Mette Frederiksen varsler økonomiske reformer til sommer

”Når vi når frem til sommer, så er halvdelen af valgperioden gået, og så mener vi, at det er tid til at løfte blikket,” lyder det fra statsministeren
For første gang siden coronakrisen brød ud løfter statsminister Mette Frederiksen (S) nu sløret for regeringens økonomiske retning på lidt længere sigt.

Hidtil har den økonomiske politik på lange stræk handlet om at strikke store hjælpepakker til erhvervslivet sammen og at forsøge med lønkompensationer at holde hånden under beskæftigelsen, der alligevel har taget et markant dyk.

Men i et interview med Børsen varsler statsministeren på den anden side af coronakrisens afslutning et større reformarbejde, der varigt skal styrke dansk økonomi og øge beskæftigelsen.

”Når vi når frem til sommer, så er halvdelen af valgperioden gået, og så mener vi, at det er tid til at løfte blikket,” siger Mette Frederiksen til avisen.

Den akutte eller langsigtede krisehåndtering

”Og forhåbentligt efter corona at kunne sige, at nu handler det ikke om den akutte eller langsigtede krisehåndtering.”

Derfor vil regeringen se "fem til ti år frem" og anlægge "en reformkurs".

Tre udfordringer

Ifølge statsministeren står Danmark nemlig med nogle nye udfordringer på den anden side af corona, der kræver et sådant reformarbejde. Mette Frederiksen nævner tre konkrete udfordringer i de kommende år:

For det første kræver den grønne omstilling og målet om en reduktion af udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 massive investeringer.

For det andet forudser statsministeren, at den internationale konkurrence bliver skærpet efter corona, og at det stiller nye og højere krav til kompetencerne på det danske arbejdsmarked.

Og for det tredje nævner statsministeren, at der skal tages nye skridt i digitaliseringen af det danske samfund.

10.000 ekstra hænder

Mette Frederiksen slår fast, at regeringen vil øge arbejdsstyrken med "mindst" de 10.000 personer, som især Arne-reformen har kostet.

De konkrete reformtiltag, det kræver at løfte den opgave, fremlægger statsministeren ikke, men hun peger på nogle af de områder, der før har været nævnt. Blandt andet at man skal have flere kvinder med ikkevestlig baggrund i arbejde, ligesom der lige nu er en stor gruppe unge, der hverken er i gang med en uddannelse eller et arbejde.

“En af forudsætningen for, at vi kan levere på de områder og investere, det er, at vi øger beskæftigelsen og dermed gør samfundet rigere,” siger Mette Frederiksen til avisen, men understreger samtidig:

Falder tilbage i den gamle diskussion

 

“Jeg vil advare imod, at man falder tilbage i den gamle diskussion, at det kun handler om antal hoveder på arbejdsmarkedet. Det er en måde at tænke økonomi på, der er ude af trit med virkeligheden. Derfor bliver man nødt til at have lige så meget fokus på uddannelse og kompetence, som man har på, hvor mange der går på arbejde. Vi skal have en større, en bedre og en dygtigere arbejdsstyrke."

Blandet modtagelse fra støttepartier

Mens De Radikales gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, hører Mette Frederiksens ord som en åbning for det, partiet længe har efterspurgt - nemlig en samlet økonomisk 2030-plan, forankret over midten i dansk politik – så går SF og Enhedslisten til gengæld mindre op i arbejdsudbuddet. Eller i hvert fald et præcist tal for øget arbejdsudbud.

Den nærmest religiøse status

“Jeg begriber ikke den nærmest religiøse status, tallet for arbejdsudbud har fået i dansk politik,” siger Enhedslistens politisk ordfører, Pernille Skipper, til Børsen.

”Det giver ikke særlig meget mening at jagte det i en tid, hvor mange har mistet deres arbejde. Det er det forkerte sted at have fokus.”

Fagforeninger står klar

Både 3F og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) hilser tilgengæld statsministerens reformtanker velkommen. Eller hvad FH’s formand, Lizette Risgaard, kalder ”statsministerens flotte ambition."

”Vi skal have en større, bedre og dygtigere arbejdsstyrke,” skriver Lizette Risgaard på Twitter.

”Godt med fokus på unge uden job og uddannelse - vi har behov for flere kloge hænder. Vi er klar til samarbejde om fælles ambitiøse løsninger post corona.”

placeholder

”Hvor er det stærkt, at Mette Frederikssen taler om at investere i uddannelse og omstilling,” skriver 3F på Twitter.

”Det er befriende og stærkt, at vi har en statsminister, der ikke taler reformer på samme måde, som dem vi har hørt om i de sidste tyve år.”

placeholder

Cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, mener dog, at statsministerens ”reform-konto” kun går i nul.

”Der er masser af forslag der kan levere,” skriver Mads Lundby Hansen på Twitter.

”Fx lavere SU og dimittenddagpenge. Og højere jobfradrag.”

placeholder

 

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så bør StorKøbenhavn/Øresundsområdet gøres til den anden metropol i Norden (plus 5 million indbygger ) hvor den 4 industriel revolution /Vidensøkonomien vil fungere. Stockholm/ mellem Sverige bør ikke være alene om at have høj indtægtvirksomheder med højtlønnede medarbejdere i Norden.

Ja, lad os få en række gennemgribende reformer af DK - såkaldt 2. generations økonomiske reformer - som omfordeler ressourcerne - så uligheden mindskes - så de højeste indtægter beskattes mest - så sikkerhedsnettet faktisk fungerer når arbejdsløshed og sygdom rammer - så byerne bliver grønnere og landet mere dynamisk og fyldt med liv. Den slags politikere vinder kommunalvalgene til efteråret. Og det næste folketingsvalg.

Du har ret, Mette Frederiksen får kun fire år!
Uligheden er steget med begge finanslove!

Utroligt spændende.
Hvis det skal give varig vækst og beskæftigelse, skal der også investeres i byggeri og infrastruktur. f.eks. færdiggørelse af hillerød- frederikssunds- og kalundborg motorvejene, en elektrificering af hele jernbanenettet og langt flere ladestandere, f.eks. på alle tankstationer. så bær der udvikles nye bydelse i Nordhavn, Lynetteholm og Avedære holme. Og bygges en togtunnel Helsingør - Helsingborg. På den måde kan Øresundsregionen blive endnu stærkere vækstmotor for hele landet. Bh Civilingeniøren

Håber, at regeringen vil bidrage med at få fjernet Bispeengbuen, der løber på grænsen mellem København og Frederiksberg.

Håber, at regeringen vil bidrage med at få fjernet Bispeengbuen, der løber på grænsen mellem København og Frederiksberg.

Annonce