Frederiksen efter Trump-aflysning: Nu ser vi fremad

Statsministeren er "ærgerlig" og "overrasket" over den amerikanske præsidents pludselig aflysning af det planlagte statsbesøg.
Foto: regeringen.dk
Statsminister Mette Frederiksen (S)
Statsminister Mette Frederiksen (S) er "ærgerlig" og "overrasket" over, at den amerikanske præsident Donald Trump har aflyst sit statsbesøg i Danmark.

Det sagde hun på et kort pressemøde foran Udenrigsministeriet onsdag eftermiddag, hvor hun prøvede at nedtone den diplomatiske afvisning.

USA er en af vores vigtigste allierede

Mette Frederiksen understregede flere gange, at aflysningen ikke ændrer det gode forhold mellem Danmark og USA.

”USA er en af vores vigtigste allierede,” fortæller hun. Og ønsket om et stærkere bilateralt samarbejde med USA står "fuldstændig uantastet", sagde hun.

Aflysningen til trods, så står Danmarks invitation til amerikanerne om et tættere strategisk samarbejde om arktisk fast. ”Vi ser fremad,” lød det fra statsministeren.

Aflyste på Twitter

Mette Frederiksen sagde desuden, at måden besøget blev aflyst på, var ganske usædvanligt. Statsministeren fik beskeden fra Det Hvide Hus i nat, da Donald Trump skrev det på det sociale medie Twitter.

Her begrunder den amerikanske præsident sin aflysning med, at Mette Frederiksen havde sagt, at hun ikke havde nogen interesse i at diskutere et salg af Grønland.

Og i et andet tweet skrev han at ”Statsministeren var i stand til at spare en hel del udgifter og kræfter for både USA og Danmark, ved at være så direkte.”.

placeholder

Statsbesøget, der efter planen skulle være afholdt den 2.-3. september, ville have været det første amerikanske statsbesøg siden præsident Bill Clinton var her i 1997.

Grønland bestemmer over Grønland

Ideen om at den amerikanske præsident ville diskutere et muligt salg af Grønland, kom efter at den amerikanske avis Wall Street Journal i sidste uge kunne berette om, at Trump flere gang havde luftet tanken overfor sine rådgivere om at USA kunne købe Grønland. Oplysninger som den amerikanske præsident selv bekræftede i weekenden.

Den amerikanske avis Washington Post skriver, at den amerikanske administration var så langt med planerne, at man skulle være klar til at betale både en årlig sum svarende til det danske bloktilskud samt en engangsbetaling til Danmark for landet.

Det er dog alene Grønland, der beslutter, om USA skal have lov til at købe Grønland. Det er der nemlig både FN-regler og selvtyreloven fra 2009 som styrer.

Grønland er grønlandsk

Og det var de regler som statsminister Mette Frederiksen kunne henholde sig til, da hun afviste et salg af Grønland:

”Grønland er ikke til salg. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håber vedholdende, at det ikke er noget, der er alvorligt ment,” sagde Mette Frederiksen forleden til den grønlandske avis Sermitsiaq.

Der er i det hele taget tale om 'absurd diskussion', mente Mette Frederiksen.

”Og så stopper snakken med det. Til gengæld er der rigtig meget andet, vi gerne vil snakke med den amerikanske præsident om,” sagde Mette Frederiksen til DR.

Den snak er altså nu i første omgang udskudt på ubestemt tid.

”Trump er en galning”

Aflysningen vakte også opsigt i USA, hvor sagen dog skulle kæmpe om pladsen i medierne med historier om Trump, der angreb chefen for den amerikanske centralbank og Trump der angreb jøder, der stemte på demokraterne, for at være illoyale.

"Præsidenten har formået at støde Danmark fra os. Den havde jeg ikke set komme," skrev den amerikanske senator Amy Klobuchar fra Minnesota i et tweet:

placeholder

Også George Conway, der er gift med det Det Hvide Hus’ kommunikationschef Kellyanne Conway, markerede sig også på Twitter, hvor han havde fået hjælp fra Google Translate:

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Forundring og forbavselse..? Hvad skal vi forvente af Mr. Trump ? Han kun tænker ude fra hans økonomi, "make america great again" , som mener at alt kan købes for penge ! det er vel middelalderlig imperialisme- tænkning som ikke passer ind i vores verden i dag ?

Mr. Trump mangler jo basal viden om de Skandinaviske lande. Derfor også hans tåbelige forsøg på at bede den svenske statsminister løslade den afroamerikanske rapper, der var arresteret efter et slagsmål. I Grønlandssagen/ besøgsaflysningen, får man også indtryk af en person uden basal international viden, endsige almindelige normer for god opførsel.
Det er jo pinligt han ikke lige spørger amerikanske rådgivere. Jeg kender personligt professor ve Columbia University Jeffrey Sachs, han ved alt om Nordiske og europæiske forhold og er rådgiver for FN´s generalsekretær. Tror også den amerikanske ambassadør kunne have fortalt ham et eller andet, så han havde undgået at blive til latter i hele Europa og der halve USA.

Mette Frederiksens udtalelse vidner om manglende erfaring, og er ikke en statsleder værdig. Selvom Trump udtaler sig ubehøvlet behøver vores statsminister ikke gøre det.

Indlæg fra anonyme trolle er desværre underlødige i udgangspunktet. Måske kunne det friske debatten lidt op, hvis du skrev afsender på dine indlæg.

Indlæg fra anonyme trolle er desværre underlødige i udgangspunktet. Måske kunne det friske debatten lidt op, hvis du skrev afsender på dine indlæg.

Annonce