Bernie Sanders placerer Danmark på førsteplads

Når det kommer til at tilbyde det bedste sundhedsvæsen, familieorlov samt ferie- og pensionsydelser, så er den tidligere amerikanske præsidentkandidat ikke i tvivl om, hvem der topper listen over landene
Det er ikke første gang, og det bliver sikkert heller ikke sidste. At den demokratiske senator og tidligere præsidentkandidat Bernie Sanders fremhæver Danmark som et foregangsland.

Men Bernie Sanders sætter nu Danmark på en førsteplads blandt verdens lande, når det kommer til at tilbyde det bedste sundhedsvæsen, familieorlov samt ferie- og pensionsydelser.

placeholder

Med USA's placering på en 30. plads skriver Bernie Sanders, at USA "må afslutte denne internationale pinlighed."

Hvor listen kommer fra, eller hvilke tal og data den bygger på, oplyser senatoren ikke.

Demokratisk socialist

Men Bernie Sanders har det med at nævne Danmark, når han ønsker at fremhæve et land, der ifølge ham klarer sig godt.

Ja, i 2015 måtte Hillary Clinton, i den første tv-duel med de demokratiske præsidentkandidater, endda indskærpe over Bernie Sanders, at USA netop ikke er Danmark.

Det skete efter, at Bernie Sanders hev Danmark frem som et positivt eksempel, da han skulle forsvare sine politiske holdninger, hvor der ikke levnes meget plads til "kasino-kapitalisme", hvor få har meget og mange kun har lidt.

"Vi bør se til Danmark, Norge og Sverige, og hvordan de har skabt et samfund til gavn for den arbejdende del af befolkningen," sagde præsidenkandidaten, da han blev spurgt til sit ståsted, som kaldes demokratisk socialist.

Hvilket fik Hillary Clinton til at konstatere: 

Vi er ikke Danmark

"Det, som senator Sanders siger, giver rigtig god mening i forhold til den ulighed, som vi har i USA. Men vi er ikke Danmark. Jeg elsker Danmark. Men vi er altså USA."

placeholder

Depressionen

Senatoren har senest, i et interview med CNN, kritiseret den økonomiske ulighed i sit eget land. Bernie Sanders er netop blevet formand for Senatets budgetudvalg og dermed i praksis hovedpennefører på den årlige budgetplan - og altså manden,, der skal holde øje med regeringens økonomiske politik.

"De rige klarer sig fint," forklarer Bernie Sanders.

"Millliardærerne oplever en utrolig vækst i deres velstand. Men en arbejderfamilie lever mere desperat end på noget tidspunkt siden Den Store Depression".

placeholder

Truer med at flytte til Danmark

Bernie Sanders har tidligere - med et smil på læberne –  truet med flytte til Danmark, hvis ikke det skulle lykkes ham at blive præsident. Det skete i 2015, efter at DR's USA-korrespondent havde tilbudt Bernie Sanders at blive præsident i Danmark. Hvis det ellers glippede i USA.

Taler dog ikke så godt dansk

"Hvis det her ikke lykkes, så flytter jeg til Danmark," lød det ved den lejlighed.

"Jeg taler dog ikke så godt dansk."

Det glippede som bekendt både i 2015 og 2019, hvor Joe Biden vandt demokraternes primærvalg, og Bernie Sanders har sagt, der er en "meget, meget lille" chance for, at han vil forsøge sig en tredje gang.

Men vi har dog stadig til gode, at den 79-årige senator fra delstaten Vermont flytter til landet, som han beskriver som idealet på netop demokratisk socialisme.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Bernie Sanders er valgt, som uafhængig til USAs senat og ikke som, demokrat, som han dog samarbejder med.

Amerikanernes største problem med at blive som Danmark er at de altid vil “Make America great again” . De skulle gå den modsatte vej og “Make America small like Denmark”.
Det ville give en række fordele:
1) Indføre demokrati i små enheder med et valgsystem a la det danske. Borgerne ville blive hørt!
2) Sund konkurrence staterne imellem, således at velfærden, infrastrukturen og samarbejdet med naboer vil opprioriteres.
3) Skaffe egne samarbejdspartnere overalt i verden, der vil styrke de enkelte staters innovation.
4) 50 statsministre ville skabe grobund for samarbejde, udvikling og innovation.
5) Befolkningerne kunne søge hen til de stater som passer bedst til ens egen personlighed.
6) Stater der ønsker indvandring kan tage imod indvandrere.
7) våben kunne efterhånden afskaffes efter flertal i de enkelte demokratier
8) medlemskab af internationale institutioner afgøres i alle enkeltlande/enkeltstater.
9) USA kunne evt. genskabes inden for fælles udenrigspolitik og forsvarspolitik og fælles arbejdsmarked

Du misser fuldkommen problemet i USA. På langt de fleste måder er USA meget mere decentraliseret end DK, problemet er snarre dette. Amerikanerne er meget stolte over deres "checks and balances", men USA er måske nok af denne årsag den mest ineffektive stat i verden. Det er begrænset, hvilken politik en præsident kan fører, da staterne har stor kontrol over mange områder af den udøvende magt. Dertil er præsidenten ofte uden flertal i kongressen pga. deres absurde valgsystem og selv hvis præsidenten havde flertal, så kan han sjældent få vigtig lovgivning igennem, da "fillibusterreglen" effektuere et krav på en 60% majoritet til lovgivningen. Dette, samt Republikanernes uvilighed til kompromis (dette kan ses på deres benyttelse af fillibusterreglen samt deres blokering af demokratisk politik i senatet og valg af dommere under demokratiske præsidenter) betyder, at der i snart 40 år ikke er blevet ført signifikant reformpolitik i USA. Disse 40 år korrelerer med faldet på den amerikanske middelklasse, samt USA's store fald på opgør over HDI og lignende metrixi.

Løsningen på USA's problemer er en fuldommen bortskaffelse af "the electoral college", "first past the post" og "winner takes all" systemerne de har, samt bortskaffelsen af det fuldstændigt udemokratiske senat og en forlængelse af repræsentanternes valgperiode fra 2 til 4 år. Dette vil betyde at det demokratiske flertal (Demokraterne) kan fuldfører deres reformagenda, så længe den er populær blandt folket, hvilket vil skifte overton vinduet over til en noget mere forsvarlig politik i europæisk stil og en reorientering af det republikanske parti til overholdelser af demokratiske normer, en mere progressiv socialpolitik og mere forsvalig finanspolitik,da det er deres eneste håb på politisk effektivitet i et skiftende politisk klima.

Er sammenligningen ikke ret absurd? Hvis man taber Danmark ned i Grand Canyon, finder man det aldrig igen.

Hvis vi skal have Bernie Sanders til Præsident i Danmark, skal vi lige have to ting udraderet af grundloven, nemlig Kongehuset og Folkekirken. Men det tror jeg ikke den Danske befolkning er klar til, desværre.

Annonce