Det har regeringen og de tre støttepartier SF, Enhedslisten og Radikale Venstre aftalt tirsdag. Forventningen er, at knap 28.000 børn (og deres forældre) vil få glæde af tilskuddet.
Tilskuddet er kun midlertidigt og gælder, mens den såkaldte ydelseskommission trækker i arbejdstøjet. Den kommission skal fremlægge anbefalinger til, hvordan et nyt system for offentlige ydelser kan skrues sammen.
Anbefalingerne fra ydelseskommissionen skal ifølge forståelsespapiret ”afhjælpe problemerne med børnefattigdom og understøtte, at flere kommer i beskæftigelse og at ydelsessystemet indrettes mere enkel”.
Mange har vendt hver en krone
Dagens aftale glæder beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).
”Det er godt, at vi her og nu hjælper de børnefamilier, som er hårdt spændt for på grund af de lave ydelser – og det gælder ikke mindst enlige forsørgere. Mange har vendt hver en krone og haft svært at finde penge til f.eks. at holde børnefødselsdag eller gå til fritidsaktiviteter, og det går ud over børnene. Det er ikke et velfærdssamfund værdigt,” udtaler han i en pressemeddelelse, og fortsætter:
”Vi må samtidigt åbent sige, at børnetilskuddet på ingen måde løser de problemer, der er med ydelsessystemet eller med fattigdom. Uanset hvordan man vender og drejer det, er det bedste for børnene, at mor og far kommer i arbejde.”
Det er den første større aftale, som udspringer af det forståelsespapir, der dannede grundlag for, at Socialdemokratiet kunne danne regering. Socialdemokraterne blev enige om forståelsespapiret med SF, De Radikale og Enhedslisten.
Aftalen koster i alt 300 millioner kroner, som tages fra ubrugte midler på finansloven.
Hos de tre øvrige aftalepartnere er der også glæde over aftalen.
”Det her er første skridt mod et opgør med de fattigdomsskabende ydelser, som har sendt børnefattigdommen i vejret. Det har været vigtigt for Radikale Venstre, at børnefamilier på den særligt lave integrationsydelse får en ekstra håndsrækning, fordi nye vinterstøvler, mad og medicin koster det samme, uanset hvilken ydelse man er på,” siger den radikale beskæftigelsesordfører Samira Nawa.
Hos SF håber man, at det midlertidige tilskud vil være med til at skabe lidt mere luft i de fattigste børnefamiliers budgetter.
”Vi er glade for, at vi nu har indgået en aftale, som giver en hjælpende hånd til de børnefamilier, som har de sværeste økonomiske vilkår,” siger beskæftigelsesordfører Kirsten Normann Andersen, der dog fastholder at tilskuddet kun er første skridt på vejen mod bekæmpelsen af børnefattigdom.
Dermed har vi forhåbentlig taget første skridt på vejen mod et opgør med finansministeriets regnemaskine
Enhedslisten er også positive overfor aftalen, men det er vigtigt for Enhedslisten at påpege, at den her aftale ikke bare accepterer Finansministeriets ”tossede regnemetoder”.
”Der går reelt over 60 millioner kroner af de i alt 300 millioner kroner til såkaldte adfærdseffekter og tilbageløb, fordi man antager, at få hundrede kroner vil få mennesker til at holde op med at søge arbejde,” lyder det fra beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez, der fortsætter:
”Det er rent ud sagt absurd, og derfor har vi også kæmpet hårdt for, at vi med aftalen her følger op på, om de effekter så også viser sig i praksis. Dermed har vi forhåbentlig taget første skridt på vejen mod et opgør med finansministeriets regnemaskine.”
Hos det store oppositionsparti, Venstre, er der ikke meget glæde at spore over at de fattigste børnefamilier nu får lidt mere luft i budgetterne.
Partiets skatteordfører, Louise Schack Elholm, mener, at aftalen betyder at man ”belønner folk for ikke at gå på arbejde”.
Hun bakkes op af partiets forbrugerordfører, Torsten Schack Pedersen, der mener, at de 250 millioner kroner til fattige børn, sender et ”urimeligt budskab til hårdtarbejdende danskere”.
Endelig kalder partiets beskæftigelsesordfører Hans Andersen det for en ”lempelse af udlændingepolitikken”.
Med aftalen om at give et midlertidigt løft til børnefamilierne indfrier Socialdemokratiet et af partiets centrale valgløfter fra valgkampen, som netop lød på, at de fattigste familier med børn skulle have lidt flere penge, mens en ydelseskommission skal se på det generelle ydelsesniveau.
”Vi har brug for en analyse af hele området, men børnene skal skærmes af,” sagde Mette Frederiksen sidste år til DR.
Partiet sagde i samme omgang, at det ikke var planen med kommissionen at ydelserne generelt skal hæves.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet
Kommentarer
Godt træk af regeringen og det har intet med udlændingepolitik at gøre, men fattigdom. At blå blok håber løftebrud, har de virkelig ikke andre ting at gå op i, de er i vild kaos, deres politik stritter i alle retninger. De burde få styr på oppositionen før de overhovedet lukker munden op.
Imens vi venter på at regeringen straks løser Arnes arbejdssituation og at der afventer en kommuneløsning. Før kommuner og regioner kan komme videre med deres budgetter, der allerede er flere måneder, skal der foreligge en kommune aftale mellem regeringen og KL.
Det betyder at børnepolitik, skoler, ældre sundhed pleje, veje, kloakker, vand. Alt dette hænger i Limbo, alt imens S bryder sine valgløfter.
Dejligt at politik også kan vise et menneskeligt ansigt- den blå ruin har intet at kritisere - de har jo selv nedlagt følelsen af at ville være til også for de svageste- no de skal have så dårlige vilkår at de helt af sig selv finder arbejde- hvis man ikke har råd til at få børn passet - er man jo ikke til rådighed for arbejdsmarkedet - der er så lige bivirkningerne af parallel samfundet- de kan ikke arbejde og lever jo af børnepengene - som oftest så afhentes af den mand som har feks. Familier flere steder i landet og i Sverige - det er også en kalkule - men vil de så ikke stadigvæk være fattige de kvinder ??? Kan vi gøre noget for de kvinder. ??