SF bryder enigheden i rød blok om genåbning

Alle børn skal tilbage i skole, og mindre butikker skal åbne den 1. marts. Altså hvis det står til SF
Foto: William Vest-Lillesøe
Pia Olsen Dyhr, formand for SF
SF gør nu op med enigheden i rød blok, når det handler om genåbningen af Danmark.

Regeringens støtteparti vil nemlig den 1. marts, og altså om kun halvanden uge, have alle folkeskoleelever tilbage i skolen, samt genåbnet efterskoler, højskoler og de mindre butikker.

Åbne mere op

”Hvis smitten fortsat falder, flere bliver vaccineret og testet, så kan vi åbne mere op,” skriver SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, på Twitter.

placeholder

Pia Olsen vil fortsat følge sundhedsmyndighedernes anbefaling, men hun understreger, at det er en politisk beslutning, hvad der skal genåbnes først, og her ”prioriterer vi børn og unges mentale helbred.”

Den 8. februar startede genåbningen med, at de mindste elever fra 0. til 4. klasse kom tilbage i skole.

Venstre presser også på

Dermed tegner der sig et politisk flertal uden om regeringen, hvor SF sammen med de borgerlige partier lægger pres på statsminister Mette Frederiksen (S) for at åbne samfundet mere op allerede fra den 1. marts.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, foreslår således, at skoler og små erhvervsdrivende, herunder butikker og frisører, genåbner med krav om for eksempel test, værnemidler og afstand.

”Smittetallene i Danmark er lave og stadig færre er indlagt,” skriver Jakob Ellemann-Jensen på Facebook.

”Det er godt nyt. Desværre er statsministeren og regeringen fortsat mest optaget af at se på begrænsninger fremfor muligheder. Og det er svært at forstå, hvorfor man ikke for længst har fået lavet beregninger på en fleksibel genåbning.”

Ifølge Venstres formand har nedlukningen ”massive omkostninger” for danskerne og Danmark.

”Vi bliver nødt til at handle på den alvorlige situation og komme i gang med en fleksibel og forsvarlig genåbning,” skriver Jakob Ellemman-Jensen.

Mellem de to yderpunkter

”Det kan ikke være et spørgsmål mellem fuld genåbning og total nedlukning. Det må være muligt at finde en vej mellem de to yderpunkter.”

Magnus Heunicke advarer

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forstår utålmodigheden, men han advarer mod at forhaste sig.

”Jeg forstår det voksende behov for genåbning,” skriver Magnus Heunicke på Twitter.

”Vi er nødt til at følge planen om gradvise skridt, så vi bevarer epidemikontrollen. Rækkefølgen er sat af den eksterne referencegruppe med økonomiske og epidemiologiske eksperter, og beregningerne foretages af SSI’s modelleringsgruppe.”

placeholder

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, advarer også mod en for hurtig genåbning.

"Vi ønsker alle at åbne samfundet op," skriver Mai Villadsen på Twitter.

"Men skal altså kun ske så hurtigt, at det stadig er forsvarligt. Nedlukningen har store negative konsekvenser. Men vi må ikke forhastet tvinge en stor genåbning igennem, der sætter alt det vi har opnået over styr."

placeholder

Eksperter regner

Regeringen har foreløbig sat eksperter fra Statens Serum Institut (SSI) til at regne på smitteeffekten af tre scenarier, såfremt samfundet genåbner: Nemlig for det første afgangselever i landets folkeskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser. For det andet den del af detailhandlen, der sælger andre varer end dagligvarer. Og for det tredje udendørsaktiviteter.

Statsminister gav i weekenden udtryk for, at coronahåndteringen skifter spor i retning af mulige regionale genåbninger, og at netop det spørgsmål vil blive drøftet med Folketingets partier.

”Diskussionen er kun lige begyndt, og jeg håber, at alle vil engagere sig i den,” skriver Mette Frederiksen på Facebook.

placeholder

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Der er ikke uenighed, tværtimod, både rød blok og venstre er faktisk enige om at skoleelever og små butikker om alt beregnes fornuftigt og visse test bruges kan nok genåbne snart, kunne små frisører så ikke åbne også, de har få kunder ad gangen, og spritter og har masker på m.m.

Altså jeg har tømt netbutikkerne for hårklemmer. Hvis du er heldig er der lidt tilbage endnu - til dig :-)

Altså jeg har tømt netbutikkerne for hårklemmer. Hvis du er heldig er der lidt tilbage endnu - til dig :-)

SF fisker efter lette stemmer. De er begyndt at tabe stemmer, og leder nu efter populistiske synspunkter for at indhente det tabte. Men at kopiere Venstre ligner panik.
Men hellere tage et valg nu, end at tabe alt på gulvet.

Hvordan kan vi fastholde kontrol med epidemien? Hvordan kan vi udvide værktøjskassen? Hvordan beskytter vi bedst grænserne? Det bliver nogle af de spørgsmål, de skal svare på.
Selv er jeg ikke i tvivl om, at test bliver afgørende. Vi skal i hvert fald have muligheden for at kunne teste os selv og hinanden i stor skala. Om nødvendigt flere gange om ugen.
Diskussionen er kun lige begyndt, og jeg håber, at alle vil engagere sig i den.

Sådan stiller Mette Frederiksen dagens coronaspørgsmål.
Hvordan kan vi fastholde kontrol med epidemien? Ja, kære Mette her er dit problem nummer et. Du har jo netop ikke kontrol over situationen. Det fortalte vores mand der havde været i Wuhan i sidste uge og som blev udspurgt i Lippert på dagens TV2 . Du har jo langt fra styr på situation. Den oprindelige covid 19 skulle med de nedlukninger som regeringen har gennemført, været uddød på nuværende tidspunkt. Men covid 19 lever i bedste velgående sammen med alle de andre invasive arter i Storstadsområdet. Det du kalder nedlukning, og vi “almindelige danskere” godt forstår i alt det underforståede sprogbrug som kører myndigheder og regering og opposition imellem, fatter de ikke en brik af på Vestegnen, som har smittetal, der er værre, end da det så værst ud i Italien!
Du kære Mette har haft tre måneder til at få styr på Storkøbenhavn, alt imens minkavlen er lukket totalt ned, Nordjylland har været totalt lukket ned, og det øvrige Jylland har været reelt lukket ned, fordi vi jyder fatter det underliggende politiske drillesprog, som genvælger danske politikere, men som bliver til en åben ladeport, når det ender hos indvandrerne og anden og tredje generations indvandrere. Her skal man lytte til Enhedslisten! De forstår hvad indvandrere ikke forstår! Kære Mette. Stop smitten på Vestegnen! Nu! Brug dog Enhedslisten til at komme med gode forslag. Enhedslisten er altid engageret!
Hvordan kan vi fastholde kontrol med epidemien i det øvrige Danmark?
Ja, kære Mette. Du håber alle vil engagere sig. Ja netop! Alle engagerer sig her i det jyske! Derfor har vi de lave smittetal. Vi holder afstand og ingen hilser efterhånden på hinanden mere. Ingen kommer til hinandens fødselsdag mere. Vi behøver efterhånden ingen social kontrol med hinanden mere. Typisk liberal adfærd. Men i Ishøj ser vi på tv hvordan den sociale kontrol opretholdes ved at store indvandrerfamilier alle går i Bilka sammen. I Jylland slår vi korsets tegn! Hvordan skal det komme til at gå i fremtiden. Alle mink er allerede døde! Samfundssind? Solidaritet? En by i Jylland! Og hvordan får man så jyder til fortsat at fastholde kontrollen med smitten. Tillid kære Mette! Tillid som det eneste positive der kommer ud af munden på Jacob Ellemann. Tillid! Og hvad betyder det så i forhold til dine udmeldinger om “ Vi skal i hvert fald have muligheden for at kunne teste os selv og hinanden i stor skala. Om nødvendigt flere gange om ugen”. Heri består den største grad af mistillid til jyderne. Vi blev vist tillid men nu er det slut! Hvorfor, kære Mette? Fordi du ikke har styr på Vestegnen og Storkøbenhavn! At rette smed for bager betyder at lade den skyldige slippe og i stedet straffe en sagesløs person. I min by taler folk allerede om civil ulydighed i forhold til din nye test-strategi-udmelding. Med de smittetal vi ser i Ishøj skal vi da ikke testes flere gange om ugen. Hvorfor skal vi straffes for alt det “de” ikke fatter på Vestegnen. Jeg kan mærke hvordan Socialdemokraternes gode stemmetal forstummer i mørket! Hvor de ender er svært at vide? Men konsekvenserne for coronaen er uhyggelige! Regeringen mister sin opbakning. Her går grænsen. Selv for fornuftige jyder!

Hvordan kan vi udvide værktøjskassen? Spørger statsministeren.
Lav forsøgsområder hvor folk har udvist står tillid til regeringens strategi. Start med øerne. De små. Men for Guds skyld ikke Sjælland!
Lav forsøgsregioner. Brug den norske model. De der kører ind i forsøgsregionen skal følge restriktionerne i egne hjemkommuner. Giv bøder hvis folk ikke overholder det. Åbn op for de erhverv der er mest livsnødvendige. Ikke nødvendigvis alle. Erhverv der vil rammes hårdt af konkurrenceforvridning kan holdes nedlukkede imod erstatninger.

Hvordan beskytter vi bedst grænserne? Spørger statsministeren. Ja, kære Mette! I Danmark har vi jo mange befolkningsgrupper med familier i egne tidligere hjemlande. I Vestjylland kommer det meste af landbrugsarbejdskraften fra Østeuropa. De vil jo forståeligt gerne på besøg eller have besøg efter snart et års nedlukning. Det bliver et kæmpe problem. For hvilke lande er blevet vaccineret? Og hvilke er ikke? Globaliseringen har på mange måder sat os skakmat! Hvordan undgår vi det i fremtiden? Ja, løsningen er jo oplagt. Men her og nu står vi midt i blandingen af nationaliteter der arbejder på kryds og tværs af landegrænser. Det har personlige konsekvenser. Som hvis man er i det forkerte erhverv som pilot, kok eller tjener. Nogle mister familien for en tid, andre mister jobbet for en tid. Så hvordan beskytter vi bedst grænserne?

“Hun betød alt for mig. Hun var en ægte mor i ordets bedste betydning.«
Sådan lyder det fra Liverpool-manager Jürgen Klopp, der for nylig mistede sin mor, Elisabeth Klopp. Men på grund af coronarestriktionerne havde den 52-årige tysker ikke mulighed for at deltage i begravelsen tirsdag. Det skriver det lokale tyske medie Schwarzwälder Bote. Det er de skærpede rejserestriktioner mellem England og Tyskland, der forhindrer Klopp i at rejse til Tyskland for at tage endelig afsked med sin mor, der blev 81 år gammel.

Coronaen rammer hårdt i alle familier. Vi beskytter bedst grænsen ved at lave grænser. Fornuftige grænser. Grænser som alle kan forstå. Grænser der viser tillid til mennesket. Tillid til det grundlæggende i mennesket. Men er vi alle truet, er der naturligvis ingen der vil gå over grænsen. Åbnes en grænse vil alle over grænsen! Tag blot Berlinmuren. Tænk hvis 10 % slæbte en dødelig virus med sig dengang. Ingen havde modtaget Østtyskerne med åbne arme!
Mette Frederiksen stiller et svært spørgsmål? Frygten bestemmer vores tillid. Angsten bestemmer vores mistillid. Venstre har tillid til danskerne. Enhedslisten har mistillid til danskerne. I det spektrum må Mette Frederiksen finde et svar. I den sidste ende afhænger Danmarks velfærd af handelen på tværs af landegrænserne og dermed også af persontransporten. Hvem der må krydse grænsen og hvorfor afhænger af mange faktorer. Jo længere tid der går før coronaen forsvinder, desto flere faktorer spiller en rolle. Tænk hvis alle ens børnebørn boede i New York. Tænk hvis alle ens eksportkontrakter plejer at blive underskrevet i Spanien. Tænk hvis al ens import skulle checkes i Kina. Der er masser af problemstillinger for en statsminister?

Merkel og Johnson afgjorde Jürgen Klopps afsked med sin mor. Men tænk hvis Liverpool-træneren kunne have sendt et brev der kunne have skabt den fornødne tillid på begge sider af Kanalen - på begge sider af grænsen. Mette Frederiksen bliver nok nød til at have en masser aftaler på plads med en række lande, som er aktuelle for danskere, indvandrere, udenlandsk arbejdskraft, osv. Aftaler der skaber tillid imellem lande, organisationer, enkeltpersoner, osv. Det bliver besværligt, men nødvendigt. Især hvis bare lidt af globaliseringen skal bestå. I Norge er man afhængig af den udenlandske arbejdskraft hvorfor Norge er langt længere fremme med gangbare aftaler, der tager hensyn til smitte, økonomi, velfærd og den enkelte. Der er meget at lære af norske ministre!

“Diskussionen er kun lige begyndt, og jeg håber, at alle vil engagere sig i den.” Sådan skriver statsministeren til sidst.
Ja, kære Mette. For dig er diskussionen kun lige begyndt. Oppositionen har længe engageret sig. Men først nu er du, kære Mette, kommet ud af din boble, kommet ned fra bjerget, erkendt at børn og unge lider. Børnenes statsminister.
Start med at få styr på Vestegnen. Ingen politikere tør nævne det højt. Der er jo kun stemmer i klimaet og nedlukning på grund af coronaen! Ingen tør nævne hvem der bor på Vestegnen og hvilke problemer kulturer, manglende forståelse af det danske politiske sprog, social kontrol, osv har på smittetallene på Vestegnen. Her burde dit fokus for længst have været.

Den britiske mutation bliver dit kors, hvis det går galt!
Og det er allerede gået galt!
Gang alle smittetallene på Vestegnen med 1,25 i hver uge!

Enhedslisten har allerede set skriften på væggen. De kender indvandrermiljøerne. Lyt til dem! Og find en løsning.

Kør Socialdemokraternes kampagnebus i stilling. Tag du Mette selv med bussen! Skriv med fede bogstaver på bussen sider: “Mette mod coronaen” Kør rundt i alle indvandrerkommuner med sprogkyndige og få gang i tilliden imellem befolkning og regeringen. Forklar det simple, det enkle. Alt det som jyderne har forstået.

Og luk så Jylland op i stor stil! Storebror viser vejen! Så kommer grænsen til Tyskland snart på klem. Tyskerne vil gøre som Jylland. Blive et foregangsland. Det som de radikale og Enhedslisten drømmen om vedrørende klimaet. Coronaen viser vejen! Med jyderne i front. Og snart strømmer københavnerne til for at arbejde med hænderne på alle de plantebaserede økologiske storlandbrug med boliger med udsigt ud over lavtliggende klimabelastende jorde med begyndende skovrejsning. Tillid imellem land og by! Uden testning i hver uge!

Mette Frederiksen er blevet til den dårlige feje skoleinspektør, der sidder på sit kontor og udsteder dekreter, alt imens sneboldkampen hærger ud og ind af klasselokalerne. Lærerne gemmer sig overalt for ikke at komme i klammeri med de store indvandrerdrenge, der for længst har overtaget styringen. Sætter de dem på plads falder meningsmålingerne hos chefen, og så er helvede løs, når der næste gang skal uddeles søde og rare klasser til lærerne. Sorteper ender hos fødevarer og husgerningslæreren, der som den eneste tog kampen op efter sne i alle skabe.
Nu skal alle børn på to rækker tjekkes to gang dagligt om de har været i berøring med sne
Kollektivt afstraffelse af værste rang. Det er de sædvanlige drenge der står og terroriserer skolen nede ved cykelstativerne og skolens indgang. Lærerne kommer i bil på skolens modsatte side.
Gårdvagten er sygemeldt og skoleinspektøren har ikke vist sig i skolegården hele vinteren.
Lærerne taler og taler indbyrdes. Ingen gør noget. Oprøret ulmer.
Alt imens henvender skoleinspektøren sig på Facebook til alle mødrene hver dag med opdateringer om eget liv. Likes. Likes. Likes.
Men aldrig svar på mødrenes bekymringer. Kun smil.
Ingen børn kommer mere i skolegården! Her styrer indvandrerdrengene. Skolegården er reelt lukket ned. Synd for børnene!
Synd for lærerne! Synd for forældrene!
Men hvor er fædrene?
Jacob, Søren, Martin, Kristian, Alex, Lars, Orla, Jens, taler i det skjulte om at lave en alternativ skolebestyrelse. Vælte skoleinspektøren! Genskabe ro og orden på skolen. Men hvem skal være den nye skoleinspektør? Den eneste der ikke er bange for de store indvandrerdrenge er Inger. Men hun er jo en kvinde? Og skoleinspektøren har lavet en personalesag imod hende på grund af et stridsmål mod nogle indvandrerforældre.
Heller ikke her skulle skoleinspektør Mette Frederiksen have klinket noget.

Det daglige tjek af børnene kommer til at koste hele skolens budget, men den kamp tager skoleinspektøren gerne fra sit skrivebord. Skatteyderne betaler!

Det er dog fantastisk så mange politikere der forsøger at agere som sundhedseksperter. Nu er det så SF forkvinden der pludselig mener at man godt så småt kan sende ungerne i skole, og genåbne små forretninger. Det kan da godt være det er muligt, men i mine øjne ser jeg helst at det var sundhedsfaglige eksperter der kom med den udmelding, og ikke politikere, der for de flestes vedkommende ikke har en pind begreb om hvad der er forsvarligt eller ej. Man kan jo bare se på lederne af de blå partier, de kappes jo nærmest om erklære Danmark for åben, så pyt med om Corona krisen er overvundet.

Annonce