Annonce

Underbetaling og overarbejde: Michelin-sted ansætter kokke på falsk grundlag

Asiatiske kokke arbejder mange timer på danske take away-restauranter til en timeløn langt under dansk standard. “Bekymrende”, lyder det fra S-ordfører
Virksomheden bag Michelin-restauranten Kiin Kiin i København har fået 88 tilladelser til at have såkaldt “specialiserede kokke” ansat siden 2016.

Og nu fortæller fire Kiin Kiin-kokke til Fagbladet 3F, at de føler sig udnyttet, ligesom vagtplaner og arbejdskontrakter viser, at de også er underbetalt.

Specialiserede kokke fra hele verden kan få arbejdstilladelse til Danmark, hvis de har evner på et niveau, hvor andre kokke ikke kan være med, ligesom arbejdet skal foregå på en restaurant, som “har en innovativ karakter og et højt niveau”.

Føler sig udnyttet

Reelt kommer kokkene dog aldrig i nærheden af Kiin Kiins Michelin-køkken på Guldbergsgade i København.

I stedet arbejder de erfarne kokke på nogle af de 11 andre restauranter, som virksomheden Kiin Aps driver med fokus på asiatisk mad i København, herunder flere take away-restauranter.

En gennemgang af vagtplaner, kontrakter og lønsedler, som Fagbladet 3F har lavet, viser, at kokkene i gennemsnit arbejder 44-50 timer om ugen til en timeløn på 105-118 kroner i timen.

Kokkene selv føler, at de bliver udnyttet, fordi de er loyal arbejdskraft:

Det er ikke fair

“Vores chef sammenligner vores løn med den, vi kan få i Asien og siger, at vi skal være taknemmelige, og det er ikke fair,” siger en af kokkene til Fagbladet 3F.

Kokkene ønsker at være anonyme, fordi de frygter konsekvenserne ved at stå frem.

Henrik Yde, som er kok og hovedejer af Kiin Kiin, vil ikke stille op til interview med Fagbladet 3F, ligesom han heller ikke besvarer de skriftlige spørgsmål, som han er blevet stillet.

Minister: Man har været for naiv 

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil ifølge Fagbladet 3F ikke gå ind i sagen om Kiin Kiin, men siger, at man generelt har været for “naiv” angående erhvervsordningerne.

Det er Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), der skal sikre, at lovgivningen bliver overholdt, og ifølge ministeren har politikerne været for slappe på området, hvor der har været for lidt kontrol og for få beføjelser til myndighederne til at føre kontrol med udenlandsk arbejdskraft.

SIRI har siden årsskiftet netop fået større beføjelser til selvstændigt at kontrollere virksomheder, som har udlændinge ansat på erhvervs- eller studieordninger, ligesom bødestraffen for ikke at overholde reglerne for nylig er blevet fordoblet.

Alt sammen tiltag, der skal have en virkning, lyder det fra Mattias Tesfaye. Og hvis ikke det får en virkning, må politikerne tage nye redskaber i brug for at komme fusk på arbejdsmarkedet til livs.

“Bekymrende læsning”

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Rasmus Stoklund, kalder historien “bekymrende læsning”.

“Det er bekymrende, hvad de her kokke beretter. Det lyder som om, at det er nogle urimelige vilkår, de er blevet udsat for. Men det har jeg selvfølgelig ingen forudsætninger for at fælde dom over i medierne,” siger Rasmus Stoklund til Netavisen Pio og fortsætter:

Derfor vil jeg nu spørge ministeren, om han kan få en redegørelse fra myndighederne

“Derfor vil jeg nu spørge ministeren, om han kan få en redegørelse fra myndighederne om, hvad der er op og ned i det her, og om de har fokus på sagen.”

Ingen kontrol grundet corona 

Før SIRI fik større beføjelser til at føre selvstændig kontrol, assisterede styrelsen kun politiet som en del af social dumping-indsatsen.

På grund af corona har SIRI hverken foretaget selvstændige kontroller eller været ude med politiet, skriver styrelsen til Fagbladet 3F.

De første selvstændige kontroller planlægger styrelsen at begynde nu.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

“Bekymrende”
Det er direkte ulækkert...