Annonce

Socialdemokratiet fanget i fotostorm

”Problemet med at appellere til folks følelser er, at du ikke er sikker på, at folk føler det samme,” lyder det fra medieekspert om socialdemokratisk opslag på Facebook
Den gamle talemåde om, at den der sår vind, høster storm, rammer nu Socialdemokratiet.

Da landets yngste skolebørn mandag kunne vende tilbage til klasselokalerne efter endnu en coronanedlukning, lagde Socialdemokratiet nemlig et opslag på Facebook med et fotografi af en lille dreng med mundbind under overskriften ”Velkommen tilbage”.

"Vi ønsker alle at vende tilbage til hverdagen,” hed det.

”Der er vi desværre ikke endnu. Vi må fortsat væbne os med tålmodighed og hjælpe hinanden.”

placeholder

Ligger på lager

Men opslaget, som har fået 1300 likes, skulle vise sig at vække opsigt af flere årsager.

For det første blev det bemærket, at der ikke er et påbud om, at børn i 0.-4. klasse skal bære mundbind – og da slet ikke når de befinder sig alene udenfor.

For det andet blev regeringspartiet kritiseret for at tage æren for at sende børnene tilbage i skole efter selv at have truffet beslutningen om at lukke dem i første omgang.

Og for det tredje fandt nogle frem til, at ikke blot var fotografiet af drengen et udenlandsk såkaldt stock- eller lagerfotografi. Med andre ord et fotografi af en model, der ikke i virkeligheden er et dansk barn i skolealderen. Brugen af sådanne fotografier er noget, Socialdemokratiet ellers tidligere har kritiseret Dansk Folkeparti for.

placeholder

Politisk trick

Mads Kæmsgaard Eberholst, som medieforsker ved Roskilde Universitet og ekspert i politikeres brug af sociale medier, ser det som et klassisk eksempel på at opnå likes ved at dele et budskab, som ingen kan være uenige i. For langt de fleste danskere vil jo være enige i, at det er dejligt, at børnene kan komme tilbage i skole.

Det er et typisk trick i politisk kommunikation at appellere til folk følelser.

Appellere til folks følelser

”Problemet med at appellere til folks følelser er, at du ikke er sikker på, at folk føler det samme,” siger Mads Kæmsgaard Eberholst til TV 2.

Og i dette tilfælde vækker det altså vrede, at Socialdemokratiet med opslaget tager patent på følelsen af glæde over, at de små kan komme i skole igen.

Nordjysk storvejr

Samme stormvejr havnede statsminister Mette Frederiksen (S) i, da hun delte et Instagram-opslag, hvor hun opfordrede til at give et like til Nordjylland – umiddelbart efter at have beordret nærmest total nedlukning i syv nordjyske kommuner.

"Dobbeltklik på billedet og vis din opbakning til Nordjylland," skrev statsministeren efterfulgt af et rødt emoji-hjerte.

Hvilket var et budskab, Mette Frederiksen – der i parentes bemærket er født og opvokset i Aalborg – efterfølgende delte på Facebook.

Her blev statsministerens følgere ikke opfordret til at dobbeltklikke, men til at ”like eller dele opslaget her.”

placeholder

Dengang kvitterede tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen med et ”ulækkert”, mens De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, betegnede opslagene som ”usmagelige”.

placeholder

Bitter medicin

Socialdemokratiet har selv bemærket kritikken af billedet af skoledrengen, og i en kommentar under opslaget på Facebook skriver partiet nu:

”Vi kan forstå, at billedet har medført kommentarer og spørgsmål om brugen af mundbind blandt børn. Derfor vil vi gerne slå fast, at det ikke er noget krav for børn under 12 år at bruge mundbind. Med opslaget ville vi gerne glæde os over, at de mindste skolebørn igen kan komme i skole. Og mundbindet på billedet er alene for at vise den kontekst, at vi stadig er i en pandemi.”

Samtidig må sundhedsminister Magnus Heunicke (S) erkende, at ens egen medicin kan smage bittert:

placeholder

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mon ikke både statsminister og regering har oplevet, at opposition og medier finder huller i osten. Et forkert ord, der kan have dobbelt mening, eller ditto foto bliver brugt. Regeringen har medløb i målinger og derfor skal Mette Frederiksen udstilles for alt, der er brugbart. Det er politik når det er ulækkert. De blå er så langt bagefter, at de godt ved at det både ved KLV og senere vil blive gode valg for S og nok med Mette Frederiksen ved roret fire år mere mindst.

Og samtidig er blå blok ikke en samlet blok. Eneste fælles projekt de har er et strammer projekt. Det kan landet ikke ledes på alene. Og skal ej heller. Balancen er vigtig , man skal kunne se værdien i de ting der vedtages. Klima,miljø, velfærd, sundhed,jobs. er vigtigere.