Thorning om kritik af Carsten Hansen-sagen: Tavshedsklausuler er skadelige

Helle Thorning-Schmidt om tidligere S-gruppeformand: Han burde være bortvist fra Christiansborg under sagens behandling
Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) beklager nu dele af håndteringen af den sag, hvor daværende S-gruppeformand Carsten Hansen i 2010 krænkede tidligere ledelsessekretær i Socialdemokratiet, Louise Kwang.

Louise Kwang stod forleden frem i 21 Søndag og bekræftede, at hun var den kvinde, der var blevet krænket i en sag, som Ekstra Bladet udførligt omtalte tilbage i 2011.

Carsten Hansen bekræftede dengang, at der havde været en personalesag, og at der var indgået en aftale. Men offentligheden fik dengang ikke oplysning om, hvem den krænkede var.

Først forleden bekræftede Louise Kwang, at hun er den krænkede, og først nu har offentligheden derfor fået Louise Kwangs version af krænker-sagen.

samtidig blev Louise Kwang udstyret med en tavshedsklausul, der forbød hende at omtale sagen

Louise Kwang er ikke hidtil stået frem, fordi krænkelsessagen i april 2011 endte med en aftale indgået mellem hende, HK og Socialdemokratiet. Ifølge aftalen fik Louise Kwang en undskyldning fra Carsten Hansen, men samtidig blev Louise Kwang udstyret med en tavshedsklausul, der forbød hende at omtale sagen - selv over for familie og venner.

Fanget mellem loyaliteten til S og hende selv 

Louise Kwang kritiserer i dag anvendelsen af tavshedsklausuler i krænkelsessager, som i hendes tilfælde endte med "ødelægge" hende "indefra".

Louise Kwang skrev i går til Netavisen Pio, at tavshedsklausulen blev en tung byrde for hende:

Tavshedspligten har været en tung byrde for mig

“Tavshedspligten har været en tung byrde for mig. Jeg har følt mig fanget mellem loyaliteten over for Socialdemokratiet på den ene side og loyaliteten over for mig selv og retten til at kunne tale om mine oplevelser på den anden side. Jeg tænker, at denne problematik gør sig gældende i alle politiske partier, og jeg håber derfor, at partierne indser, at tavshedsklausuler ikke afslutter en sag. Tværtimod."  

Louise Kwang, tidligere personlig assistent for Helle Thorning-Schmidt, tidligere S-ledelsessekretær

 

Helle Thorning-Schmidt, der dengang krænkelsen fandt sted i 2010 og blev håndteret i 2011, var formand for Socialdemokratiet.

Helle Thorning: Fortryder at sagen trak ud

Helle Thorning har det i dag godt med, at S-ledelsen dengang tog sagen “meget alvorligt”:

“Jeg er meget ked af den oplevelse, Louise havde. I tilbageblik har jeg det godt med, at vi tog sagen meget alvorligt, inddrog fagforeningen (hvilket blandt andet betød at Carsten skulle sige undskyld og holde sig langt fra Louise) og i øvrigt aldrig tvivlede på, at Louise havde ret, og at der var sket noget helt forkert den aften, skriver Thorning i et skriftligt svar til DR.

Men der er andre dele af håndteringen, som Helle Thorning i dag fortryder:

Jeg har siden beklaget og sagt undskyld til Louise for, at sagen trak ud

“Jeg har siden beklaget og sagt undskyld til Louise for, at sagen trak ud, og at vi ikke bad Carsten holde sig væk fra Christiansborg, mens sagen blev behandlet,” skriver Helle Thorning til DR.

Der gik ti måneder, fra krænkelsen fandt sted i juni 2010, til der blev lavet et forlig med Louise Kwang og hendes fagforening, HK, i april 2011.

Thorning forstår i dag - blandt andet gennem samtaler med Louise Kwang -, at tavshedsklausuler er skadelige for sexkrænkede kvinder:

“Herudover har jeg særligt efter 2017, og blandt andet gennem samtaler med Louise og andre, fået forståelse for, hvor skadelige NDAerne er og opfordret de fagforeninger, der rådgiver deres medlemmer, til at forsøge at undgå dem fremover.”

NDA betyder non-disclosure agreement - det engelske udtryk for tavshedsaftale.

3. oktober 2011, efter at Lars Løkke Rasmussen måtte aflevere nøglerne til Statsministeriet til Helle Thorning-Schmidt, udnævnte statsminister Helle Thorning Carsten Hansen til  minister for by, bolig og landdistrikter. I februar 2014 til Carsten Hansen tillige minister for nordiske anliggender.

Netavisen Pio afventer Helle Thornings reaktion

Netavisen Pio har spurgt Helle Thorning-Schmidt, om hun i dag fortryder, at hun et halvt år efter den indgåede aftale mellem HK, Socialdemokratiet og Louise Kwang udnævnte Carsten Hansen til minister.

Netavisen Pio afventer Helle Thornings reaktion.

Carsten Hansen: Sagen blev “drøftet og løst”

Carsten Hansen skriver i en mail til DR, at sagen efter hans mening blev “løst” med den indgåede aftale, og han har derfor ikke yderligere kommentarer:

Jeg finder ikke anledning til at kommentere yderligere

“Jeg finder ikke anledning til at kommentere yderligere, dels fordi der er en aftale herom, dels fordi de forhold, der gav anledning til mødet med Louise Kwang og HK, blev drøftet og løst.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kan der koges mere suppe på den pind. Thorning har beklaget, undskyldt og forklaret, Carsten Hansen er ude af politik, at han blev minister var jo fordi, HTS skulle tilgodese alle grupperne i partiet. Han har også sagt undskyld i sin tid. Og den forurettede part har fået sagen fremsagt og der vil ikke mere blive brugt det tåbelige middel, en tavshedsklausul er. Det bør kun bruges i livsvigtige sager.

Jeg kan se at de borgerlige medier gerne vil blæse denne lille sag op, så man glemmer de borgerliges egne sager.
Jeg har før skrevet, at jeg ikke fatter sagens alvor. Nu bestræber jeg mig også på ikke at tilhøre den politiske korrekte elite.
Hvis historien havde udspillet sig i 1911 og ikke 2011, ville jeg kunne forstå, at Kwang havde været bange for at reagere overfor en magtfuld politiker. Men nu om dage behøver ingen ligge under for chikane, med mindre man kan se en fordel i at tie. Tværtimod kunne Kwang formentlig have ødelagt Carsten Hansen politiske fremtid, hvis hun havde råbt højt. Om hun så selv skulle have fundet et andet job, havde hun nok levet med. Vi er trods alt mange der har skiftet job pga. utilfredshed.

Jeg synes, det er godt Kwang er kommet frem med sin oplevelse. Det er da rystende læsning, at hun har måttet skrive under på en klausul, hvor hun ikke har måttet tale med familie og venner om sin oplevelse. Det er da lige til at blive syg af, hvad hun også er blevet. Det skal vi da lære af i dag, så vi ikke fremover begår samme fejl. Magt kan korrumpere og det er vigtigt at holde sig for øje, når man får den. Det kan udmønte sig på mange måder også den at overtræde andre menneskers grænser.

Hans JENSEN
Du skriver at du ikke kan forstå hvad det betyder for denne kvinde. I 2011. Desværre er der alt for mange som dig der heller ikke forstår det. Det er jo underordnet Louise har været udsat og det er hendes følelser der tæller for hende og ikke dine.
Det er forhåbentlig sidste gang en sådan klausul bliver anvendt.

Der er da begået fejl i behandlingen. Tavshedsklausulen skulle aldrig havde været brugt, og Thorning var ikke situationen voksen. MEN stadig det var i 2011. Hun skulle nok omgående have fundet sig et andet job, dem var der nok af i 2011. Selvfølgelig skal man tage hensyn til andres følelser, men når vi nærmer os SÅ følsomme mennesker begynder det at ligne psykiske problemer, og det kan være svært at takle på en arbejdsplads.
Min påstand er stadig, en voksen gift kvinde på 35 år, burde have sagt fra omgående. Hvad i alverden skulle hun dog være bange for ?

Altså havde det været mig, da jeg var ung, havde jeg pandet ham en. Jeg har også præsteret at love en fin mand øretæver, og jeg har hældt øl ud over en idiot, der ikke ville forstå det. Man er alene pligtig at være loyal overfor sig selv, Men uuuu hhhhhhh - hvis jeg så ikke opnår min ambition, min karriere. I min tid har jeg været totalt ligeglad med, om det kom til at koste. Jeg har altid været i stand til at finde på noget andet. Ingen gamle grise fik da lov til at rage på mig uantastet. Gad vide, om vi nu skal have et fag i folkeskolen, der hedder: HVordan lærer jeg ham (hende) at holde grabberne for sig selvd????

Sådan er vi så forskellige

Ja, du ved hvordan det skal tackles...sådan...
Det ligner ikke noget at komme 12 år efter...

“Jeg har siden beklaget og sagt undskyld til Louise for, at sagen trak ud, og at vi ikke bad Carsten holde sig væk fra Christiansborg, mens sagen blev behandlet,”

Gucci-Helle - Du er en stor beklagelse, at du overhovedet blev formand for partiet er ufatteligt og beklageligt - du har ødelagt mere for partiet, end du har gavnet...

Jeg er vild med begrebet “personalesag”. En topchef forgriber sig på en sekretær og sagen afgøres med en tavshedsklausul, hvorefter det er en personalesag, som en senere topchef ikke kan kommentere, fordi det jo er en “personalesag”.
Gu er det ej! Det er en chefsag! Det er sag, hvor hele ledelse pådrager sig en ansvar ved ikke at stille den pågældende til ansvar, men lader ham fortsætte som om intet er hændt.
Og mandens undskyldning er, at “han var fuld og ikke kunne huske noget, og så ville han forresten ikke høre mere vrøvl og snak på gangene”. Gad vide, som det også gælder, når han bliver standset af politiet for brandertkørsel??

Annonce