Højrefløjens åndemanere tegner skørt billede af socialdemokratisk krisepolitik

Økonomisk ansvarlighed er socialdemokratisk hjerteblod, fordi økonomiske kriser altid rammer de svageste hårdest, mener S-folketingskandidat Malthe Poulsen.
Blandt de borgerlige-liberale stemmer er shamanisme - troen på ånder - åbenbart blevet midlet til at vinde næste valg.

En polemiske bjørnebande bestående af de konservatives Rasmus Jarlov, Mads Lundby Hansen fra Cepos og redaktør Thomas Bernt Henriksen fra Berlingske i front, forsøger at fremmane et Anker-spøgelse: Ved gentagne besværgelser om at regeringen fører en uansvarlige økonomisk politik, som genkalder billeder fra slut-70'ernes ustabile tid.

Hvis det ikke allerede var skørt nok at drage paralleller til 1970'ernes økonomiske omstændigheder, så bliver det rigtig skørt, når enhver respektabel økonomisk institution og lærd påpeger, at den førte økonomiske politik under coronakrisen ikke er uansvarlig.

Tværtimod!

Økonomisk ansvarlighed på den lange bane 

Men det viser også, at højrefløjen ikke forstår socialdemokratismen. For hvor usexet det end lyder, så er økonomisk ansvarlighed socialdemokratisk hjerteblod.

Ikke med afsæt i ’tæring efter næring’-moralisme eller ’pengene skal tjenes før de kan bruges’-logik, men fordi økonomisk uansvarlighed i sidste ende altid fører ustabilitet og kriser med sig.

Det var VKO-flertallet med Anders Fogh Rasmussen i spidsen et glimrende eksempel på, da de lod den private gælden kommer ud af kontrol i 00'erne .

Økonomiske kriser rammer altid de svageste 

Enhver med blot en fingerspids af social indignation hader økonomiske kriser og ustabilitet. For de vender altid den tunge ende nedad. Jo, lavere man er i løn- og uddannelseshierarkiet, desto hårdere slår man sig på økonomiske kriser. Det er velkendt.

Når bagageportøren mister sit job, fordi færre tager på ferie, niver det. Når jord og betonarbejderen mister sit job, fordi byggeriet er gået i stå, niver det. Når SOSU’eren opsiges, fordi kommunen fattes penge, niver det.

Enhver med blot en fingerspids af social indignation hader økonomiske kriser og ustabilitet.

Mange socialdemokrater er opvokset med sociale skyggesider.

Enten på egen krop eller en af kammeraterne fra klassen. Vi kender prisen for sociale problemer, og vi ved, hvor ofte de har rod i dårlige økonomiske omstændigheder i landet og i privaten.

Når man først en gang, har bekymret sig om ens mor kan betale regningerne, glemmer man det aldrig. Der opstår en afsky for økonomisk ustabilitet og usikkerhed.

Efterlader en mere social retfærdig kriseregning

Det er også derfor, at socialdemokrater ikke griber fat i det første og det bedste spareråd under en krise.

Vi tror på, at investeringer og kloge politiske beslutninger kan mildne kriser, og vi tror på, vi kommer hurtigere ud på den anden side. Det giver færre sociale ulykker. Det skaber mere lighed mellem fabriksarbejder og direktør.

Det er tåbeligt, når det påstås at socialdemokrater er økonomisk uansvarlige.

Det efterlader en mere social retfærdig kriseregning.

Det er tåbeligt, når det påstås at socialdemokrater er økonomisk uansvarlige. Det er højrefløjens pendant til, når venstrefløjen udskammer højrefløjens menneskesyn i udlændingedebatten.

I stedet for at forsøge at fremmane spøgelser om økonomisk uansvarlighed, burde vi diskutere, HVAD der er økonomisk ansvarligt. Og også i den debat står vi stærkt, når vores politiske modstandere må ty til overtro og okkultisme.

Malthe Johan Poulsen er lokomotivfører og tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet.

Flere artikler om emnet

Kommentarer

Glimrende indlæg og meget rigtigt. Økonomisk ansvarlighed, det at klantre Anker Jørgensen som var statsminister medmanglende opbakning under oliekrisen er et fejlskud. og hvem er det lige der rettede landet op efter Schluter og igen efter Anders Fogh, Hjort og Løkke, det var Nyrup, Lykketoft, siden Thorning og Corydon. Løkke lavede reformer, ikke alle lige kloge og gennemtænkte, men Thorning gjorde også sit her. Så var VLAK regeringen der, det var tidspilde, mens Mette F har fået lavet noget m.m. af det, de blå har ødelagt. Hun favner både arbejderklassen og erhvervslivet, lønmodtagerne. Hun gør det rigtig godt med yngre meget dygtige folk omkring sig.

Jeg er så enig med skribenten, jeg undgår de nævnte hvis solen ikke skinner, når jeg læser Berlingeren, som jeg læser fordi man skal være alsidig, læser også Politiken, JP, men mest Information.

Og der er stadig langtidsledige (på kontanthjælp ) der bliver trukket
1000kr i bøde hver månde (225 timers-reglen)
fordi de ikke har kunne finde et arbejde(1000 kr hver månde i bøde)

Og samtidig forlænger man dagpenge perioden,for de siger
at i disse coronatider har det aldrig været svære at finde arbejde

Annonce