Annonce

Mette Frederiksen på israelsk vaccinerov

Sammen med Østrigs kansler vil statsministeren forsøge at skaffe israelske overskudsvacciner til Europa.
“Alle lande, der har vacciner i overskud, vil vi gerne købe.” 

Det var buskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun mandag var på et besøg i Helsingørs gågade i anledning af den gradvise genåbning af Danmark.

Derfor går hun uden om EU og rejser torsdag i denne uge til Israel for at byde på overskydende vacciner, som Israel måtte ligge inde med. Det sker sammen med den unge østrigske kansler, Sebastian Kurz.

Ifølge Statsministeriet er formålet med statsministerens rejse til Israel at drøfte et muligt dansk-israelsk samarbejde om produktion af COVID-19 vacciner.

Selvom statsministeren ikke vedkender sig det, bliver besøget i Israel af mange set som et mistillidsvotum til den europæiske teststrategi og vaccineprogram.

“Men jeg mener ikke, at det kan stå alene,” siger statsministeren i et interview til TV2 og fortsætter:

Derfor indleder vi nu et samarbejde med Israel, heldigvis

”For vi har behov for at få sat kapaciteten op. Derfor indleder vi nu et samarbejde med Israel, heldigvis.” 

Fører i vaccinekapløbet

”Israel er det land i verden, som er absolut længst fremme i kampen mod COVID-19, når det handler om at udrulle vacciner,” lyder det fra statsministeren ifølge en pressemeddelelse fra Statsministeriet lørdag.

I øjeblikket er hele 38,9 procent af den israelske befolkning blevet vaccineret mod COVID-19, og Israel er desuden det eneste land i verden med nok vacciner til hele befolkningen.

Dermed fører Israel suverænt det, som nogen vil kalde det, det internationale vaccinekapløb.

I modsætning til i EU er Israel kommet hurtigt i gang med at vaccinere befolkningen, fordi man ikke har stillet de samme testkrav til vaccinerne, som EU har.

I EU har medicinalagenturet EMA skulle gennemføre en grundig godkendelse af vaccinerne, før de kunne tages i brug.

At Israel ligger forrest i kapløbet har to forklaringer, siger Jotam Confino, som er journalist på den israelske avis Haaretz:

“Det skyldes rettidig omhu og gode kontakter til Pfizer og Moderna,” fortæller han til DR om de to medicinalvirksomheder, der leverer covid-19-vacciner til hele verden.

En sikkerhedspolitisk strategi

Formålet med Mette Frederiksens besøg er også at hente inspiration til fremtidig vaccineproduktion.

Ifølge statsministeren bør der af sikkerhedsmæssige årsager være et nationalt funderet alternativ til private virksomheders produktion af vacciner.

Vacciner er “supervåbnet” i kampen mod pandemien

Vacciner er “supervåbnet” i kampen mod pandemien, lyder det fra hende i et interview med Berlingske. Det nytter ikke, ifølge Mette Frederiksen, hvis vaccineproduktion kun ligger i hænderne på private firmaer.

Vaccineproduktionen kan enten finde sted i form af statslige fabrikker på dansk jord eller licensaftaler med private virksomheder, hvilket vil være fordelagtigt - især hvis der er udsigter til at skulle genvaccinere befolkningen.  

I den forbindelse er international vidensdeling og samarbejder om produktion af vacciner, ifølge statsministeren, oplagt.

Lukket klub for de små smarte

At det netop er Danmark og Østrig som tager til Israel sammen er ikke nogen tilfældighed. De to lande har haft et tæt samarbejde under hele coronakrisen.

Den østrigske forbundskansler Sebastian Kurtz initiativ til en “corona-alliance”, som Danmark og Israel blev inviteret til at deltage i.

Alliancen, som foruden Østrig, Danmark og Israel også omfatter Grækenland, Tjekkiet, Australien, New Zealand og Singapore, omfatter de lande som kansleren på daværende tidspunkt mente havde håndteret corona-krisen fornuftigt.

Allerede dengang sagde Mette Frederiksen at alliancen blandt andet har til formål at gøre landene selvforsynende i forhold til blandt andet medicinsk udstyr, værnemidler og vacciner.

Alliancen er blevet omtalt som ”alliancen for de små smarte” i østrigske medier. Da initiativet blev taget af den østrigske forbundskansler, blev bl.a. Sverige ikke inviteret med i alliancen.

placeholder

Malthe Majgård Nørbjerg er praktikant på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis Mette køber israelske vacciner og giver dem til palæstinenserne, er det så indblanding i Israels indre anliggender, selvom Netanyahu indtil videre kun har leveret 2090 stk til 5 mio palæstinensere?

Israel burde sørge for vacciner til palæstinerne i lighed med deres egne, men det sker nok ikke. Det kunne hun presse på for sammen med andre EU lande.

Det undre mig at Mette Frederiksen, på Danmarks vegne, rejser til Israel for at forhandle samarbejde om levering af vaccine. Den Israelske medicinalvirksomhed, TEVA, opfinder ikke selv vacciner, men er verdens største producent af kopivaccine. En kopi af Covid 19-vaccine kan de, iflg. interview i Berlinske Tidende, som Steen Carlsen ovenfor har henvist til, først levere kopivaccine om 6-12 måneder, hvis de får tilladelse af de firmaer som har opfundet vaccinerne.
At Mette Frederiksen, på Danmarks vegne, vil forhandle vaccineleverancer med den Israelske ministerpræsident Netanyahu, som for tiden er anklaget for korruption, synes jeg hun skulle afholde sig fra, og hvorfor foregår forhandlingerne ikke på Skype her under Coronakrisen? Så kunne forhandlingerne med de andre partier om mere åbning af Danmark fremmes.
Og hvis Mette Frederiksen endelig gerne vil mødes med Netanyahu kan hun jo gøre det i privat regi og holde Danmark uden for.

Israel er flink,sød,god.og human