Ny måling: Danskerne dumper gule fagforeninger

Danskerne ser rødt på gule fagforeninger. Kristelig Fagforening og Det Faglige Hus har det dårligste omdømme blandt danskerne, viser ny undersøgelse.
De gule fagforeninger som Det Faglige Hus og Krifa har det dårligste omdømme blandt danskerne. Til gengæld scorer to fagforeninger for akademikere og to fagforeninger for offentligt ansatte højt.

Det viser en ny måling som YouGov har lavet for avisen.dk.

YouGov har i perioden 12. - 28. december 2018 spurgt et repræsentativt udvalg af 3.921 danskere over 18 år om deres kendskab til og syn på en række danske fagforeninger.

Og målingen ser ikke godt ud for de gule fagforeninger, som Krifa og Det Faglige Hus.

Således svarer 16 procent, at de har et positivt indtryk af Krifa, mens 19 procent har et negativt indtryk. 65 procent svarer, at de har et neutralt indtryk af den kristelige fagforening. Også Det Faglige Hus bliver opfattet mere negativt end positivt blandt de danskere som kender dem.

I den anden ende af skalaen finder man ingeniørernes fagforening Ingeniørforeningen – IDA, sygeplejerskernes fagforening Dansk Sygeplejeråd, Dansk Magisterforening, der er fagforening for universitetsuddannede humanister og Politiforbundet.

placeholder

Snylter på de traditionelle fagforeninger

Det negative indtryk skyldes, at de gule fagforeninger snylter på de traditionelle fagforeninger, mener arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

”Danskerne har ikke sympati for de gule fagforretninger, fordi de har gennemskuet, at de snylter på de traditionelle fagforeninger. De gule er upopulære, fordi de ikke indgår aftaler og overenskomster og skaber splittelse fremfor tillid, siger han til avisen.dk.

De gule er upopulære, fordi de ikke indgår aftaler og overenskomster og skaber splittelse fremfor tillid

Hos en af de gule fagforeninger, Krifa, mener man at den negative opfattelse skyldes, at de gule fagforeninger bliver forkert fremstillet i medierne.

”Nogle er godt tilfredse og glade for Krifa, mens mange synes, at vi er rigtig meget i vejen og har et negativt billede af os. Og det negative billede er på mange måder skabt af en forkert vinkling i mediedebatten, hvor andre fagforbund hænger os ud nogle uberettigede påstande. At kalde os fagforretninger er negativt, nedsættende og direkte faktuelt forkert,” siger Søren Fibiger Olesen til avisen.dk.

De fire store er mest kendte

Målingen viser også, at de fire store fagforbund, HK, 3F, FOA og Dansk Metal, også er de mest kendte fagforbund i Danmark. Omkring 2 ud af 3 danskere kender HK.

Formanden for HK, Kim Simonsen, er ganske tilfreds med at være den mest kendte fagforening blandt danskerne.

”Det viser, at HK rammer bredt ud i familien Danmark, og at vi har en plads og er synlige. Det er en anerkendelse af vores faglige bredde, arbejde og gennemslagskraft, der gør mig rigtig glad,” siger han til avisen.dk.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De gule er og bliver aldrig andet end fagforretninger, der hvor de har lavet overenskomster er de dårligere og intet bevendt for almindelige lønmodtagere, da de forretninger kun har en interresse at gøre en hvilken som helst arbejdsgiver tilfreds med dårligere løn og arbejdsvilkår

Din kommentar er faktuelt forkert. Her er 3 eksempler med henvisning til overenskomsterne.
Mindsteløn for nyansat chauffør:
Krifa: 143,50 kr.
Kilde: ITD-A og Krifa Overenskomst 2018-2019 side 10
3F : 143,10 kr.
Kilde: 3f transport og logistik 2017-2020 side 64

Mindsteløn for Faglærte gastronomer
Krifa: 147,50 Kr.
Kilde: Overenskomst mellem Restauratørernes Arbejdsgiverforening og Kristelig Fagforening side 49
3F: 138,95 kr
Kilde: HOTELOVERENSKOMST 2017-2020 side 33

Ufaglært bygge og anlæg
Krifa: 124,50 kr
Kilde: Satsblad for Virksomhedsoverenkomst side 6
3F: 120,65 kr
Kilde: BYGGE- OG ANLÆGSOVERENSKOMSTEN 2017 MELLEM: DANSK BYGGERI OG FAGLIGT FÆLLES FORBUND side 31

Martinus Markussen du fifler jo igen.

Behændigt undgår du kvalifikationstillæggene i 3f Transport OK.
Kvalifikationstillæg er bl.a. hængerkortet og har en chauffør først haft hænger/trailer spændt efter, skal han have tillæget fremadrettet uanset om han har hænger/trailer spændt efter.
Det er 3,80kr i timen = startløn på 146,90kr i timen.
Oven i det kommer der ancennitetstillæg efter 9 mdr. på 8,15kr i timen = 155,05kr i timen.
Er chaufføren tilmed faglært (som mange nye bliver i dag) er der yderligere 4,00kr i timen = 159,05kr i timen.

Personligt har jeg sammenlignet 3f/DTl med ITD/Krifa og der vil den gule sekunda OK koste mig ca. min. 500kr om ugen = 20-25.000kr om året ved fuldtidsbeskæftigelse.
Andre kolleger vil miste meget mere i den sammenligning.

Behændigt undlod du også at fortælle at ITD/Krifa har en "Kørsel med overnatning" i Danmark der er delvist statsfinansieret med skatteydernes penge.
Den sænker den skattepligtige bruttoløn.... den der er grundlaget for beregning af feriepenge, pension, særlig opsparing, S/H-penge, arbejdsskadeerstatning og beregningen af dagpenge for "Ukontrollable arbejdstider".

"Når en mand sælger en ko i Jesu navn, er den oftest trepattet."

Annonce