Skuffet Støjberg overvejer fremtid i Venstre

Efter at have fået "den største mistillidserklæring" overvejer Inger Støjberg sin politiske fremtid. En mulighed er mere oplagt end andre, lyder vurdering.
Et flertal i Venstres folketingsgruppe besluttede torsdag at stemme ja til, at partiets tidligere næstformand Inger Støjberg kan stilles for en rigsret i Instrukssagen.

Den beslutning er hovedpersonen ikke tilfreds med, og hun vil nu endnu engang overveje sin fremtid i partiet. Ifølge politisk kommentator er der flere muligheder.

"En rigsret er den eneste vej frem for at få en afklaring af de alvorlige anklager om ulovlig administration, der lige nu hænger over Inger Støjberg og dermed over Venstre," skrev partiformand Jakob Ellemann-Jensen på Facebook om beslutningen.

En rigsret er den eneste vej frem for at få en afklaring

Inger Støjberg er skuffet over formandens beslutning om at stille hende for en rigsret.

"Jeg er lidt skuffet over, at det er min egen formand, Jakob Ellemann-Jensen, der inviterer resten af Folketinget til at rejse en rigsretssag mod mig. Men sådan er det,” siger hun og kalder det "den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand"."

"Uværdigt"

Det fik til gengæld partiets gruppeformand Karsten Lauritzen på banen. Han siger, at han mener, at Støjbergs udfald mod Ellemann er "uværdigt" og mangler respekt.

"Jeg synes ikke, at det er en rimelig gengivelse af den debat, vi har haft i Venstres folketingsgruppe at sige, at nogen og slet ikke Jakob Ellemann-Jensen har udvist mistillid til hende," siger Karsten Lauritzen til TV 2.

Om sådan en mistillidserklæring fra formanden så også vil få konsekvenser for Inger Støjbergs fremtidige partimedlemskab af Venstre, vil hun nu selv overveje:

“Som jeg har sagt tidligere, vender jeg lige skråen, men det er klart, det er en tid, hvor jeg reflekterer over fremtiden," lyder det fra Støjberg med et udtryk, som ifølge ordbogen betyder, at hun gerne "vil tænke sig (grundigt) om".

Sagen splitter partiet

Diskussionen om Inger Støjbergs rigsretssag er med til at understrege den krise, som Venstre lige nu befinder sig i, hvor vælgerne løber skrigende bort. Der er uenighed om linjen, og flere og flere sætter offentligt spørgsmålstegn ved formandens evner.

I Venstres folketingsgruppe, som har 41 medlemmer, efter at først Marcus Knuth og siden Lars Løkke Rasmussen forlod den, var der otte medlemmer udover Inger Støjberg selv, der stemte imod en rigsret. Et stort mindretal i en så stor og afgørende sag.

Jeg synes, at sagen er for lille

Også partiets jyske stemmesluger, europaparlamentsmedlem og tidligere forsvarsminister Søren Gade siger fredag, at han ikke ville have stemt for en rigsret.

"Jeg tror ikke, at hun vil blive dømt, og jeg synes, at sagen er for lille," siger han til Dagbladet Holstebro-Struer. Dermed underkender han også Venstre-formandens vurdering.

Ikke den mest optimale situation at stå i for en formand, hvis primære løfte til medlemmerne, da han blev valgt, var, at han ville stoppe fløjkrige og fløjkrigere i partiet.

Mange partier står klar

Altingets politiske analytiker Erik Holstein spekulerer i, hvilke muligheder der nu er for Støjberg.

Hun kan selvfølgelig blive i Venstre, hun kan skifte til et af de andre borgerlige partier evt. med en periode som løsgænger, indtil rigsretssagen er overstået, eller hun kan vælge helt at forlade politik.

Holstein hælder mest til, at Støjberg - trods uenigheder om den økonomiske politik - skifter til Nye Borgerlige.

"De internationale konventioner er Nye Borgerlige fløjtende ligeglade med, og hos dem vil det ikke slå skår i hyggen, hvis Støjberg dømmes ved en rigsret. Tværtimod vil det underbygge en martyrstatus for den tidligere integrationsminister," skriver han.

Den mulighed er der ingen tvivl om, at Nye Borgerliges formand Pernille Vermund også ønsker. Man behøver ikke være den store symbolanalyiker for at tolke på det opslag, som hun lagde på Facebook fredag:

placeholder

Dansk Folkeparti er ifølge Holstein uinteressant, fordi partiet er i større krise end Venstre, og de konservative har også stemt for rigsretten, så her kan interessen for at få Støjberg med om bord overses.

Går ikke med Løkke

Den sidste mulighed, at hun helt forlader politik, anser Erik Holstein som den mest usandsynlige:

"Støjberg har tidligere arbejdet som redaktør på Viborg Bladet, og hun har skrevet en bog om dansktop-parret Sussie og Leo. Men i dag vil den slags fredsommelige sysler næppe give hende adrenalin-kick nok. Det er også svært at forestille sig, at der står et fedt job i erhvervslivet parat til Støjberg, der har 20 år til pensionsalderen," skriver han.

Den slags fredsommelige sysler (vil) næppe give hende adrenalin-kick nok

Erik Holstein afskriver til gengæld muligheden for, at Støjberg - i stil med Lars Løkke - vil stille sig i spidsen for sit eget parti. Og han nævner ikke engang muligheden for, at hun skulle blive en del af Løkkes nye "netværk" - de to vil noget vidt forskelligt i udlændingepolitikken.

Hobro eller Bruxelles?

Det er også muligt, at Inger Støjberg kunne blive i Venstre, men i en eller anden funktion uden for Christiansborg.

Det kunne enten være i kommunal- eller regionspolitik, eller det kunne være i Europa-Parlamentet. Der er kommunalvalg om 10 måneder, og Inger Støjberg, der bor i Hadsund i Mariagerfjord Kommune, kunne være et bud på en afløser for kommunens nuværende V-borgmester Mogens Jespersen, der er fyldt 64.

Imod det taler, at Støjbergs profil og primære interesse er udlændingepolitik. Udover nogle højtprofilerede slagsmål om svinekød i daginstitutionerne eller ej er det er ikke mange værdikampe, der bliver udkæmpet i landets byrådssale.

Det er et ikke helt ukendt fænomen på Christiansborg at politikere, der af det ene eller anden grund er endt ude i kulden, vælger en karriere som medlem af Europa-Parlamentet. I tilfældet med Støjberg er der dog to udfordringer.

Støjberg er EU-tilhænger med måde, men ikke specielt interesseret i Europa-politik, og det er begrænset, hvad Europa-Parlamentet har af beføjelser over udlændingepolitikken. Desuden er timingen dårlig, for der er først EU-valg igen om tre et halvt år. Det er længe at have en utilfreds Støjberg gående rundt i V-folketingsgruppen.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hun går til NB, der passer hun ind nu. Hende og Ellemann det kommer aldrig til at gå. Og der bliver hun så, til det parti ikke mere er livsdueligt om nogle år. Dømmes hun, må hun vel forlade folketinget.

Kan da godt forstå at Inger Støjberg er sur på Ellemann.
Spændende at se hvad hun finder på nu.

Hvor absurd det end måtte lyde, så behøver man ikke en ren straffeattest for at være i Folketinget... men det Hr man for at arbejde i Netto. Det siger alt om et voldsomt hul i vores system, dom nok bidrager til, at der efterhånden sidder mange på borgen, som har en meget afslappet holdning til lovbrud, hvis blot lovbryderen har holdningssammenfald med en selv

Ellemann er Pt. Ved at ødelægge hele Venstre Desværre. Håber den dygtige Inger Støjberg snart tager en god og fornuftig beslutning.

Det er klart at Støjberg er sur på sin formand. Det var jo hendes formand - dengang godt nok iført nogle andre bukser - der tillod hende at gøre det, der nu ligner et lovbrud. Fordi det behagede Venstres støttepartier. I modsætning til minksagen, hvor fars (ok, Enhedslistens) hammer faldt prompte.

Et år i politik er kort tid, hvis man vil noget i politik. De der virkelig betyder noget, fastholder noget og får landet til at hænge sammen, bliver der i en menneskealder. Vi behøver ikke nævne navne. Inger Støjberg har tiden for sig. Om fem år kan hun nemt være Danmarks nye Mette Frederiksen. Mette Frederiksens tålmodighed gav hende den situation hun står i i dag. Hvad kommer efter coronaen. Hvor længe varer coronaen? Bliver den kun bekæmpet i den rige del af verden? Hvordan udvikler Danmarks økonomiske situation sig? De store menneskemasser i Østeuropa, Mellemøsten og Nordafrika kan med de forestående klimaudfordringer, hurtigt sætte sig i bevægelse. Dansk politik kan vende sig 180 grader i løbet af få år. Før coronaen og før finanskrisen, kunne man lave langsigtede 5-årsplaner. Verden virker mere usikker med globalisering, al produktion placeret i Indien og Kina, bortset fra fødevarer. Og så kommer hele debatten med sociale medier, der tilsyneladende kan vælte selv de stærkeste demokratier, hvis ikke vælgerne føler sig repræsenteret. Danmark får brug for faste søjler i et demokrati der skvulper mod molen sammen med de stigende verdenshave. Verden har brug for stabilitet. Støjberg ved man hvor man har. Sandsynligheden for at hun får en fornyet rolle i den verden der venter Danmark, er så stor, at en rigsretssag og dens udfaldsrum er af mindre betydning. Danskernes overlevelse er langt vigtigere. Når alvoren banker på danskernes dør, så er Inger Støjberg på banen! Udskiftningsbænken fyldes igen af radikale. I gode tider kan alle have rene hænder! I kærlighed og krig gælder alle kneb! Er man i tvivl kan ethvert medlem af de radikale spørges til råds? Når det ti gengæld brænder på for Danmark og danskerne, så bruger danske vælgere traditionelt Socialdemokratiet, Venstre eller i nødstilfælde de konservative. Valget er således enkelt for Inger Støjberg! Vælgerne ved hvor de har Inger, og Inger ved hvor hun har vælgerne. Inger Støjbergs vælgere befinder sig i Skive og omegn. Her er nok for Inger at tage med sig til folketinget. Skive folkeblad skriver blandt andet: Dommen klar mod Porschebanden: Fire bagmænd skal samlet i fængsel i over 30 år. Med fredagens lange fængselsstraffe er den berygtede såkaldte Porschebande nu definitivt fjernet fra gaderne i Skive.

Men allerede nu skaber en anden gruppe unge med indvandrerbaggrund bekymring hos både politiet og SSP-samarbejdet.

Det fortæller Morten Enggaard, der er aktiv begge steder.

- Vi er lige nu ekstremt bekymrede for en gruppe unge med indvandrerbaggrund, der skaber ballade og uro på banegården, ved McDonalds og Q8-tanken på Sdr. Boulevard. Det er det samme billede, vi så med dem, der netop er blevet dømt, siger Morten Enggaard.

De seneste fire-fem måneder er blevet arbejdet målrettet på, at den nye gruppering af unge ikke kommer i kontakt med de forkerte folk.

- De her unge er lige nu på et begynder-niveau i forhold til, hvordan man ikke skal opføre sig, lyder det fra Morten Enggaard.

Ifølge ham har situationen med de helt unge, der lige nu skaber problemer, udviklet sig til det værre i løbet af det seneste halve år.

Det her var blot en lille bid fra lille Skive og omegn. Læg her oveni alt der sker i Danmarks storbyer og hovedstad. Læg her alt det jeg beskrev ovenover. Der er nok for en Inger Støjberg at rive og flå i. Det handler om hvilket Danmark du og dine ønsker. Inger Støjbergs vælgere er ikke i tvivl. De kan nemlig fortsat skelne imellem en storm i et glas vand og hverdagens reelle udfordringer.

Tænk 30 års samlet fængsel til fire bagmænd bare i lille Skive. Hvordan kunne Folketingets partier lade det komme dertil? Der er masser for Inger Støjberg at lave i Venstre. Danmarks krisestyringsparti nummer to. Men en pandemi klarer Socialdemokraterne tilsyneladende bedst! Så Inger - fat mod! Pandemien er langt fra slut, når du får din hekse-fastelavnsnæse. Og hvis Mette Frederiksen lader være med at lytte for meget til Jacob og styrer pandemien i sikker havn, kan 4. maj 2022 blive den store befrielsesfest, hvor alle blot ønsker at se fremad! For en stund. Indtil klimaet evt. truer og de fattige landes befolkninger banker på Europas dør. Så er Venstre tilbage i arbejdstøjet! Alle mand!

Annonce