Annonce

Verdens første energi-ø og nyt byggeforlig med fokus på ligestilling

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Danmark får nu verdens første energi-ø, fagforening lander nyt byggeforlig med fokus på ligestilling, og topforhandlerne til OK21 er på plads.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Verdens første energi-ø etableres i Nordsøen

Med en bred politisk aftale er rammerne for energiøen i Nordsøen nu på plads. Dermed er en hjørnesten i den grønne omstilling lagt og danmarkshistoriens største anlægsprojekt et afgørende skridt videre. Energiøen bliver en kunstigt anlagt ø, som staten vil eje størstedelen af.

Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Regeringen har indgået en aftale med Venstre, DF, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative, LA og Alternativet om konstruktion og ejerforhold for energiøen i Nordsøen. Det bliver danmarkshistoriens største anlægsprojekt med en estimeret samlet anlægssum på 210 mia. kr. Det svarer til op imod 5 Storebæltsbroer eller ca. 4 Femernbælt-forbindelser.

Energiøen bliver anlagt som en egentlig kunstig ø, der skal samle og fordele strømmen fra omkringliggende havvindparker. Øen vil i første omgang have en kapacitet på 3 GW og kunne dække 3 mio. europæiske husstandes strømforbrug. Det udvides på sigt til 10 GW.

Der bliver tale om en inddæmmet ø. Det skal bringe de stærke danske kompetencer inden for projektudvikling, teknologi og finansiering i spil og bidrage til innovation og grøn eksport.

Øen får karakter af kritisk infrastruktur, og derfor er det besluttet, at staten som minimum skal have majoritetsejerskabet.

Øen skal også kunne installere teknologi til at omdanne den grønne strøm til brændstoffer til skibe, fly og lastbiler.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) glæder sig over aftalen.

 

placeholder
 

 

Læs mere her.

 

Fagforening lander nyt byggeforlig med fokus på ligestilling

Med et nyt overenskomstforlig mellem 3F Byggegruppen og Dansk Håndværk er der ud over pæne lønstigninger sikret goder til gravide og småbørnsfamilier, hvor far eller mor er håndværker.

Sådan skriver Fagbladet 3F.

Overenskomsten giver nemlig ret til fuld løn under 14 ugers barsel, fire ugers graviditetsorlov og to ugers fædreorlov.

Claus von Elling, som er formand for 3F Byggegruppen og topforhandler for lønmodtagerne i byggebranchen, kalder det for en klar forbedring.

Med de forbedrede vilkår for barsel og graviditetsorlov håber Claus von Elling at kunne tiltrække flere kvinder til byggefagene.

Parterne gav håndtryk på forliget mandag, og torsdag blev den nye overenskomst stemt igennem af bestyrelsen i 3F Byggegruppen.

Den nye overenskomst kommer til at omfatte omkring 4.295 af de i alt 58.000 medlemmer af 3F Byggegruppen.

Læs mere her.

 

OK21: Her er topforhandlerne

Overenskomstforhandlingerne for 740.000 offentligt ansatte er i gang.

Det skriver Altinget.

Her vil repræsentanter for arbejdsgivere og lønmodtagere forhandle sig frem til nye overenskomster på statens, kommunernes og regioernes områder. Torsdag indledes de afsluttende forhandlinger på statens område, mens kommunerne og regionerne følger trop de kommende uger.

Her er et overblik over hovedpersonerne under OK21:

Staten

Morten Bødskov (S), skatteminister og statens chefforhandler

Den 50-årige skatteminister skal som ny forhandlingsleder på statens område for første gang prøve kræfter med overenskomstforhandlingerne for knap 180.000 statsansatte.

Formanden for HK Stat, Rita Bundgaard, har overtaget chefforhandlerstolen fra OK-veteran Flemming Vinther, som under OK18 stod i spidsen for de statsansatte.

Kommunerne

Michael Ziegler (K), KL's chefforhandler

En anden OK-veteran er Michael Ziegler, den konservative borgmester fra Høje-Taastrup Kommune. Han er en erfaren herre ved forhandlingsbordet og er kendt for sin pragmatiske tilgang

FOA-formand Mona Striib får sin debut som chefforhandler for de kommunalt ansatte. Hun overtog formandsposten i FOA midt under OK18 efter Dennis Kristensen og står derfor nu i spidsen for de knap 435.000 kommunalt ansatte.

Regionerne

Anders Kühnau (S), chefforhandler for Danske Regioner

Det bliver den anden offentlige overenskomstforhandling, hvor Anders Kühnau skal stå i spidsen for Danske Regioner.

Grete Christensen har været formand for Dansk Sygeplejeråd siden 2009 og har som formand for Sundhedskartellet indtaget en central rolle ved flere overenskomstfornyelser.

Hun repræsenterer sundhedspersonalet, der har været hårdt spændt for under coronakrisen, og går til forhandlingerne med et krav om, at der rettes op på lønefterslæbet for sygeplejersker og andre kvindedominerede omsorgsfag.

Læs mere her.

 

Over 100.000 er nu blevet færdigvaccinerede

Der er nu 192.990 personer, der har fået første stik af vaccinen. Det svarer til 3,3 procent af befolkningen. 105.122 har fået to stik og er færdigvaccinerede. Det svarer til 1,8 procent.

Sådan skriver dr.dk.

553 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. 14 personer er døde.

Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut.

Dagens antal smittede er baseret på 147.175 prøver, og det svarer til, at 0,37 procent af de testede har været smittet med coronavirus.

Antal indlagte er faldet med 38 siden i går og er nu nede på 444. Sidst, der var så få indlagte, var 15. december. Der er 86 patienter på intensiv afdeling, mens 63 ligger i respirator.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg spekulerer på om nogen har set en plan for en miljørigtig afvikling af energiøen - eller for den sags skyld bare en miljørigtig afvikling af en enkelt vindmølle efter at den har gjort sin pligt?