Sjusk med skat beviser igen-igen, at Wolt er Uber på to hjul

Uber-chaufførernes problemer med rod i skatte- og momsregnskabet går igen hos Wolt-budene, der også er hyret ind som selvstændige i stedet for at være ansatte
Mange husker kampen mod Uber. Under dække af at være samkørsel anvendte den amerikanske virksomhed falske selvstændige som chauffører, så de kunne udkonkurrere den danske taxibranche med lave lønninger og dårlige vilkår.

Den “selvstændige” Uber-chauffør havde nemlig ikke krav på løn under sygdom, feriepenge, pension og arbejdsgiverbetalt erhvervsforsikring, sådan som de ansatte taxachauffører havde.

Slippe for at give deres bude løn under sygdom, feriepenge, pension og arbejdsgiverbetalt erhvervsforsikring

Den forretningsmodel har finske Wolt kopieret én til én. Deres blå cykelbude er nemlig også hyret ind som “selvstændige” kurér-partnere, så Wolt kan vige uden om arbejdsgiveransvaret og slippe for at give deres bude løn under sygdom, feriepenge, pension og arbejdsgiverbetalt erhvervsforsikring.

Man fristes til at sige, at Wolt er Uber på to hjul.

Sjusk og fusk med skat

Nu kan man så læse, at Wolt-budene også har problemer med at betale den rigtige skat. Synes du også, det lyder bekendt?

Måske skyldes det, at kontrollen med de danske Uber-chaufførers skatteforhold viste, at 99 procent af dem havde rod i skatte- og momsregnskabet til en samlet værdi af 11,3 millioner kroner.

En del af dette sjusk og fusk er sikkert helt bevidst. Men jeg tror også, at en stor del skyldes uvidenhed hos chaufførerne og budene.

En del af dette sjusk og fusk er sikkert helt bevidst

De kender ganske enkelt ikke til skattereglerne og og indberetningspligten for selvstændige. Og på sin vis er det heller ikke så mærkeligt.

For når helt almindelige mennesker ansøger om at blive chauffører hos Uber eller cykelbude hos Wolt, så opfatter de også sig selv som ansatte.

Og derfor sætter de sig ikke ind i, at de rent faktisk selv er ansvarlige for at betale den rigtige skat og moms.

Bedre bliver det helt sikkert heller ikke af, at mange Wolt-bude er sydamerikanske og derfor ikke kender til det danske arbejdsmarked.

Uanset årsagen til alt dette sjusk og fusk, så beviser Wolt-budenes problemer med at få betalt den rigtige skat og moms desværre bare igen-igen, at Wolt ikke er andet end Uber på to hjul.

Opgør med falske selvstændige

Problemerne med dumping af lønninger og arbejdsvilkår burde være argument nok i sig selv til at tage et opgør med falske selvstændige.

Men når platformsvirksomheder med falske selvstændige gang på gang har trukket lange spor af sjusk og fusk med skat og moms efter sig, så burde det få alle alarmklokker til at ringe.

At vi får skærpet de nationale definitioner af lønmodtagere og arbejdsgivere

Som medlem af Europa-Parlamentet arbejder jeg derfor på, at vi får skærpet de nationale definitioner af lønmodtagere og arbejdsgivere, så Wolt-bude og andre falske selvstændige fremover kan blive ansat på ordentlige vilkår, og så ansvaret for skatte- og momsbetalingen kommer til at ligge hos virksomheden.

På den måde kan vi få stoppet den sociale dumping i branchen og det sjusk og fusk med skat og moms, som tilsyneladende er udbredt.

Marianne Vind er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet. Hun er uddannet hospitalslaborant og tidligere næstformand i HK Privat (2011-2019).


placeholder

Kommentarer

Og det er desværre fremtiden hvis de rigtige fagforeninger forsvinder.Så lad nu vær med at vælge de gule for jeres og jeres børns skyld. Hvem vil have et amerikansk system hvor ingen hjælper når du er slidt ned og ikke kan forsørge sin familie

Straf dem for helvede hårdt, så de kan mærke det...
Og se så at komme i fagforening, og få en ordentlig overenskomst...
Og få så eksklusivaftalerne tilbage...

Annonce