Debattøren Dennis Nørmark: Faglærte og lavtuddannede skaber ikke fremdrift

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) giver svar på tiltale: ”Pinligt, at påstå, at faglærte og ufaglærte ikke skaber vækst.”
Antropolog, forfatter og borgerlig debattør, Dennis Nørmark, betegner i en kommentar i dagbladet Politiken en række fagudlærte medarbejdergrupper, der arbejder inden for både den private og offentlige sektor, som vandbærere, der ikke skaber vækst og fremdrift.

I kommentaren argumenterer han for, at statsminister Mette Frederiksen (S) bruger corona-krisen til at føre benhård klassepolitik:

“Men Mette Frederiksen forstår, at der udspiller sig en klassekamp. En kamp mellem akademikere, selvstændige og virksomhedsejere på den ene side og de lavere uddannede og ufaglærte privatansatte og offentligt ansatte på den anden,” skriver Dennis Nørgaard blandt andet.

I samme forbindelse skriver Dennis Nørmark om pædagoger, hjemmehjælpere, bryggeriarbejdere og murere:

Det er vigtige vandbærere til velfærdssamfundet, men ikke fremdriften

“De socialdemokratiske kernevælgere er vores pædagoger, hjemmehjælpere, bryggeriarbejdere og murere. Det er folk, vi har brug for, men det er ikke dem, der får fremtidens ideer. Det er sjældent her, vi finder de entreprenante selvstændige, der skaber fremtidens forretninger. Det er vigtige vandbærere til velfærdssamfundet, men ikke fremdriften.”

Dybvad: “Pinligt”

Den svada har fået indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) op på barrikaderne:

Pinligt, at påstå, at faglærte og ufaglærte ikke skaber vækst

“Pinligt, at påstå, at faglærte og ufaglærte ikke skaber vækst. De rigeste danskere, som ikke har arvet penge, har korte uddannelser. Øverst på listen er Bent Jensen, Martin M. Jensen, Niels Thorborg & Torben Ø. Nielsen, med samlede formuer på 45 mia. Men altså uden ‘fremdrift’”, skriver ministeren i et tweet.

placeholder

 

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaards særlige rådgiver, Michael Johnson, er ikke mindre forarget:

“Troede faktisk den slags arrogante og gakkede udsagn uddøde i 00’erne. Dengang folk troede videnssamfundet betød at alle skulle være symbolanalytikere og produktion hørte til i Kina,” skriver han i endnu et tweet.

I sin kommentar skriver Nørmark også, at “Mette Frederiksen med sin (corona-politik, red.) politik har skabt et ekstremt effektivt ’os og dem’, sløret af en fællesskabsretorik, der i sin patos på pressemøder illuderer, at der tænkes på helheden, mens den førte politik og de symbolske nålestiksoperationer blot har tilgodeset en nøje udvalgt gruppe.”

mens den førte politik og de symbolske nålestiksoperationer blot har tilgodeset en nøje udvalgt gruppe

Nørmarks pointe er, at statsminister Mette Frederiksen (S) i ly af coronakrisen fører benhård klassekamp - mens det borgerlige Danmark nærmest magtesløst til.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Når en debattør er bange for at blive glemt, så er det normalt, at man skal finde noget meget provokerende der kan give nogle store overskrifter. At man så udstiller sin manglende og ensidige intelligens, er en omkostning man må tage med.
Nørmark udstiller sig som en tåbelig provokatør, der åbenbart intet fatter om samfundsøkonomi.
Men han kom da i medierne, og blev udstillet som en nulbon.

Netop!

Dennis Nørmark er en nar, men det vidste vi jo i forvejen.

Jeg husker for lang tid siden, at nogen opfandt begrebet: Det postale basishad. Det beskrev det særprægede forhold, at i postvæsenet var det sådan, at de der faktisk arbejdede med at håndtere posten, var uglesete vandbærere, medens jo mindre man havde med posten at gøre, jo finere var man på strå.
Sagen er vel, at en virksomhed er et samarbejde, hvor der er arbejdsdeling, og hvor alle tandhjul i maskineriet er en betingelse for, at der overhovedet produceres noget.
Så er spørgsmålet, hvem afgør, hvad der betyder noget. Jamen det gør da den, der har magten, uanset hvor ubegavet vedkommende iøvrigt måtte opføre sig.
Hvor tit har vi ikke hørt, at Christian d. 4. byggede Rundetårn, selv om han aldrig rørte en mursten, konstruerede et hjørne af bygningen, kunne gøre rede for, hvad vi skulle med det skrummel af et misforstået kirketårn og betalte med indsamlede penge hos de, der helt som i dag, ikke selv kan bestemme, hvad de gider betale i skat.
At det er magten. og ikke efter fortjeneste, at direktørlønningerne er steget ind i en anden dimension, turde da vist fremgå af de seneste års absurde honoring på direktionsgangene, hvor man ved f.eks. at varetage købers interesser kan ende op på et beskedent honorar i milliardklassen, f. eks betalt af dankortgebyrerne, halet ud af lommerne på helt almindelige borgere uden fremdrift.

Præcis.

"det postale basished" - lyder som et veldokumenteret begreb, om end det gælder de fleste steder, og ikke kun i postvæsenet.

Jo længere man er fra kerneopgaven, jo bedre. Det er som om, at mellemlederne tager afsmitning af de medarbejdere, de leder. Altså man se lederen som grunden til, at arbejdet udføres - i stedet for at se på kernemedarbejderne, som anses for udskiftelige.

"Det postale basishad", lol. Jeg husker at ledelsen på et tidspunkt opfandt udtrykket "brokkekultur" til at karakterisere de fagligt aktive i det daværende PostDanmark, lol. Ledelsens centralt organiserede kamp mod denne såkaldte brokkekultur døde selvfølgelig en pinlig død under den fælles vægt af postarbejdernes og tjenestemændenes spontane syndflod af endnu mere "brok". Ledelsen fattede aldrig, at vi ikke brokkede os fordi vi havde lyst, men fordi vi faktisk satte pris på vores arbejdsplads og gerne ville bevare den som et godt sted at være.

Jeg synes Dennis Nørmark mangler at forklare hvilken vækst og fremdrift en antropolog og forfatter bidrager samfundet med. Antropolog er efter min mening en overflødig uddannelse som kun har interesse for andre med samme overflødig uddannelse. Jeg tvivler på at der er nogen private firmaer som ansætter antropologer, for hvad skulle de dog bruge dem til?
Forfatter er jo ikke en beskyttet titel, men noget alle, som får udgivet en bog eller nogle digte kan kalde sig, uanset om der er nogen, ud over boganmelderne, som læser det de har skrevet. De fleste digtere og forfattere overlever kun fordi de får støtte fra det offentlige, det er et fåtal som skaber "fremdrift" og kan leve af den indtægt de oppebære for det de skriver.

Jeg er antropolog og har hele mit arbejdsliv bidraget til at skabe vækst og fremskridt især på det private arbejdsmarked og jeg er langt fra den eneste. At Dennis -måske også for at få spalteplads- sætter en stråmand op om klassekamp og faglærte vs ifaglærte er ikke en fælde vi behøver at hoppe i med begge ben. Vi har brug for alle.

Antropologi er læren om mennesker i bred forstand som bl.a. studere menneskehedens biologiske udvikling, kultur og sociale strukturer m.m.
At det man lære på antropologistudiet også kan anvendes i andre sammenhænge på det private arbejdsmarked er da glædeligt for samfundet som har betalt for uddannelsen.
Dennis Nørmark beskæftiger sig, iflg. egne oplysninger, som forfatter, foredragsholder og som debatør og klummeskriver på politiken. Det er der vel ikke meget vækst eller fremdrift i. Han er desuden medlem af Liberal Alliance og i det parti er "fremdriften" vel også beskeden. Så set ud fra det er han nok ikke den rette til at udtale sig om hvilke grupper i samfundet som skaber vækst og fremdrift, han bidrager jo ikke selv.

Uden vandbærere ville alle dø af tørst inden for få dage. Længere er den vel ikke. Mest af alt siger debatindlægget, hvad det blå svindlerhold mener om almindelige hårdt arbejdende mennesker. Dem, som efter et hårdt arbejdsliv endelig har fået mulighed for at tække sig lidt tidligere velfortjent tilbage.

Men hvis det blå svindlerhold får magt vil det første være de gør, at fjerne arne-pensionen og alle andre ordninger, som kommer de økonomisk dårligst stillede til rådighed. For de her mennesker skaber ingen værdi, som man i det her debat indlæg må forstå. Så de har hermed så heller ingen ret til deres del af kagen andet end lige til at overleve, så de kan fortsætte deres vandbærer gerning og tjerne de velhavende lige til den dag de dør før pensionsalderen. For de har jo ikke fortjent andet som det må forstås. Nej, dem har har fortjent og ret til alle samfundets goder er spekulanterne, som let sikker millioner af kroner i lommen uden at rører en finger - Det siger sig selv i de blå svindlerkredse. Kun de har ret. Resten er et nærmest overflødigt unyttigt onde at slæbe rundt på.

Og de sparede skatte milliarder skal naturligvis uddeles til det blå svindlerhold. Et godt liv og en god uddannelse til ufaglærte og faglærtes børn. Ha ha ha. Det er jo bare spild af penge.

Sådan er det blå svindlerhold, når de viser deres sande ansigt for befolkningen. Og som Søren Pape Povlsen siger det så er udgifter til overførelsesindkomster, herunder folkepensionen, rendyrket socialisme. Hvad han så end mener med det, når formålet udelukkende er at sikre almindelige mennesker et godt liv med adgang til uddannelse, sundhed og sikkerhedsnet, når uheldet er ude. Men den slags skal alså kun tildeles dem der har. Resten er som sagt kun en byrde, som ikke er noget værd efter det blå svindlerholds opfattelse.

Som Søren Pape Povlsen siger det, så vil han gøre op med den Socialdemokratiske arbejder romantik. Kan det overhovedet siges mere klamt og respektløst over for den danske befolkning?

"Nørmarks pointe er, at statsminister Mette Frederiksen (S) i ly af coronakrisen fører benhård klassekamp - mens det borgerlige Danmark nærmest magtesløst til."

Er det mon den milliard kr. tunge kompensation til landets virksomheder Dennis Nørmark tyder til? Den absolut økonomisk tungeste post under denne her coronakrise.

Thjaaa, det ved kun Dennis Nørmark.

Annonce