarige forhandlingsforløb med, at erstatningsspørgsmålet er meget kompliceret:

"Fordi det er meget kompliceret," siger Bødskov og føjer til, at det handler om store tal og vanskelige juridiske spørgsmål.

Meget tyder samtidig på at Venstre og regeringen er ved at finde hinanden i sagen.

Mens de konservative og Dansk Folkepartis ordførere de seneste dage har udtalt sig meget kritisk over for blandt andet Berlingske, Politiken og Avisen Danmark om det langvarige forhandlingsforløb, så er Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, således noget overraskende - og i stærk kontrast til Venstres tidligere meget hårde og aggressive retorik i mink-sagen - nu meget afdæmpet i sine kommentarer:

Jeg synes, man bliver nødt til at have forståelse for, at man kan blive ramt af sygdom, og der skal også være plads til at kunne holde barselsorlov

"Jeg synes, man bliver nødt til at have forståelse for, at man kan blive ramt af sygdom, og der skal også være plads til at kunne holde barselsorlov. Så er der andre, der tager over på ministerholdet, og sådan er det," siger han til Avisen Danmark.

Troels Lund Poulsen understreger samtidig over for mediet, at det er bedre, at der kommer en god aftale, end at der kommer en hurtig aftale på minkområdet.

Sygemeldt minister tilbage på halvt blus

Tilbage i november deltog erhvervsminister Simon Kollerup (S) i forhandlingerne om erstatning til minkavlerne. Men i december blev Kollerup ramt af sygdom, og derfor overgik forhandlingerne om erstatning til minkerhvervet til finansministeren.

Simon Kollerup er nu tilbage efter sygdom, men ikke på fuld kraft, oplyser Erhvervsministeriet i en mail til Netavisen Pio:

Han er tilbage på arbejde igen nu, men døjer stadig lidt med efterveerne af sin sygdom

“Erhvervsministeren blev før jul ramt af sygdom, som det desværre viste sig at tage længere tid at få bugt med end først ventet. Han er tilbage på arbejde igen nu, men døjer stadig lidt med efterveerne af sin sygdom og er derfor på lægens opfordring ikke tilbage på helt fuld kraft endnu. Det betyder konkret, at nogle aftaler er blevet aflyst, og at finansministeren fortsætter med at lede forhandlingerne om erstatning til minkavlerne, som han overtog, da erhvervsministeren var syg op til jul."

Opdateret kl. 19.25 med udtalelser fra fung. finansminister Morten Bødskov og V-finansordfører Troels Lund Poulsen

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis Venstres ordfører er positiv, så burde den aftale kunne landes næste uge.

Mink branchen er under afvikling i DK. I Vesten er afsætningen næste helt forsvundet og produktion i Kina overtager markedet de næste par år. Flere mink virksomheder har kinesiske medejer og dansk knowhow er solgt til overførelse til Kina. Reelt er mange farme ved at lukke. Disse ejere skal ikke betales af både kinesernes og staten for goodwill. De mindre fremsynet farmer står med en konkurs indfor de næsteår. Det hører også med at de fleste ansatte er jo ikke danske med ekstemlavlønnede østeuropæer.

Har skrevet det før: en passende erstatning pr. Dyreenhed 2-400 kr,- og så skal staten IKKE blandes ind i, hvad mink avlerne har af ejendom, maskiner m.m. Jeg har til gengæld ikke overblik over, om dem med avlsdyrene ( tæverne ) ikke skal have lidt mere eller mindre. Bh

Det er oplyst at alle minkfarme i DK - som i 100% - havde underskud i 2019 - efter skat af løn til ejerne. Hvad er en rimelig løn i landbruget?

Det er forståeligt, både at minkavlerne er utålmodige, - og at det er kompliceret. Hvorfor kan der ikke udbetales et (mindre) a conto beløb, eller gives en statsgaranti, så bankerne kan holdes fra døren.

Medierne roder rundt med fakta. Det minkavlere siden 19 nov. er kede af er at der den 4 november blev givet ordre om aflivning af alle mink der blev på åben skærm lovet et beløb på beskedne 30 kr pr mink til ar alle avler der selv ville aflive.
Den del at aftalen der blev opfyldt var at avlerne var færdige med aflivning den 16 november og siden den dag har de ikke set 1 kr til dækning af de ekstra omkostninger der var til ekstra arbejde og udstyr til at opfylde ordren om hurtigt aflivning.
Sagen om expropriation er en helt anden og mere kompliceret sag som selvfølgelig vil tage tid, så bland ikke de to ting sammen for at undskylde en urimeligt forhaling at udbetalingen at tempo præmier på en simpel 30kr pr mink aflivet.

Annonce