Ny måling: Venstre og Dansk Folkeparti trækker blå blok ned

Venstre og Dansk Folkeparti taber fortsat vælgere og derfor øger rød blok sit forspring, viser ny meningsmåling.
Venstre, der i den seneste uge måtte tage afsked med partiets tidligere næstformand Inger Støjberg, taber fortsat vælgere. Jakob Ellemann-Jensen stirrer lige nu ind i noget nær en halvering af partiet.

Dansk Folkeparti, der de seneste uger har slået sig op som Inger Støjbergs bedste venner og modstandere af den rigsretssag, som et bredt flertal i Folketinget valgte at rejse, har endnu fået en vælgermæssig gevinst ud af den indsats. Tværtimod

Og da de to partiers vigende tilslutning ikke samles op af de øvrige partier i blå blok, betyder det at statsminister Mette Frederiksen (S) sidder trygt i sadlen.

Det viser en ny meningsmåling som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Målingen er foretaget over flere dage, og det er således ikke alle vælgerne der har været informeret om Inger Støjbergs exit.

Det er derfor også lidt tidligt at forsøge at konkludere om Inger Støjbergs endelige exit får en yderligere og varig betydning for Venstres tilslutning, eller om de vælgere som hun taler til, allerede er forsvundet.

Ligner en halvering

Venstre ligger i denne måling til blot 12,3 procent af stemmerne, 11,1 procentpoint lavere end ved valget, mens Dansk Folkeparti ligger til 5,9 procent, 2,8 procentpoint under valgresultatet. Det vil for Venstres vedkommende betyde et tab på 21 mandater (det samme som Dansk Folkeparti gik tilbage ved katastrofevalget i 2019), mens Dansk Folkeparti står til at tabe 5 mandater.

Hvor de to partiers nedtur på det seneste i nogen er blevet opvejet af fremgang til især Nye Borgerlige og De Konservative, så er det ikke tilfældet i denne uges måling.

Nye Borgerlige står til 7,9 procent, hvilket på decimaler er det samme som i sidste uge, mens de konservative står til 11,9 procent, hvilket er en marginal tilbagegang i forhold til sidste uges måling.

Massivt rødt flertal

Når det sammenlagt går dårligt for de blå, så er går det ikke overraskende godt på den anden side af den ideologiske skillelinje.

Socialdemokratiet kan igen notere sig fremgang, efter at partiet tog en lille dyk ned i sidste uge.

Statsministerpartiet står i denne måling til 33,1 procent af stemmerne, 0,9 procentpoint mere end i målingen for en uge siden. Det resultat ville udløse 12 ekstra mandater til partiet, om der var valg nu. Socialdemokratiet har, siden mink-skandalen, ligget stabilt lige omkring en tredjedel af stemmerne.

De radikale vinder lidt af det tabte tilbage

Også de radikale vinder lidt af det tabte tilbage i denne uge, hvilket måske er lidt overraskende ovenpå en tid, hvor to af partiets markante profiler Ida Auken og Jens Rohde forlod partiet og smækkede med døren.

De radikale ligger fortsat et stykke under valgresultatet, men det har partiet gjort siden den tidligere politiske leder Morten Østergaard forlod posten og derfor er der umiddelbart ikke noget der tyder på, at de to politikere forlader partiet med en stor bunke vælgere i tasken.

SF og Enhedslistens tilslutning er nærmest uændret i forhold til både valget og den senste måling.

Udsigt til rødt flertal - uden radikale

Det betyder alt i alt, at hvis der var valg i dag, så ville statsminister Mette Frederiksen (S) ikke bare kunne fortsætte på posten, hendes flertal ville også blive styrket og regeringen ville have muligheden for at lave flertal med SF og Enhedslisten - uden de radikale.

De tre "arbejderpartier" står til tilsammen 89 mandater (og regner man ikke de fire nordatlantiske mandater med, så betyder det at der ikke er et flertal imod) til gengæld mister S og V det flertal, som de to traditionelle regeringspartier, har i det nuværende folketing.

De fire partier i rød blok - altså S, SF, Enhedslisten og De Radikale - står i denne måling til samlet 55,1 procent af stemmerne, hvilket vil udløse 101 mandater - tre mere end i sidste uge - mens partierne i blå blok står til 40,7 procent af stemmerne mandater, hvilket i alt udløser 74 mandater.

Hverken Alternativet, Kristendemokraterne eller Veganerpartiet står til at komme i folketinget ved dette valg.

Om målingen

Meningsmålingen som Voxmeter har lavet for Ritzau baserer sig på telefoninterview med 1.034 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover og den er gennemført i perioden fra den 1. til den 6. februar 2021.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/-2,9 procentpoint.

Se hele målingen her.





 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvor går man hen for at få mest for pengene? Så enkelt er det at være vælger!
I gårsdagens Deadline på DR2 fortalte Bertel Haarder at Venstre efter Inger Støjberg er det samme Venstre som Bertel Haarder og Anders Fogh definerede tilsat lidt krydderi fra Lars Løkke. Inger Støjbergs filygtningepolitik var fuldstændig som den veldefinerede Fogh/Haarder- doktrin. Derfor mente, Bertel Haarder at Inger Støjberg skulle holde op med at tale om landvenstre og byvenstre. Det skisma havde Fogh/Haarder/Løkke løst for længst.
Og Haarder har nok ret. Succesen var så stor og gennemgribende, at Mette Frederiksen har overtaget den. Foghs lederstil og Foghs flygtningelovgivning og indvandrerpolitik.

Så når man handler hos socialdemokraterne får man god styring af coronaen, god indvandrerpolitik, god flygtningepolitik og en god integrationspolitik.
Den sidste forsøger Venstre og DF at efterligne i øjeblikket!

Så hvorfor gå i specialbutikker. Når det hele kan købes hos socialdemokraterne!
Hele conceptet som Mette Frederiksen tilbyder, havde Lars Løkke gennemskuet i sin bog op til sidste folketingsvalg. Desværre kom Lars Løkke for sent. Conceptet var allerede etableret og sat i værk! Lars Løkke gik konkurs med Venstre.

Aktierne står i høj kurs i Socialdemokratiet i øjeblikket.
Spørgsmålet er om dansk politik endelig er overtaget af markedsvilkår, som erhvervslivet har råbt om i årevis.
Måske er Socialdemokratiet blevet dansk politiks svar på Vestas, Novo Nordisk, A. P. Møller-Mærsk.
Et Socialdemokrati, hvor der er sikker afkast på vælgernes stemmer.

En investering enhver kan forstå når kontant beholdning i banken er lig negativ rente.
Danskerne stemmer mere sikkert end nogensinde før.
Tiden er ikke til eksperimenter og nytænkning. Tiden er til handling.
Aldrig har Danmark haft en mere handlekraftig regering.
Aktionærerne flokkes!

Det ligner lidt det med finansboblen

Tror også Mette Frederiksen står så stærkt fordi oppositionen er så ynkelige. De brokker og brokker sig, finder hår i suppen, puster deres kritik op på tilfældig heder, som ofte kan tilbagevises. Der er p.t ingen statsminister kandidat i blå blok, ingen. Så Mette Frederiksen kan fortsætte stille og rolig, men skal passe på ikke at falde i grøften med magtarrogance

Annonce