Social dumping hos populær budtjeneste: Udlændinge ansat som selvstændige

Mange af Wolt-cykelbudene er udlændinge på midlertidigt arbejdsvisum, der arbejder som selvstændige uden overenskomst.
Hvis du bor i en af de største danske byer - København, Aarhus, Odense eller Aalborg - så har du sikkert set cykelbudene fra den internationale leverings-tjeneste Wolt.

Med blå, firkantede tasker på ryggen, bringer de mange cykelbude pizza og sushi helt til kundernes hoveddør på rekordfart.

Fænomenet er også kendt som arme-og-ben-firmaer 

Men de cyklende bude er slet ikke ansatte af Wolt - ihvertfald ikke sådan rigtigt. De arbejder nemlig som “selvstændige” for virksomheden og har ingen overenskomst eller arbejdstagerrettigheder. Det skriver Berlingske.

Fænomenet er også kendt som arme-og-ben-firmaer, fordi folk er “skin-selvstændig”, som reelt bare arbejder som lønmodtagere uden arbejdstagerrettigheder som pension, forsikring og løn under sygdom.
 

“Be your own boss”

Halvdelen af de 1.000 cykelbude, som leverer take away for Wolt i Danmark, hiver virksomheden ind fra udlandet. Af dem kommer en del fra lande uden for EU, og mange af dem befinder sig kun kortvarigt i Danmark på et særligt, midlertidigt arbejdsvisa. 70 procent sælger kun deres arbejdskraft til firmaet i fire-seks måneder, oplyser Wolt til Berlingske.  

Det er kun godt for dem

En af dem, som har været tilknyttet Wolt, er den brasilianske udvekslingsstuderende, Mauricio Souza, som Berlingske har talt med. Han var først glad for det fleksible ved jobbet, men gennemskuede hurtigt Wolts forretningsmodel:  

“Det der “be your own boss”, som de kører meget på, er alt for forretningsagtigt. De vil jo undgå at have ansvar over for dig, så de reklamerer med det, som om det er en god ting. Det er kun godt for dem,” siger han.

Danmark har visaaftaler med en række lande - Argentina, Australien, Canada, Chile, Japan, New Zealand og Sydkorea - om det såkaldte Working Holiday Visa, der gør det muligt for unge at arbejde og opholde sig i landet i op til 12 måneder.
 

Udlændinge på ferie-visa 

I fagforbundet 3F er forhandlingssekretær John Bondebjerg bekymret for forholdene i Wolt, og han er derfor i gang at undersøge Wolts virksomhedskonstruktion og arbejdsforhold.

Det er en skrue i nedadgående retning rent lønmæssigt 

“Ud fra en normal betragtning vil jeg sige, at deres arbejdsvilkår er dårlige forstået på den måde, at det er et job, hvor de ingen indflydelse har på, hvordan deres løn- og arbejdsforhold skal være. Vi er jo bekymrede for, at sådan nogle ting og sager breder sig for meget. Det er en skrue i nedadgående retning rent lønmæssigt. Så bliver det sådan lidt et pjalteproletariat,” siger John Bondebjerg til Berlingske.

I 2018 lød den samlede omsætning på 225 millioner danske kroner 

Vil ikke være arbejdsgiver

Med aktiviteter i 15 lande fordelt over 50 byer, er Wolt ikke nogen lille virksomhed. Og i 2018 lød den samlede omsætning på 225 millioner danske kroner.

Alligevel er Wolt tilbageholdende med at tage ansvaret som arbejdsgiver på sig. I et svar til Berlingske skriver virksomheden:

“Indtil videre har vi opereret med en freelancemodel, fordi det giver vores partnere maksimal uafhængighed og fleksibilitet. Vi er i øjeblikket i gang med at forhandle forsikring på plads for alle vores partnere på verdensplan. Både vi og fagforeningerne har det samme mål: Glade kurérpartnere. Hvis vi ikke har det, har vi heller ingen forretning. Faktisk er 80 procent af vores partnere tilfredse eller meget tilfredse med at køre for Wolt.”

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Er Sara Scheer fastansat eller freelancer med sygeforsikring, feriepenge og OK-løn med indflydelse på din arbejdsplads? Eller arbejder du fleksibelt lissom millioner af andre? Den anførte brasilianske studerende i Danmark er måske ikke lige den rette troværdige til at kritisere EU- eller det danske arbejdsmarked … han er jo statsborger i et gennemkorrumperet og gennemkriminilaliseret og racediskriminerende land med elendige borgerlige frihedsrettigheder. WOLT, som jeg ikke hylder, bruger jo dog blot en endnu legal arbejdsmodel, som giver tusindvis af unge mennesker mulighed for at rejse og i perioder slå sig ned i fremmede lande. Der er jo ingen, som tvinger dem. Eller hva'? De kan bare blive hjemme hele livet i kedsomhed og fattigdom. Eller lave en fucking revolution i Brasilien. Det trænger til det. Hvis hele verden blev socialdemokratisk, ville det fandme blive kedeligt.

Når man arbejder, som Volts bude, betaler man ikke A-skat. Betaler de så deres B-skat inden de igen er ude af landet?

Annonce