Annonce

Alene og forladt: Trump forlader Washington venneløs og besudlet

Trumps støtter har travlt med at lægge afstand til den præsident, der i dag forlader posten.
I en næsten 20 minutter lang og på forhånd indspillet tale tog afgående præsident Trump tirsdag afsked med den nation, som han i fire år formelt har stået i spidsen for.

En tale, hvor præsidenten både undgik at tage Joe Bidens navn i munden og anerkende legitimiteten af ​​hans valgsejr.

Trump talte om de ting, han har fået gennemført som præsident.

"Vi gjorde, hvad vi kom her for at gøre - og så meget mere," sagde Trump, mens han oplistede alle sine mange præstationer.

Held - et meget vigtigt ord

Præsident Trump har været den mest polariserende præsident i mere end et århundrede, hvilket han også kom ind på: ”Jeg søgte ikke den nemmeste vej,” sagde han. ”Jeg søgte ikke den vej, der ville give mindst kritik.".

"Denne uge tager vi imod en ny administration, og vi beder for, at den med succes vil holde Amerika sikkert og velstående," sagde han. "Vi lykønsker dem, og vi ønsker også, at de e3nskal have held - et meget vigtigt ord.". En tilføjelse, som i virkeligheden siger en hel del om Trumps tilgang til embedet.

Trump gik til at valg på et slogan om at "Make America Great Again", men han efterlader posten med mere end 400.000 mennesker, der er døde med eller af coronavirus. En virus, hvis alvorlighed Trump nedtonede og først sent tog alvorligt, en økonomisk krise som følge og et anstrengt forhold til USA's allierede.

Det var dog ikke det, som Trump gik mest op i.

”Den største fare, vi står over for, er, hvis vi taber vores selvtillid og taber tilliden til vores nations storhed,” sagde Trump i talen.

Fandt aldrig præsidentens stemme

Talen var nedskrevet og adskilte sig meget markant for de improviserede, ofte ildspyende taler eller rants, som har gjort præsidenten berømt og berygtet. Det kunne lige så godt være en tale, som George W. Bush eller Barack Obama havde holdt.

Eller som Jon Favreau, der er tidligere taleskriver for Obama, tørt konstaterede på Twitter. Det lød slet ikke som Trump:

"Fire år og Stephen Miller (Trump-rådgiver og taleskriver, red.) opnåede ikke en gang at fange stemmen til den person, han skrev for. Det lyder altid, som om Trump læser en andens tale op fra teleprompteren for første gang."

Det ligner en afgang i vanære

Nixon måtte gå af i vanære efter Watergate-skandalen, og selv om Trump (endnu) ikke formelt er dømt for noget, så ligner det i praksis en præsident i vanære, der tages afsked med.

Han forlader posten med en rigsretssag hængende over hovedet, med rekordlave meningsmålinger, og hovedparten af hans tidligere støtter og allierede har travlt med at lægge afstand til ham.

Hele Washington er lukket af som en krigszone, for at der ikke skal ske en gentagelse af begivenhederne 6. januar, hvor en folkemængde opildnet af Trump stormede kongressen.

Trump vil ikke deltage i selve overdragelsen af magten til Biden, som der ellers er kutyme for, og derfor vil han tage officielt afsked med præsidentposten i dag klokken 8.00 amerikansk tid.

Her vil en formentlig mindre gruppe af præsidentens støtter og allierede deltage i en ‘vinke farvel’-ceremoni på luftbasen Andrews, når Trump tager Air Force One for formentlig sidste gang og flyver til sin golf-klub i Mar-a-Lago, Florida.

Ingen har lyst til at deltage

Afskedsceremonien udmærker sig på forhånd ved dem, der har meldt fra til at komme. Hverken vicepræsident Mike Pence, senatsleder Mitch McConnell eller den republikanske leder i Repræsentanternes Hus har tænkt sig at dukke op.

Mike Pence har undslået sig med, at han skal i kirke (sammen med blandt andet Joe Biden), så han kan jo ikke være begge steder.

Det Hvide Hus har udsendt invitationer i stor stil, og de inviterede har hver lov til at medbringe fem gæster. Et tegn på, at man forsøger at booste antallet af tilstedeværende.

Den tidligere kommunikationschef i Det Hvide Hus, Anthony Scaramucci, der havde 11 omstridte dage på posten og siden er sprunget ud som Trump-modstander:

”Tro mig, der må være tale om en masse-e-mail, hvis en af ​​dem blev sendt til mig,” siger han og understreger, at han ikke har lyst til at deltage:

"Jeg får fingerneglene trukket ud på det tidspunkt, så jeg må beklageligvis melde afbud."



 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Her oppe i helikopteren er det frysende skræmmende, at toppen af politik er ældre velhaver med baggrund i de samme universiteter, brancher, kirker, loger og familier. Hvordan er det med det i DK?