Tidl. amerikanske ambassadør i Danmark anklages for magtmisbrug

Ansatte i den amerikanske centraladministration må ikke føre valgkampe for politikere. Men den tidligere ambassadør i Danmark, Carla Sands, anklages for netop at have gjort dette - for Donald Trump
Hun var en kontroversiel skikkelse, mens hun var ambassadør i Danmark, for sin åbenlyse støtte til daværende præsident Donald Trump.

Men nu anklager de amerikanske myndigheder den tidligere ambassadør, Carla Sands, for at have misbrugt sin stilling til endda at have ført valgkamp for Donald Trump.

Det særlige uafhængige tilsyn, Office of Special Cousel (OSC), mener således, at Carla Sands har overtrådt en særlig lov fra 1939, Hatch-loven, der forbyder ansatte i den amerikanske centraladministration, bortset fra præsidenten og vicepræsidenten, i at deltage i politiske aktiviteter.

Overtrådte Hatch-loven ved flere lejligheder

”Som beskrevet i den medfølgende rapport, konkluderer OSC, at ambassadør Sands overtrådte Hatch-loven ved flere lejligheder, da hun brugte ambassadens officielle Twitter-konto til at engagere sig i politiske aktiviteter, herunder at opfordre til at give politiske bidrag,” hedder det i en rapport fra tilsynet til præsident Joe Biden.

Kritiserede præsidentkandidater

Carla Sands har således skrevet tweets med kritik af de daværende demokratiske præsidentkandidater. Det gælder blandt andre netop Joe Biden, den senere vicepræsident Kamala Harris samt Bernie Sanders og Pete Buttigieg. Der har været flere "målrettede angreb" mod dem, fremgår det af rapporten.

Den daværende ambassadør har desuden brugt ambassadens Twitter-konto til at retweete tweets fra grupper, der støttede Donald Trump, samt artikler fra det højreorienterede medie Breitbart med kritik af Demokraterne.

En af artiklerne stillede spørgsmålstegn ved, om Kamala Harris, der er datter af immigranter, overhovedet var berettiget til at blive vicepræsident.

Bevidst og forsætligt

”Ambassadør Sands overtrædelser af Hatch-loven skete bevidst og forsætligt,” hedder det i reporten til præsidenten.

Ifølge OSC var Carla Sand bekendt med loven og blev flere gange advaret om, at ambassadøren overtrådte den med sine tweets.

Presser Biden

Ifølge det amerikanske netmedie Politico sætter rapporten Joe Biden under pres, fordi præsidenten nemlig er klar til at lægge alle undersøgelserne af sin forgænger bag sig for i stedet at fokusere på sin egen politik. En række andre politikere fra Trump-administrationen, herunder den tidligere præsidents datter og svigersøn, Ivanka Trump and Jared Kushner, der begge fungerede som såkaldte rådgivere i Det Hvide Hus, er også under anklage for at have overtrådt Hatch-loven.

Det Hvide Hus nu ved at læse rapporten, og Carla Sands, som i dag overvejer at stille op til Senatet for republikanerne i delstaten Pennsylvania, er ikke vendt tilbage på mediets henvendelser.

Den tidligere ambassadørs advokater har et i skriftligt svar til OSC forklaret, at de er uenige i de "juridiske analyser og konklusioner".

Kontroversiel skikkelse

Ambassadøren, der i 1987 spillede med i ni afsnit af tv-serien "Glamour", blev i 2017 udpeget af republikaneren Donald Trump, efter at hun forinden havde støtte den senere præsidents valgkamp økonomisk.

Carla Sands afløste Rufus Gifford, der blev udpeget som ambassadør af den daværende demokratiske præsident, Barack Obama. Og netop det, af Carla Sands var upeget af Donald Trump, gjorde hende fra starten til en kontroversiel figur.

Mere populær i Danmark end Jesus

 

"Hun bliver nok aldrig lige så populær som sin forgænger, Rufus Gifford, udpeget af en præsident, der var mere populær i Danmark end Jesus," skrev De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, sidste år på Facebook efter en middag hos Carla Sands (ambassadøren var i øvrigt hans borddame).

"Og så deltog han (Rufus Gifford, red.) i en del ukritiske reality programmer og Gay Pride - det bliver man meget populær på i Danmark."

placeholder

Brevstemte

Efter demonstranters stormløb mod Kongressen fik Carla Sands en diplomatisk opsang fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Budskabet var, at Donald Trump skulle erkende sit nederlag ved præsidentvalget og sikre en fredelig overgang. Hvilket angiveligt var første gang nogensinde, at en dansk udenrigsminister protesterede over interne amerikanske anliggender.

Carla Sands havde forinden, i første omgang, hævdet, at hendes egen brevstemme på Donald Trump var en af de mange på den daværende amerikanske præsident, som angiveligt ikke var blevet talt med.

Men avisen New York Times kunne afsløre, at en søgning på Pennsylvanias hjemmeside om valget viste, at Carla Sands stemme var blevet talt i statens amt Cumberland, hvor hun har boet en del af sin barndom.

"Fake news," lød svaret fra Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, ved den lejlighed til ambassadøren.

placeholder

Carla Sands forlod Danmark den 20. januar for at vende tilbage til Pennsylvania.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er interessant - og for mig en nyhed - at Jeppe Kofod tillod sig at give Carla Sands en diplomatisk opsang. Ved Jeppe Kofod noget om det amerikanske valg, som vi andre ikke ved, heller ikke Trump tilsyneladende? Man forbavses.
Og etPS: Personligt har jeg aldrig fundet Rufus Gifford særlig sympatisk. Han er bare for meget.

Annonce