Dansk udviklingsorganisation benytter lavtlønnede phonere i udlandet

Mellemfolkeligt Samvirke benytter telemarketingbureauet TMPO, der lønner sine danske phonere i Berlin med 75 kroner i timen. Det er ikke i orden, mener HK
Har du nogensinde haft udviklingsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke (MS) i telefonen med en opfordring til at støtte et af deres mange spændende projekter ude i verden, så har du måske snakket med en lavtlønnet dansk phoner, der opholder sig i Berlin eller Malaga.

Den humanitære udviklingsorganisation, Mellemfolkeligt Samvirke, der blandt andet er kendt for at bekæmpe fattigdom i verden, køber nemlig deres telemarketingsydelser hos den danske virksomhed TMPO Fundraising. En virksomhed, der foruden hovedsæde og callcenter i Silkeborg også har callcentre i Berlin og Malaga.

Timelønnen i Berlin er omkring 10 euro – svarende til 75 kroner i timen

Timelønnen i Berlin er, ifølge Netavisen Pio’s oplysninger, omkring 10 euro – svarende til 75 kroner i timen. Til sammenligning er timelønnen for TMPO’s phonere i Silkeborg på mellem 121 og 124 kroner i timen. TMPO’s danske ansatte er dækket af overenskomst med HK.

TMPO Fundraising’s direktør, Bjarke Andersen, anerkender over for Pio, at TMPO’s placering af callcentre i udlandet kan sammenlignes med danske produktionsvirksomheders udflytning af produktionen til lande med langt lavere lønninger end i Danmark. Han bekræfter, at phonerne i Berlin får udbetalt omkring 7.000 – 7.500 kroner om måneden efter skat. En oplysning, der meget godt matcher oplysningen om, at timelønnen udgør 75 kroner i timen.

"Det er etisk bare ikke i orden"

”75 kroner i timen er ikke en ordentlig løn for telemarketingsarbejde. Det er etisk bare ikke i orden,” siger formanden for HK Service Hovedstaden, René Knudsen, til Netavisen Pio.

”Mellemfolkeligt Samvirke er optaget af at mindske verdens fattigdom, af verdensmålene og af at verdens arbejdere har ordentlige arbejds- og lønforhold. MS er såkaldte do-gooders. Og det er rigtig fint. Men det dur ikke at være do-gooders på et lille hjørne af verdenspolitikken – og så bare lade resten sejle. Det her kan Mellemfolkeligt Samvirke gøre bedre,” siger René Knudsen.

Det her kan Mellemfolkeligt Samvirke gøre bedre

Fundraisingchef hos MS, BenjaminTrue Hansen, understreger, at ”MS ikke går på kompromis med arbejdsforholdene hos de leverandører, som vi har”:

”Hvis vi finder ud af, at der er arbejdsforhold, der ikke er forsvarlige – eller som er ulovlige, så tager vi affære med det samme,” siger True Hansen til Netavisen Pio. MS’ fundraisingchef forklarer, at TMPO flere gange har bekræftet, at de har styr på arbejdsforholdene på deres callcentre i udlandet.

MS ser ingen problemer:  ”Der jo tale om unge mennesker”

Umiddelbart kan Mellemfolkeligt Samvirke således ikke se, at phonernes forhold i udlandet skulle være problematiske:

”TMPO’s phonere får udbetalt 7.000 – 7.500 kroner om måneden. Det er efter min mening okay – når man tager leveomkostningerne i Berlin og i Spanien i betragtning. Og så er der jo tale om unge mennesker,” siger MS-fundraisingchefen.

Så Mellemfolkeligt Samvirke har ikke tænkt sig at ændre praksis?

”Ikke umiddelbart, nej. De unge mennesker kan sagtens leve for de der 7.000 – 7.500 kroner om måneden. Samtidig kan de få sig en masse oplevelser nogen spændende steder i udlandet,” mener Benjamin True Hansen.

TMPO-direktør Bjarke Andersen anerkender, at TMPO’s ejere tjener – og har tjent - på udflytningen af phoner-jobbene:

”Men det gør vores kunder også. De unge får en masse spændende oplevelser. De kan finansiere et sabbatår på den her måde. Det er win-win for alle,” mener han.

Kunne I ikke bare hjemtage phonerne og aflønne dem efter overenskomsten?

”Det er ikke realistisk. Det ville ikke hænge sammen rent økonomisk. Hverken for os som ejere eller for vores kunder,” understreger TMPO-direktøren.

MS’ fundraisingchef, Benjamin True Hansen, ser det heller ikke som en mulighed, at MS selv skulle ansætte egne phonere i Danmark:

”Det ville ikke være forsvarligt,” mener han.

Tempo Berlin sagde velkommen til Mellemfolkeligt Samvirke som kunde oktober 2018 på Twitter på denne måde:

placeholder

 

Lokker med hippe Berlin

TMPO gør meget ud af at understrege, at unge mennesker kan få oplevelser for livet ved at arbejde for TMPO i udlandet. På hjemmesiden anfører TMPO således om hippe Berlin:

”Berlin markerer sig i toppen blandt Europas hovedstæder. Byen rummer masser af historie, kultur, mangfoldighed og liv. Her er alt, hvad hjertet kan begære af kreative miljøer, koncertsteder, lækre cafeer og restauranter, shoppemuligheder, arkitektur og minder fra Berlins barske fortid.

Særligt i den eftertragtede bydel, Kreuzberg, hvor TMPOs kontor er beliggende, bliver du hurtigt grebet af stemningen, som skabes af de tusindvis af internationale kvinder og mænd, som valfarter fra hele verden for at bosætte sig i Berlin. Her er der nemlig højt til loftet og plads til alle. Alt fra kronragede punkere til lyseblåt jakkesæt-klædte businessmænd præger bybilledet.

Stemningen er intens. Berlinerne er medrivende. Og döneren er en smagsoplevelse af en anden kaliber."

Også på twitter gør TMPO meget ud at give indtryk af, at TMPO er lig med en masse spændende oplevelser i Berlin. Derimod nedtones selve arbejdet:

placeholder

 

Om lønnen skriver TMPO på sin hjemmeside:

Du får løn, som matcher de lokale forhold

”Du får løn, som matcher de lokale forhold. I både Tyskland og Spanien er lønnen lavere end i Danmark. Men du vil opleve, at du har en stærkere købekraft begge steder, eftersom både skat og priser er lavere end det, du kender fra Danmark.

Langt de fleste af vores medarbejdere er ansat på udstationeringskontrakter i op til 1 år. Det sikrer dig en række rettigheder, som du kender fra det danske arbejdsmarked.”

MS kæmper for rettigheder til verdens fattigste

Det kæmper Mellemfolkeligt Samvirke for:

  • Vi hjælper verdens fattigste med at finde deres egen stemme, så de kan presse på for forandringer.
  • Med dit bidrag styrker du kampen for demokratiske og bæredygtige samfund, hvor det enkelte menneskes ret til et sundt og sikkert liv er i centrum.

Kilde: https://www.ms.dk/

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

En sølle gang rygsvømning fra MS og TMPO.

MS's budget er på over 100 mill. Offentlige midler udgør ca. 60%. MS's er en venstre-radikal marxist-feministisk (Identity politics) organisation, der henter det meste af deres tankegods fra 'critical race theory' (white supremacy) og 'Whiteness studies' https://en.wikipedia.org/wiki/Critical_race_theory

Per, det passer jo ikke det du skriver! Hvem er du og hvorfor skriver du sådant noget? Det er da i orden ikke at være enig i den måde MS ansætter phonere, hvilket jeg også finder problematisk, men de beskyldninger ligger da noget langt væk fra enhver form for saglig debat.

Her taler MS om 'kulturel racisme' Det betyder i princippet - at stiller du spørgsmål ved andre kulture, fx deres religion, traditioner (herunder fx heksekunst) værdier osv. osv. - ja, så er du racist! "Hvad er forskellen på biologisk og kulturel racisme?" https://www.ms.dk/spoergsmaal-og-svar-om-racisme

Per, der står jo:
"Nutidens kulturelle racisme kobler fx tørklæde eller langt skæg til mentale evner, psykologi, tilbøjeligheder osv., mens den biologiske racisme kobler fysik/udseende (fx hudfarve) til mentale evner."
Det kan man vist ikke være uenig i er racisme. Efter den definition kan du sagtens stille spørgsmål til fx. tørklædets betydning hvis det er en debat du vil rejse, så længe du ikke vurderer dit medmenneske som værende mindre værd. MS er altså ikke nogen ekstrem organisation.

Annonce