Annonce

Krag præsenterer Barnets Lov: Brug for at sætte barnets rettigheder først

Social- og ældreminister Astrid Krag er klar med første del af et længe ventet udspil, der skal sikre udsatte børn mere tryghed.
Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede i sin nyhedstale for et år siden en ambition om at staten skulle spille en mere aktiv indsats i forhold til især udsatte børn.

Berøringsangsten ved tvangsfjernelser skulle væk og flere børn skulle bortadopteres, hvis ikke deres biologiske forældre selv kunne finde ud af at passe på dem, lød budskabet i nytårstalen.

Statsministeren og daværende social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) holdt pressemøde, kort efter hvor de gentog budskabet og præsenterede en køreplan for arbejdet.

Det kunne ikke gå for langsomt.

Så kom virussen

Der var store forventninger hos aktørerne på området: 2020 skal blive de udsatte børns år, proklamerede formanden for fagforeningen Socialpædagogerne i deres medlemsblad.

Men så kom coronaen! Og den er ifølge ministeren årsagen til, at det samlede udspil ikke er blevet præsenteret før nu.

"Opgaven i 2020 har for regeringen først og fremmest været at få Danmark trygt igennem coronakrisen. For mig har det som social- og indenrigsminister været at få beskyttet de mest sårbare borgere, herunder de mest udsatte børn, under nedlukningerne," sagde Astrid Krag til Altinget kort før jul.

Brug for at gøre det bedre for de mest udsatte

Men nu skrives indledningen så til det, som statsministeren i sin tid kaldte “næste kapitel i børnenes Danmarkshistorie”. Det skriver DR.

Vi har som samfund brug for at gøre det meget bedre for de mest udsatte børn.

Mandag præsenterer Astrid Krag (S), der nu kan smykke sig med titlen som social- og ældreminister, nemlig første del af et samlet udspil til "Barnets Lov".

"Vi har som samfund brug for at gøre det meget bedre for de mest udsatte børn. Vi hjælper dem for sent og for dårligt. Derfor ender alt for mange af dem også med at være udsatte voksne"

"Vi har brug for en lov, der sætter barnets rettigheder først og som sikrer, at vi får handlet i tide over for de allermest udsatte børn, der vokser op med omsorgssvigt, vold og overgreb," siger social- og ældreministeren til DR.

Børn skal kende deres rettigheder

Ifølge DR, så indskærpes det , at barnets ret til at bede om hjælp omfatter en ret for barnet til at bede om at bo et andet sted end hjemme hos de biologiske forældre.

Der skal sikres færre konflikter i barnets hverdag ved at klargøre i lovgivningen, hvornår barnet selv eller for eksempel sagsbehandleren, plejefamilien, anbringelsesstedet eller de biologiske forældre kan træffe afgørelse eller beslutning om forhold for barnet under en anbringelse.

Barnet får mulighed for at sige nej til samvær med forældre og netværk i en kortere eller længere periode.

Og endelig skal en såkaldt rettighedskanon i folkeskolen sikre, at børn i skolen lærer om deres rettigheder.

Endelig lægger regeringen op til, at folk der er dømt for vold og overgreb mod børn, kan blive trukket i sociale ydelser. Det skal ifølge ministeren sende et klart signal om, at vold mod børn i hjemmet er ulovligt.

Et samlet udspil forventes senere på ugen.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

VOLD MOD BØRN

Bør straffes efter straffeloven, så skyldige kan fængsles. Straffe for vold bør ikke kunne idømmes af reelle eller formelle kvindenetværk i socialforvaltninger eller familieretshuse. Det er vigtigt, også for børnene, at vi bevarer retssamfundet. Hvor vidner og anklagere ikke er de samme. Hvor der gælder regler om forældelsesfrist og sagsbehandlingstider. Hvor sigtede har rettigheder, blandt andet til en forsvarer. Hvor der kræves sikre beviser. Jeg tror udrensningerne i TV2 har skræmt mange. Der både ønsker fairness og retfærdighed, og ønsker at straffe vold mod børn.

Annonce