Annonce

SF vil frede dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere til efter sommerferien

SF vil frede ledige for en lang række krav, indtil størstedelen af den danske befolkning er vaccineret og samfundet kan åbne igen. Beskæftigelsesministeren er ikke afvisende
Landets ledige skal ikke bekymre sig om at løbe tør for dagpenge eller kontanthjælp, mens corona-smitte lukker store dele af landet ned, og gør det sværere at få job.

Sådan lyder meldingen fra SF, der vil stoppe det såkaldte dagpenge-ur frem til august.

Det skriver A4 Arbejdsliv.

Det vil betyde, at ledige ikke risikerer at opbruge deres ret til dagpenge, før sommerferien er ovre.

Partiet vil ligeledes suspendere 225-timers-reglen.

Reglen betyder, at kontanthjælpsmodtagere risikerer at blive trukket i deres månedlige ydelse, hvis de ikke arbejder mindst 225 timer på et år.

"Vi har brugt en masse milliarder på at holde hånden under virksomhederne, og nu er det på tide, at regeringen viser den samme velvilje overfor landets ledige," siger SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge til A4 Arbejdsliv.

Det er ikke godt nok

"Lige nu hopper vi fra sten til sten med korte tidsfrister, og det er ikke godt nok."

Forlænge til august

På nuværende tidspunkt er dagpengeperioden frosset frem til 31. marts, mens regeringen har suspenderet 225-timers reglen frem til 28. februar.

Ifølge SF skal begge regler sættes på hold indtil august, hvor størstedelen af den danske befolkning forventes at være vaccineret. Men partiet peger dog ikke på, hvor pengene til et stop af dagpengeperioden skal komme fra.

I foråret estimerede Beskæftigelsesministeriet, at en måneds fastfrysning af dagpenge-perioden ville "påvirke den strukturelle saldo med 75 millioner kroner i 2020."

Ifølge nye tal fra Beskæftigelsesministeriet er andelen af langtidsledige i Danmark det højeste i seks år.

Borgere kategoriseres som langtidsledige, når de har været uden job i 52 uger i træk. De nye tal fra ministeriet viser, at der i december har været cirka 33.000 langtidsledige.

Det svarer til, at mere end hver fjerde af de arbejdsløse er langtidsledig, mens det før coronakrisen kun var hver femte arbejdsløse, der var kategoriseret som langtidsledig.

Minister følger udviklingen 

I et skriftligt svar til A4 Arbejdsliv oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at han løbende følger udviklingen, mens arbejdsmarkedet er påvirket af regeringens beslutning om at lukke en række erhverv ned på grund af coronasmitte.

Er der behov for det, er vi åbne

 

"Vi har sat dagpengeforbruget på pause, så man ikke bruger af sin ret til dagpenge, mens dele af samfundet er lukket ned. Det samme gælder også 225-timers-kravet. Er der behov for det, er vi åbne for at se på, om initiativerne bør forlænges," siger Peter Hummelgaard.

"Det er samtidig vigtigt at huske, at der trods sundhedskrisen bliver slået ganske mange job op. Det skyldes blandt andet at der trods krisen opstår behov for hænder nye steder, for eksempel i sundhedssektoren," tilføjer beskæftigelsesministeren.

Peter Hummelgaard henviser desuden til ordningen med lønkompensation, som ifølge ham har reddet "titusindvis af job".

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vi skal så have hævet dp perioden til 10 år NU, ligesom minkavlere kan blive kompenseret 10 år frem i tiden...

Det er ikke sandt hvad der bliver sagt om 225 timers reglen

Jeg bliver trukket 1000 kr af min kontanthjælp hver månde pga 225 timers reglen
1000 kr i bøde hver månde fordi jeg ikke har fundet et arbejde