Udlændinge dominerer i de lavestlønnede jobs

Nye tal er “bekymrende”, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som frygter et A- og et B-hold på arbejdsmarkedet. S-ordfører deler bekymringen
Udenlandske arbejdere er markant overrepræsenteret blandt de lavestlønnede på det danske arbejdsmarked.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Specielt inden for landbrug, rengøring samt hotel- og restaurationsbranchen dominerer andelen af udenlandske arbejdere.

“Det er bekymrende, for udlændinge bør ansættes på ordentlige vilkår og ikke være en kilde til billig arbejdskraft,” siger Emilie Agner Damm, som er senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, til Fagbladet 3F.

Udlændinge bør ansættes på ordentlige vilkår og ikke være en kilde til billig arbejdskraft

Frygter A- og B-hold

Inden for landbrugssektoren udgør andelen af udenlandske arbejdere i den lavestlønnede femtedel i hele branchen over 70 procent.

For hotel- og restaurationsbranchen er tallet 43 procent. For rengøring, rejsebureauer og anden operationel service er tallet 41 procent.

Inden for transportbranchen og bygge og anlæg er tallet over 30 procent.

Fælles for brancherne er, at andelen af udenlandske arbejdere blandt den lavestlønnede femtedel er markant højere end andelen af udenlandske arbejdere i branchen generelt.

“Man kan frygte, at der er ved at blive skabt et A-hold og et B-hold på arbejdsmarkedet, hvor nogle har markant dårligere vilkår end andre,” lyder det fra Emilie Agner Damm.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Henrik Møller, deler bekymringen om, at vi i Danmark får et opsplittet A- og B-hold.

Det er ikke den vej, det danske samfund skal gå

“Det er ikke den vej, det danske samfund skal gå, ved at vi laver en negativ lønspiral. Personligt er jeg ikke overrasket. Det er jo nogle af de jobs, hvor det har været svært at rekruttere dansk arbejdskraft. Det har måske netop noget med løn- og arbejdsvilkårene at gøre. Det er bestemt noget, vi skal sikre ikke udvikler sig,” siger han til Netavisen Pio.

En dagsorden for fagbevægelsen

Ifølge Henrik Møller er det ikke mindst en opgave for fagbevægelsen at sikre, at arbejdsmarkedet ikke bliver delt op i et A- og B-hold:  

“Det er i høj grad fagbevægelsen, der på en eller anden måde skal være med til i forhold til overenskomster og de kollektive aftaler at sætte fokus på det her. Det er i høj grad en dagsorden, som fagbevægelsen skal løfte. Det er jeg heller ikke i tvivl, at fagbevægelsen også kan.”

Det er i høj grad en dagsorden, som fagbevægelsen skal løfte

Analysen viser, at det særligt er de brancher, hvor der er en lav grad af overenskomstdækning, målt på antallet af personer, der er tilmeldt a-kasse, at udenlandske arbejdere dominerer blandt de lavestlønnede.

“Det er en påfaldende sammenhæng. Det viser, at overenskomster er en del af løsningen, for jo højere grad af overenskomstdækning, jo sværere er det at differentiere i lønnen,” understreger Emilie Agner Damm.  

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der burde slet ikke komme ufaglært udenlandsk arbejdskraft til Danmark, det er at spænde ben for integrationen af muslimer på det danske arbejdsmarked, det hjælper ikke noget at klage over at muslimske kvinder ikke har arbejde, når det er ukrainere der overtager det arbejde ude på landet, som de muslimske kvinder nemt vil kunne klare.
Danskere ned på bunden af samfundet, kan heller ikke komme i gang med at arbejde, hvis det bliver taget af et holde meget friskere unge mennesker fra øst. Der er brug for at dansk erhvervs lærer at klare sig med dansk arbejdskraft ellers bliver det for dyrt at opretholde et velfærdssamfund.

Helt enig. Danmark har ikke brug for udenlandsk arbejdskraft. Det er muligt en erhvervsvirksomhed eller to sparer nogle kroner på lønbudgettet, men resten af samfundet betaler dyrt for de sparede kroner.

Det er ikke overraskende, at udenlandsk arbejdskraft dominerer indenfor det såkaldte lavtlønsområde. Det er jo skabt af grådige arbejdsgivere, som ikke vil betale en anstændig løn.

Annonce